Sesamkakor – Recept

4.9/5 baserat på 17 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på sesamkakor!

Om du letar efter ett enkelt och hälsosamt sött mellanmål, då kommer detta recept på sesamkakor att bli en favorit! Sesamkakor har grekiskt ursprung och är som antikens egna version av powerbars. Detta mellanmål görs med endast två ingredienser, honung och sesamfrön, utan tillsats av socker!

Sesamkakor

Hela förberedelsen av receptet tar bara 10 minuter (plus lite extra tid för att kyla sesamkakorna). Det är ett perfekt vegetariskt mellanmål (veganskt om man tillåter sig själv äta honung),som även kommer att passa bra när man vill ligga lågt på kalorier.

Jag använder mig av sesamfrön och honung, som är de enda ingredienserna i mina sesamkakor. Men experimentera gärna med olika sorters nötter som du gillar, som mandel och pistagenötter, eller till och med en blandning av andra nötter i kombination med sesamfrön!

Du kan också tillsätta lite citronskal för att ge mer smak och fräschör, men du kan utesluta det helt eller ersätta det med apelsinskal. Du kan också prova att lägga till en nypa (inte för mycket) mald kanel och/eller kryddnejlika . Så försök att experimentera och hitta den kombination som passar din smakpreferens allra bäst!

Sesamkakor

Honung ger sesamkakorna deras unika konsistens och smak. Vanlig honung från butiken går jättebra, men det skulle vara fantastiskt om du kunde hitta grekisk timjanhonung av god kvalitet för extra autentiska sesamkakor! Du kan även tillsätta en nypa salt för att lyfta smaken.

Sesamkakor

Receptet – Så gör du:

Sesamkakor

4.9/5 baserat på 17 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Om du letar efter ett enkelt och hälsosamt sött mellanmål, då kommer detta recept på sesamkakor att bli en favorit! Sesamkakor har grekiskt ursprung och är som antikens egna version av powerbars.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 20 sesamkakor

Ingredienser
 

 • 200 g honung
 • 200 g sesamfrön
 • frivilligt: en nypa salt
 • frivilligt: skal av 1 medelstor citron

Instruktioner

 • Börja med att rosta sesamfröna. Ställ en stekpanna på hög värme och tillsätt sesamfröna. Rosta dem i 2-3 minuter tills de är gyllene (inte för bruna). Ta bort sesamfröna från pannan och ställ åt sidan. Fortsätt helst med resten av receptet direkt, så att sesamfröna håller sig varma.
 • Tillsätt honungen i samma kastrull och låt koka upp tills det börjar skumma. Ta bort skummet med en spatel, sänk värmen till medel och låt det sjuda tills temperaturen har nått 125 grader Celsius. Om du inte har en termometer, ta en skål med kallt vatten och droppa i en tesked av honungssirapen. Låt honungen i vattnet svalna en aning och forma den sedan till en liten boll med fingrarna. Ta upp den ur vattnet och släpp den på din arbetsyta. Om det låter som att det är fast är honungssirapen färdig.
 • Det är nu dags att lägga till det frivilliga saltet. Tillsätt om du vill en nypa sal. Tillsätt även de rostade sesamfröna och rör om i cirka 10 minuter på medelvärme med hjälp av en träspatel. Blandningen ska tjockna rejält och fastna på spateln.
 • Ta kastrullen från värmen, tillsätt det frivilliga citronskalet om du vill, och rör om.
 • Klä en rund form (22 cm i diameter) med bakplåtspapper och häll i blandningen. Var noga med att inte röra den, eftersom den är väldigt varm. Fördela blandningen mycket väl med en sked.
 • Låt sesamkakorna svalna i ca 20 minuter och skär dem i portionsbitar. Om du låter det svalna helt blir det svårare att skära i bitar, då kakorna stelnar.
 • Servera gärna i en lufttät burk och njut av dina goda sesamkakor!
Måltid Efterrätt, Smårätter
Kök Grekiskt, Svenskt
Nyckelord Sesamkakor

4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar