Ekollon i vas: Så gör du! (Guide med bilder)

Att sätta ett ekollon i vas eller ett glas är en enkel och supersnygg inredningsdetalj som både är unik och billig. Detta projekt tillåter dig att njuta av den naturliga processen där ett ekollon går mot att bli ett träd. Slutresultatet kan dessutom bidra till att du får ett nytt träd i din trädgård (om du vill)! I denna artikel guidar vi dig till hur du kommer igång med att sätta ett ekollon i vas, med allt du behöver tänka på.

ekollon i vas i handen

Ekollonvasen kan vara ett litet elegant kärl eller ett dricksglas som är transparent, och tillåter att man ser ekollonets rötter växa fram, såväl som ekollonets blad.

Man kan i princip använda vad som helst till vas, men helst ska glaset vara transparent så man kan njuta av rötterna som växer fram.

När plantan är mogen kan den planteras utomhus eller slängas, och vasen kan sedan återanvändas för ett ny ekollon.

1. Hitta och välj ekollon

Det är egentligen väldigt enkelt med ekollon i vas. Det första du bör göra är att välja ett ekollon utomhus som är fritt från sprickor och som är fast i formen. Ekollon hittas intill ekträd, och de gror oftast på hösten, vilket betyder att september och oktober, och även november är bra månader att börja.

Plocka med dig ett par stycken för att sedan hemma bedöma vilken eller vilka ekollon som ska sättas i vasen.

För det första ska ekollonet vara rätt normalt i storleken jämfört med andra ekollon som du hittar.

Ta bort ekollonets “hatt” om det har någon.

Gör sedan ett flyttest, lägg ekollonen i vatten. De som flyter av sig själva vill vi kasta bort och inte använda för vår vas. Behåll de som inte flyter av sig själva.

Läs också: Odla avokado hemma: Steg för steg med bilder!

3. In med ekollonen i kylen 2-3 veckor

Innan du sätter ekollonen i vas så gör du bäst i att lägga dem i en plastpåse med planteringsjord. Jorden ska vara fuktig men inte dyblöt. Sedan knyter du ihop påsen och låter den ligga i kylen 2-3 veckor.

Efter två veckor kan du kontrollera i påsen och se om ekollonen har fått en rot. Om de har det kan du gå vidare till nästa steg (sätta dem i vasen). Annars, vänta en vecka till, så att roten får komma upp innan den sätts i vatten.

4. Välj vas till ekollonet

Efter veckorna i kylen kommer det till att välja vas och sätta ekollonet i vatten.

När det kommer till vas så kan du egentligen använda vad som helst. Gärna så är glaset transparent så att man kan följa ekollonets rötter växa fram.

Allt du behöver göra efter det är att fylla vasen med vatten och placera ekollonet på ytan.

Du kan se på bilden ovan hur du kan göra om vasen är större än ekollonet vid mynningen. Då kan du ta några tandpetare och sticka ekollonet på tre sidor, så att det håller sig flytande på toppen av vasen/glaset. Gör sticken en liten bit under den spetsiga sidan på ekollonet, enligt bilden ovan.

Placera alltid ekollonets smala/vassa sida uppåt, och den trubbiga sidan ner i vattnet. Ungefär halva ekollonet ska vara i vattnet, och hälften ovanför ytan.

Det är dock inte särskilt petigt med hur stor del av ekollonet som ska vara i vatten. Det viktiga är att rotmynningen är i vatten. Ekollonen kommer i princip att växa fram oavsett, men att ungefär halva ekollonet i vatten är en bra regel.

Vissa vaser är väldigt smala upptill och anpassade för ekollon. Exempelvis så har Svenskt tenn en sådan vas. Denna vas är väldigt smal upptill för att man ska kunna sätta ekollonet i vasen utan tandpetare.

3. Ställ ekollonet på en plats i solen

Ekollonet vill ha solljus och trivs bäst på platser såsom fönsterbleck eller på ett bord som får bra med sol under dagarna.

Utöver solljus så är det egentligen inget annat man bör ha koll på eller behöver göra. Nu är det bara att njuta av ditt ekollon i vas, jobbet är gjort så att säga!

4. Följ ekollonet växa

Nu när du har satt ekollonet i vattnet, så kommer rötterna efter några veckor att ta till sig och växa. Blir ekollonen med tiden mjuka och grötiga efter någon vecka i vattnet så är de ruttna.

Ruttna ekollon kan alltid uppstå beroende på om man har tur eller otur, och att det ruttnar betyder inte att man gjort något fel.

Ekollon kan trivas i upp till ett år i vasen och när den mognar kan den planteras om utanför och vasen återanvändas för en ny ekollon.

När den är mogen kan ekollonet planteras om utomhus och vasen återanvändas för en ny ekollon, om så önskas.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till ekollon i vas är hjälpsam och att du får mycket ro och njutning av dina nya inredningsväxter. Ha en trevlig dag!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar