Piroger utan jäst – Recept

4.9/5 baserat på 11 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på piroger utan jäst!

Denna hemgjorda pirogerdeg kräver bara en handfull ingredienser (och ingen jäst!), och görs påmjöl, salt, ägg, kallt vatten och smör. Fixa denna pirogerdeg på under tio minuter och fyll med din favoritfyllning!

Piroger utan jäst

Traditionella piroger görs utan jäst, och detta recept på ljuvliga piroger är faktiskt av den anledningen jästfria utan något tricksande!

Du kan använda en matberedare eller händerna för att göra pirogerdegen. Jag älskar att använda min matberedare för min hemgjorda deg eftersom det är snabbare och enklare än att göra det med händerna.

De piroger vi ofta gör i Sverige kallas också empanadas, och kommer ursprungligen från nordvästra Spanien. Många latinamerikanska länder har dock sina egna recept.

Ljuvliga piroger utan jäst

Piroger, eller empanadas, kan ha många olika fyllningar inklusive nötkött, kyckling, bönor, ost och ja, även samma fyllning som man använder som pizzapålägg.

Vissa restauranger gör söta piroger genom att fylla dem med fruktpajfyllning eller choklad. När du har gjort den här degen kan du välja att gå så traditionellt eller kreativt med fyllningen som du vill.

Dessa jästfria piroger går också jättebra att göra för hand. Följ samma anvisningar!

Dessa piroger kan också förberedas i förväg, förslut bara tätt i plastfolie och ställ i kylen i upp till 2 dagar innan tillagning.

Piroger utan jäst

Receptet – Så gör du:

Piroger utan jäst

4.9/5 baserat på 11 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Denna hemgjorda pirogerdeg kräver bara en handfull ingredienser (och ingen jäst!), och görs påmjöl, salt, ägg, kallt vatten och smör. Fixa denna pirogerdeg på under tio minuter och fyll med din favoritfyllning!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 12 piroger

Ingredienser
 

 • 6 dl vetemjöl
 • ½ tsk salt
 • 110 g smör, kylt och skuret i små bitar
 • 2 st ägg (separerade i två skålar, ett ägg går åt att försluta/pensla pirogerna)
 • 0,5 dl iskallt vatten

Instruktioner

 • Blanda mjöl och salt i en skål.
 • Tillsätt smör, 1 ägg och kallt vatten till mjölblandningen. Mixa med mixer/för hand tills blandningen liknar grova smulor.
 • Forma degen till en boll och linda in degen med plast. Ställ in i kylen i ca 30 minuter till 1 timme.
 • Rulla degen på en lätt mjölad arbetsyta till ett tunt ark och skär ut skivor. Skivorna kan vara cirka 12 centimeter stora, det tycker jag blir bra!
 • Klicka i din pirogerfyllning så pirogern går att stänga. försegla kanterna genom att trycka på degen med fingrarna. Du kan också använda en gaffel för att täta kanterna, tryck bara toppen av gaffeln mot kanterna Pensla kanterna med ett uppvispat ägg för att försegla dem bättre.
 • Vik pirogerskivorna och förslut kanterna med en gaffel eller fingrarna. Pensla toppen av pirogern med resten av det uppvispade ägget. Kyl pirogern i cirka 20 minuter.
 • Förvärm ugnen till 200 grader Celsius och grädda i 12-15 minuter eller tills den är gyllene.
Måltid Huvudrätt, Smårätter
Kök Colombianskt, Svenskt
Nyckelord Piroger utan jäst

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar