Gochujangsås – Recept

4.5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på koreansk gochujangsås!

Gochujang-sås används oftast i koreanska recept, men dess söta, kryddiga umami-smak är så läcker att du vill ringla den över många typer av mat! Denna sås tar dessutom bara 5 minuter att göra.

Gochujangsås är en traditionell koreansk sås, den har en fin söt, kryddig smak. Såsens läckra, distinkta smak kommer från gochujang, en fermenterad koreansk chilismet gjord av klibbigt ris, fermenterade sojabönor, röda chilipepparflingor och salt.

När det gäller just smak, finns det inget som gochujang-sås. Först gjorde jag den att ringla över hemgjord bibimbap, men när jag väl hade den till hands började jag toppa den på allt från rostade grönsaker till avokadotoast!

Istället för att använda gochujang på egen hand, blandar jag den med sesamolja, risvinäger och rinnig honung. Den resulterande heta gochujangsåsen är slätare och lite mindre het, men smaken är lika komplex.

Tillsätt den till koreansk mat eller skeda den över ris och grönsaker, men framförallt, testa dig fram, den passar till mycket! Om du gillar het sås kommer du att älska det här receptet på gochujangsås!

Gochujangsås

Receptet – Så gör du:

Gochujangsås

4.5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Gochujang-sås används oftast i koreanska recept, men dess söta, kryddiga umami-smak är så läcker att du vill ringla den över många typer av mat! Denna sås tar dessutom bara 5 minuter att göra.
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 3 minuter
Totalt 5 minuter
Portioner 4 serveringar

Ingredienser
 

  • 2 msk till 3 msk färdigköpt gochujangpasta
  • 1,5 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk honung

Instruktioner

  • Vispa ihop gochujangpasta, vinäger, sesamolja och lönnsirap i en liten skål. Använd mindre gochujang-pasta för en mild sås, använd mer för en kryddigare sås.
  • Ät till ris eller använd till grönsaker, gärna wokade, samt till valfria koreanskinfluerade maträtter! Också jättegott på avokadotoast!
  • Njut av din goda gochujangsås!
Måltid Sås
Kök Koreanskt, Svenskt
Nyckelord Gochujangsås

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar