Silverpäron: Vanliga frågor och svar (Guide)

I denna artikel ger vi svar på de flesta vanliga frågor man kan ha kring silverpäron. Silverpäron (latin: Pyrus salicifolia) är ett prydnadsfruktträd vars främsta attribut är dess silverfärgade blad. De fascinerade bladen gör att silverpäronträdet med fördel utgör en central punkt i en trädgård. Det finns väldigt få stora träväxter som verkligen är silver och detta träd passar den beskrivningen. Silverpäronträdet är utmärkt när det används i kombination med andra silverbladiga växter, och utgör ofta den centrala intressepunkten i en trädgård.

Karaktärsdrag

Vackert silverpäronträd
Vackert silverpäronträd

Silverpäron är ett litet, lövfällande päronträd med pilliknande, smala, silvergråa blad. Blommor följs av päronformade frukter som från början ser gröna ut men mognar till bruna, men som inte är särskilt trevliga att äta.

Storlek: Den växer vanligtvis till en höjd och bredd på 4,5 meter, med en oval-rundad form med utstickande, attraktiva grenar.

Hur snabbt växer silverpäron? Perfekt för små trädgårdar, detta prydnadspäron kommer att växa till att bli bara 4,5×4,5 meter på 20 år.

Silverpäronblom
Silverpäronblom

De gräddvita blommorna dyker upp i april, samtidigt som bladen dyker upp. Lätt att odla i de flesta trädgårdar. Visste du att silverpäronträdet ursprungligen kommer från Ryssland och Armenien?

Härdighet

Silverpäron kan odlas upp till odlingszon 4. Zonen går upp till Gävle, och sedan hela vägen upp till Sundsvall om man följer östkusten. Silverpil är ett bra alternativ till silverpäron om man bor längre upp i landet.

Silverpäron i kruka

Vill du odla silverpäron i kruka, håll då utkik efter sorten Pyrus salicifolia ‘Pendula’, vilket är ett litet, kompakt, träd med graciöst välvda grenar som är klädda i smala, silvergråa blad. Perfekt för mindre, urbana trädgårdar, och den kan odlas i en stor behållare på uteplatsen eller altanen, samt användas som ett träd i mitten av en liten gräsmatta. Tål vanligtvis vintern.

Kan planteras när som helst på året. Kommer att kräva omplantering i en större behållare under de första 12 månaderna, sedan vartannat till vart tredje år tills det når sin fulla höjd. Ser ditt silverpäronträd mindre friskt ut än tidigare, så kan det vara ett tecken på att det är redo för en ny kruka.

Generella frågor och svar

silverpäronträd
Silverpäronträd

Är silverpäron vintergrön?

De distinkta, pilliknande, silvergrå löven håller sig från vår till höst på långa stjälkar. Silverpäron tappar sina blad på vintern.

Silverpäron pris

Priset på en silverpäronväxt är på mellan 500-2000 SEK.

Giftig?

Lövverket är inte giftigt enligt ASPCA-listan över giftiga växter. Inte heller frukten anses vara giftig för varken människor eller hundar.

Frukt

silverpäronfrukt
Silverpäronfrukt

Blommor följs av päronformade frukter (var och en upp till 40 cm långa) som från början ser gröna ut men mognar till bruna. Frukt produceras ofta sparsamt.

Frukterna är inte riktigt ätbara eftersom den smakar mycket bittert, men de är helt säkra att äta och bör få ett visst intresse från hungriga fåglar i början av vintern.

Plantering i trädgården

Läs vidare för att lära dig om plantering av silverpäron!

När plantera?

Hösten är den perfekta tidpunkten för att plantera silverpäron. Jorden är tillräckligt fuktig och rötterna kan tillgodose sig vätska. På hösten hinner silverpäronträdet rota sig innan vintern och göra sig redo för våren.

Placering

Silverpäronträd
Silverpäronträd

Detta tåliga lilla träd kommer att se bäst ut i full sol med väldränerad eller sandig jord. Full skugga är inte rekommenderat då detta hämnar trädets tillväxt. Detta träd kommer att tolerera lerig jord med tillräcklig dränering. Kommer att växa i de flesta jordar.

Avstånd

Sätt silverpäronträd på ett avstånd på 4-5 meter, då kronan i full storlek blir ungefär så stor.

Plantera under silverpäron

Att plantera under silverpäronträd går generellt bra. Man ska dock vara medveten om att prydnadsfruktträd kan ha rätt ytliga rötter.

Skötsel

Läs vidare för att lära dig om skötsel av silverpäron!

Beskärning

Silverpäronträdet kan tillåtas växa med liten eller ingen beskärning, eller så kan den trimmas noggrant årligen för att accentuera dess kantiga tillväxt. Rådfråga gärna en erfaren beskärare eller ta lokala lektioner innan du försöker beskära.

Beskärning kan göras under vintern när du lätt ser vilka grenar som verkar trassliga och vilka grenar som är döda. Beskär alla uppåtvända skott. Beskär ner till en knopp som är vänd i sidled eftersom detta kommer att uppmuntra god tillväxt på våren.

Vatten

När den väl har etablerats är den mycket torktolerant, och behöver knappt vattnas om den får regnvatten.

Gödsel

Gödsla Silverpäron på våren för bästa tillväxt.

Föröka

Frön samlas in från mogen frukt i mitten till sen höst och sås direkt, eller så kan fröna förvaras i kylskåp och sås på senvintern. Om fröna har lagrats, bör du tillsätta vatten för att blötlägga fröna 6 veckor före sådd. Förvara fröna i kylen fram till sådd.

Sjukdomar

Läs vidare för att lära dig om potentiella problem som silverpäron kan råka ut för.

Tappar blad

Att silverpäron tappar sina blad på hösten är oftast högst naturligt.

Ohyra

Angrepp av mjöldagg, och potentiella skadeinsekter inkluderar bladlöss och larver. Håll trädet friskt och hantera eventuell ohyra enligt rekommenderade tekniker för vardera typ av insekt.

Sjukdomar

Gula blad

Svamp av ett eller annat slag kan orsaka fläckar på bladen som så småningom kan döda själva bladet, men inte silverpäronträdet. Detta kan få många blad att falla av, men det är främst ett ytproblem och kommer inte att göra allvarlig skada. Dra eller klipp av blad med svampfläckar och kassera dem.

Vissnar

Felaktig beskärning kan ofta ge att silverpäron vissnar. Var därför mycket noggrann med hur du beskär silverpäron så att det görs på ett säkert sätt för trädets välbefinnande.

1 kommentar

  1. Spetsarna på bladen har blivit bruna och bladen har tappat ”silver”färgen och tappat lystern.
    Vad kan det bero på?

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar