Odla Avokado Hemma: Steg för Steg & Bilder!

Avokado är en underbar frukt och det är roligt att odla avokado som projekt hemma. Med högt näringsinnehåll och god smak, så är det svårt att argumentera att något slår en god guacamole.

Nästa gång du gör guacamole eller skivar en avokado för att ha i en sallad, prova att spara dina avokadokärnor till att försöka odla avokado med! Det är förvånansvärt enkelt att odla ditt egna avokadoträd från dessa kärnor, och det är ett fantastiskt lärorikt och spännande projekt för alla i hemmet, stora som små. Kolla in vår guide här nedan, full med förklarande bilder, för att lära dig hur man odlar ett avokadoträd inomhus från en avokadokärna.

Plantera gärna flera avokadokärnor samtidigt!

Precis som när man köper avokado i butiken så kan det vara väldigt svårt att bedöma avokadons kvalitet. Testa därför med fördel att följa stegen i guiden för några avokadokärnor samtidigt, för att försäkra dig om att åtminstone en bör bli en ståtlig planta!

1. Gör rent avokadokärnan

Börja med att ta bort kärnan från avokadon försiktigt (utan att skära i den). Tvätta sedan rent den från allt avokadokött (ofta hjälper det att blöta kärnan i lite vatten i några minuter och sedan skrubba av all resterande frukt). Var försiktig så att du inte tar bort det bruna lagret som täcker kärnan – det är fröskyddet och det är viktigt att det är kvar.

2. Kom fram till vad som är “upp” och vad som är “ned” på avokadokärnan

Vissa avokadokärnor är något avlånga, medan andra är nästan som perfekta sfärer – men alla avokadokärnor har en ‘botten’ (från vilken rötterna kommer att växa), samt en ‘topp’ (från vilken grodden kommer att växa). Den något spetsiga änden är toppen och den plana änden är botten. För att få din planta att spira, så måste du placera den nedre rotänden i vatten, så det är mycket viktigt att ta reda på vilken ände som är “toppen” och vilken är “botten” innan du går vidare till nästa steg som innefattar tandpetare.

3. Stick avokadokärnan med fyra tandpetare

Avokadokärna med tandpetare i vatten
Avokadoplanta – kärna med tandpetare. Notera hur den spetsiga änden av kärnan satts uppåt!

Ta fyra tandpetare och stick in dem med en liten nedåtvinkel i avokadokärnan, jämnt fördelade runt avokadons omkrets. Dessa tandpetare är din avokadoställning, vilket gör att du kan vila den nedre halvan av avokadon i vatten, vilket också är det de är till för. Jag rekommenderar att du fäster dem i en liten vinkel (pekar aningen nedåt, se bild), så att mer av din avokadobas vilar i vattnet när du ställer kärnan i ett glas.

4. Ställ din avokadokärna till hälften i vatten

Och ställ den på en lugn fönsterbräda med tillgång till solljus. Det är bra att använda ett transparent glas så att du lätt kan se när rötter börjar växa, och även när vattnet måste bytas. Många guider rekommenderar att byta vattnet varje dag, men jag fann genom min egna erfarenhet att det är bättre att byta vattnet var femte dag till en vecka eller så. Du vill se till att du byter vatten regelbundet, för att förhindra mögel, bakterier och svamptillväxt, vilket kan få förödande konsekvenser för din avokadoplanta.

5. Vänta på att din avokadokärna gror

Avokadoplanta som gror
Den gror – wohoo!

Många guider säger att groddar kan ta allt från 2-4 veckor, men enligt min erfarenhet tar det vanligtvis minst 8 veckor att få en grodd, så ha tålamod! Här är processen du kommer att bevittna:

  • Den övre delen av avokadogropen kommer att torka ut och bilda en spricka, och den yttre bruna fröskinnet lossnar.
  • Sprickan kommer att sträcka sig hela vägen till botten av avokadkärnan, och genom sprickan i botten kommer en liten rot att börja dyka upp.
  • Roten kommer att växa längre och längre (och kan förgrena sig) och så småningom kikar en liten grodd ut genom toppen av avokadokärnan. Låt inte din rot torka ut – det kommer att bli din växts död tyvärr.

6. Sätt din avokadoplanta i jord när den är ungefär 15 cm hög

När stammen är cirka 15 cm lång, skär bort toppen så den blir cirka 8 cm lång. Detta kommer att uppmuntra ny tillväxt. När den blivit 15 cm igen, kan du sätta den i en kruka med rik jord i en kruka med en diameter på 25 cm. Sätt den i jorden så att kärnans övre hälft är utanför jorden. Placera på en solig fönsterbräda. Avokado älskar sol – ju mer sol desto bättre.

7. Vattna plantan och se den växa

Odla avokado och trädet kan se ut så här i kruka med jord!
Satt i jord. Foto: Wikimedia

Vattna ofta med enstaka djupblötningar av jorden. Jorden ska alltid vara fuktig, men inte mättad av vatten. Gula blad är ett tecken på övervattning; låt växten torka ut några dagar om du ser detta.

8. Plocka bladen i kronan för att stimulera bladigheten

När stammen är 30 cm hög, plocka med hand de två största och högsta grupperna av blad bort från plantan. Detta kommer att uppmuntra växten att växa sidoskott och fler blad kring sidorna, vilket gör den mer buskig och mindre kal. Varje gång växten växer ytterligare 6 tum klämmer ut de två senaste uppsättningarna med blad på toppen.

Varje gång plantan växer 15 centimeter, plocka då de två högsta grupperna blad i kronan.

Om din planta får problem med bladlöss

Mina avokadoträd verkar locka bladlöss – de oönskade insekterna kan inte få nog av de läckra avokadobladen. Om du får problem med bladlöss, så här kan du bli av med dem:

  • Tvätta alla bladlöss från plantan genom att spraya din växt med en slang utanför eller i handfat / dusch.
  • När de små skadedjuren är av, sprayar du din växt med en blandning av vatten med en liten skvätt diskmedel och en tesked neemolja. Detta kommer att hindra bladlöss från att återvända. Kontrollera din planta varje 4-5 dag och rengör igen och spraya vid behov.

Övervintring

Babyavokadoträd kan utan problem klara sig utomhus på sommaren, men så fort det blir kallare än 24 grader måste du ta in dem. Speciellt på hösten / vintern, innan temperaturen faller mer rejält.

Hur man får avokadoplantan att bära frukt

Avokadoträd fullt med frukt
Kommer din planta se ut så här? Väldigt svårt att säga!

Miljonkronorsfrågan: kommer ditt planterade avokadoträd någonsin ge dig avokado? Det är svårt att säga. Ibland kommer avokadoplantor att börja bära frukt efter att de är 3 eller 4 år gamla, andra avokadoträd kan ta mer än 15 år innan de bär frukt, och vissa gör det aldrig.

Det hjälper fruktchanserna att flera avokadoträd växer tillsammans, intill varandra för att hjälpa till med pollinering. Förvänta dig dock inte att frukten är något som avokadon du förmodligen åt och köpte i butiken, och sedan använde kärnan från. Kommersiella avokados odlas från väldigt tekniskt utformade grenar för att kontrollera fruktgenereringen – en naturligt odlad avokado kan vara mycket annorlunda än dess kommersiella förälder!

Mer om att odla olika plantor hemma hittar du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar