Grekvädd: Plantering & Skötsel (Guide)

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att lyckas med grekvädd. Grekvädd (Knautia macedonica) är en lättskött, långblommande perenn i trädgården. Dessa vackra växter har stora mängder av mörkrosa till nästan röda blommor. Bladverket hos växande grekvädd är ljusgrönt och vackert.

Grekvädds karaktärsdrag

grekvädd

Grekvädd är en upprätt växande perenn som vanligtvis blir 50-75 cm hög. Den har djupt purpurröda, runda, blomhuvuden, cirka 3 cm stora, ovanpå smala, förgrenade stjälkar. Den har en relativt lång blomningssäsong från försommaren till hösten, och ger intressanta och vackra rosa till djupröda blommor. Blommorna liknar en nålkudde med grönt lövverk med start vid plantans bas och uppåt på stammen.

Grekvädd är inte en växt för den noggranna trädgårdsmästaren, eftersom den har höga stjälkar och bred spridning, vilket betyder att den kan krypa in i andra delar av din trädgård. Denna växt lockar fjärilar men är inte tilltalande för rådjur, vilket givetvis är bra då de får växa ifred.

Plantering av grekvädd

grekvädd

Grekvädd bör inte planteras ensamma och bör planteras i grupp för att se så bra ut som möjligt. Det är ovanligt att man ser en grekvädd helt ensam.

Vinter och svenskt klimat

De blommande stjälkarna blir 60-75 cm höga, och varje stjälk har flera långlivade lila-röda blomhuvuden som ger utseendet av en nålkudde. Den är helt härdig i Sverige och Norden, och kommer att växa i de flesta jordar, även de jordar som inte är särskilt bördiga. Marken måste vara väl dränerad men inte nödvändigtvis näringsrik för att grekvädd ska känna sig hemma.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera grekvädd?

grekvädd

Grekvädd trivs i områden med varma sommartemperaturer och svala kvällar, och den behöver också väldränerad jord.

Blommorna håller inte lika länge som vissa andra blommande växter. Dess kompakta men fylliga utseende gör dem till ett bra val i en trädgårdsrabatt, men de kan också anpassas till att växa i en behållare. 

Avstånd vid plantering i trädgården

Det bästa avståndet för plantering av grekvädd är 60 centimeter. Det är mycket starkt rekommenderat att plantera några grekväddblommor i grupp. Detta eftersom de är vackra i grupp, samt för att de kommer att växa bättre.

På vilken typ av plats växer grekvädd bäst?

grekvädd

Grekvädd planteras med fördel i en väldränerad jord av med neutral PH-balans. De är bäst placerade i ett område som får full sol med lite skydd från eftermiddagsvärmen. Grekvädd är väl lämpade för rabatter och husknutar och är snyggast att plantera tillsammans i grupp.

Jordtyper

Grekvädd trivs bäst i väldränerad jord, och föredrar faktiskt jord som är lite obördig. Faktum är att ju mindre bördig jorden är, desto mindre beniga ser växterna ut. Detta är ytterligare en anledning till att detta är en bra växt för nybörjare i trädgården.

Skötsel av grekvädd

Vissa sorter av grekvädd kan bli rätt höga i höjden, och kan därför behöva fästas vid en pinne för behålla ett hälsosamt och tilltalande utseende och inte vika sig.

Beskärning

grekvädd

Grekvädd är inte en svår växt att sköta och kommer inte att kräva mycket praktisk beskärning under hela växtsäsongen, bortsett från avlägsnandet av döda blommor.

När växtsäsongen har avslutats är det lättast att beskära grekvädden i början av vintern – efter att frosten har dödat lövverket.

Klipp ner marken din grekvädd vid markhöjd under hösten för att uppmuntra till bättre tillväxt följande säsong.

Skörda blommorna för att exempelvis sätta dem i vas i ditt hem eller i en bukett. Eftersom grekvädd är generös blomproducent under högväxtperioden från försommaren till hösten är detta speciellt intressant att göra. 

Vattning

Precis efter att du planterat grekvädden kan vattning behöva ges en större prioritet. Kontrollera om jorden är torr med fingret i jorden nära rötterna. Om det är helt torrt, fortsätt och vattna växten tills fukten når ett djup av cirka 5 tum.

När grekvädden etablerat sig behöver den i allmänhet inte daglig vattning. Då gäller att less is more när det gäller att vattna grekvädd. Faktum är att ett av de säkraste sätten att döda denna växt är att vattna den för ofta eller mycket.

De är lyckliga i genomsnittligt vattnad till torr jord, så håll vattningsschemat till ett minimum för att undvika att övervattna grekvädden.

Gödsling

Om din jord är normalt näringsrik och kan hantera andra växter så behöver du sannolikt inte gödsla för grekvädd. Gödselmedel på försommaren kan dock komplettera näringsämnena som finns i marken.

En av fördelarna med grekvädd är att den inte kräver rikligt bördig jord för att trivas. Sandig eller relativt obördig jord fungerar alldeles utmärkt för denna växt att växa i, och det kan till och med få den att blomma fylligare och buskigare än den skulle göra i mycket näringsrik jord.

Föröka grekvädd

grekvädd

Grekvädd kan förökas med antingen dess frön eller sticklingar. Den optimala tiden för detta är på våren, vanligtvis mars eller april.

För att föröka grekvädd med frö, ytså fröna i en kall ram. För stickling, följ dessa steg:

  1. Använd en skarp sax för att klippa av en aktivt växande stjälk med en nod, nära plantans bas vid marknivån. Det ska finnas ett eller två blad på din själk.
  2. Sätt denna stjälk i kruka med fuktig planteringsjord och vattna regelbundet tills ny tillväxt blir uppenbar. Du kan också försöka rota den i vatten, men framgångsgraden när den väl planterats i jorden är lägre för sticklingar som rotas på detta sätt.

Generella frågor kring grekvädd

När blommar grekvädd?

Grekvädd blommar under sommarsäsongen, framförallt i juni och juli. De vackra blommorna sträcker sig mot skyn och välkomnar pollinerare såsom bin och fjärilar till din trädgård.

Hur snabbt växer grekvädd?

Var tålmodig när du odlar grekvädd. Tiden det tar från att du tar ett hem dem från butiken, till den tid när de har etablerat sig och ser ut att vara starka växter, kan ta upp till ett år.

Hur länge lever en grekvädd?

Grekvädd är en perenn som kommer tillbaka år efter år. Under hösten går den in i sin vinterdvala för att sedan komma tillbaka på våren.

Sent på hösten är det bästa att klippa ner sin grekvädd till en höjd på 5 centimeter räknat från marken.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om grekvädd är hjälpsam och att du får mycket glädje av dina blommor. Vi önskar en trevlig dag!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar