Kärnmjölk (Buttermilk) – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett recept på kärnmjölk (även känt som buttermilk som det heter på engelska)!

Kärnmjölk är en härlig och användbar mjölkprodukt som kan användas i allt från bakning till matlagning och desserter. Gör den själv hemma på 20 minuter med vanlig röd mjölk (3% fetthalt), och lite citronsaft eller vitvinsvinäger.

Många av oss känner kanske igen kärnmjölk från amerikanska recept där det på engelska heter buttermilk, och undrar sedan “vad är nu detta?”. I USA hittas ofta kärnmjölk i butiken oftare än i Sverige, där det var betydligt vanligare förr.

Kärnmjölkens unika syrliga smak ger en särskild touch till olika rätter och gör den till ett utmärkt alternativ till vanlig mjölk. Den milda syrliga smaken av kärnmjölk gör den perfekt för en mängd olika recept, särskilt inom bakning.

När den kombineras med bakpulver eller bikarbonat, agerar den som en surdeg och hjälper till att få bakverket att jäsa, vilket resulterar i fluffiga och luftiga kreationer.

Kärnmjölk är ett utmärkt substitut för vanlig mjölk i recept där en lite syrligare smak är önskad. Dess tjocka konsistens och syrliga egenskaper ger en extra dimension av smak och textur till såser, dressingar och marinader. Det fungerar som en naturlig smakförstärkare som ger rätterna en särskild touch.

Här nedanför kommer ett recept på hur man gör kärnmjölk. För er som följer ett amerikanskt recept där ni behöver kärnmjölk (buttermilk), så kan det vara intressant att veta att 5 deciliter motsvarar ungefär 2 cups (1 cup är 2,4 deciliter).

Kärnmjölk (Buttermilk)

Receptet – Så gör du:

Kärnmjölk (Buttermilk)

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Kärnmjölk kan användas i en mängd olika recept och matlagningssammanhang, exempelvis i bakning, såser och dressingar, marinader, och desserter!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 5 deciliter

Ingredienser
 

  • 5 dl standardmjölk 3% fetthalt, "röd" mjölk
  • 1 msk till 2 msk citronsaft eller vitvinsvinäger beroende på hur syrlig du vill ha den

Instruktioner

  • Värm standardmjölken i en kastrull på låg värme tills den når en temperatur på cirka 37°C (98°F). Använd en kökstermometer för att kontrollera temperaturen.
  • När mjölken har nått rätt temperatur, ta bort kastrullen från värmen och tillsätt citronsaft eller vitvinsvinäger.
  • Rör om försiktigt och låt mjölken stå i rumstemperatur i cirka 10-15 minuter. Under denna tid kommer mjölken att koagulera och tjockna något, vilket ger den dess karaktäristiska syrliga smak.
  • Färdigt! Efter 10-15 minuter är kärnmjölken klar att användas! Om den inte har tjocknat tillräckligt kan du låta den stå lite längre innan du använder den.
  • Kärnmjölk kan förvaras på ett liknande sätt som vanlig mjölk, men det är viktigt att vara uppmärksam på några specifika saker för att hålla den fräsch och säker att använda.
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Buttermilk, Kärnmjölk

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar