Rosenspirea: Fakta, Skötsel & Plantering

I denna artikel guidar vi till rosenspirea, en fin marktäckare till trädgården. Rosenspirea (Spiraea japonica) är en lågväxande buske med rosa blommor som blommar från mitten av sommaren, fram till sensommaren. Den kan bli upp till 90 cm hög, och sprider sig cirka 1,5 meter sidledes.

Rosenspirea karaktärsdrag

Rosenspirea har tandade blad som faktiskt är vinröda-lila när de är unga, och som sedan blir mörkgröna med mognad. Mogna blad kommer i nyanser som sträcker sig från ljusgrönt till djupt blågrönt. Stora kluster av djuprosa blommor blommar i mitten av sommaren fram till sensommaren. Växten föredrar bördig, fuktig jord, men tål även lite torka.

Rosenspirea tenderar att sträcka ut sig direkt längs med marken och är således en fin marktäckare. Den växer snabbt och under ideala förhållanden kan de förväntas leva i cirka 20 år.

Plantering av rosenspirea

Odla rosenspiraea i bördig, väldränerad jord. Gör näringsfattiga jordar mer lämpliga genom att tillsätta näringsrik kompost i jorden före plantering. De ser oftast bäst ut om de planteras i grupper om minst tre. Läs vidare för att lära dig mer om hur du planterar rosenspirea på bästa sätt.

Vinter och svenskt klimat

Denna växt förekommer främst på det norra halvklotet och klarar de flesta svenska trädgårdar.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera rosenspirea?

Kan planteras antingen på våren eller på hösten.

Avstånd vid plantering i trädgården

Rosenspirea vill ha minst 1,5 meter mellan växterna. För att skapa täta, fulla spireagrupper, placera dina växter 1,5 meter ifrån varandra så de får det rum de önskar.

Bästa platsen för rosenspirea

Rosenspirea mår bäst när den planteras i full sol eller halvskugga. Att plantera busken i full skugga resulterar i hämmad tillväxt och en minskning av blommornas storlek och antal. Placera din rosenspirea i ett område med väldränerad jord, eftersom de inte gillar våta fötter.

Läs också: Lista på Vintergröna Buskar till Trädgården!

Skötsel av rosenspirea

Läs nedan för att lära dig mer om hur du på bästa sätt kan sköta din rosenspirea.

Vattning

Vattna din rosenspirea noggrant efter plantering och håll ett öga på växten veckan efter plantering. Ge den sedan en god vattning en gång i veckan under sommaren, såvida det inte är mycket regnfall.

Etablerade rosenspirea-växter kan i allmänhet klara sig på mindre vatten, men de flesta växer bäst om jorden förblir jämnt fuktig.

Beskärning

Dessa buskar ser bäst ut på ett års ny tillväxt. Klipp ner alla grenar till plantans bas varje år under senvintern eller tidigt på våren för att stimulera ny tillväxt. Just den här växten behöver inte denna hårda beskärning göras varje år. Det kan göras vart 2-3 år, eller efter behov.

I början av våren, innan bladknopparna börjar svälla, skär ner alla stjälkarna så att de är 10-15 cm höga. Du kan använda trädgårdssax och klippa en i taget, eller helt enkelt klippa av dem alla på en gång.

När blommar rosenspirea?

Stora kluster av djuprosa blommor blommar i mitten till sensommaren. De föredrar bördig, fuktig jord men tål även lite torka.

Gödsling

De flesta etablerade växter av typen rosenspirea växer bäst om de får lite gödsel. Vi gödslar våra växter bara en gång per år, nämligen tidigt på våren. Vi ger en lätt men jämn täckning av jorden med ett balanserat, granulärt gödselmedel.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel till rosenspirea är intressant!

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

2 Kommentarer

  1. Funderade över om och när man ska klippa Rosenspirean. Här fick jag veta det och mycket mer! Tack för bra information!
    Inger

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar