Majsgröt – Recept

4.5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på majsgröt!

Majsgröt kallas även för polenta, och är bland annat en populär rätt i Rumänien! Serveras med smör eller gräddfil, yoghurt, eller keso, för en mättande, god gröt!

Majsgröt är en uråldrig rätt som började som bondemat, och som nu serveras på fina restauranger. Det är en enkel kombination av majsmjöl, vatten (eller fond eller mjölk), salt och smör, och kan serveras med gräddfil, färskost och örter.

Ät som den är eller servera tillsammans med en mustig gryta.

Jag gjorde denna majsgröt en gång, och den blev snabbt på vår veckovisa rotation av recept att göra till frukost. Först och främst är den här gröten bara så lätt att göra! Det är så enkelt och kräver väldigt få ingredienser, och det håller dig dessutom mätt fram till lunch! Och den viktigaste delen? Den är så krämig och smakar helt underbart!

Majsgröt

Receptet - Så gör du:

Majsgröt

4.5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Majsgröt kallas även för polenta, och är bland annat en populär rätt i Rumänien! Serveras med smör eller gräddfil, yoghurt, eller keso, för en mättande, god gröt!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 portion

Ingredienser
 

 • 1,25 dl vatten
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 msk smör
 • 0,75 dl gult majsmjöl, lätt malet
 • nymalen svartpeppar efter smak
 • smör och gräddfil (eller yoghurt, eller keso) till servering

Instruktioner

 • Koka upp vattnet i en medelstor kastrull. Tillsätt salt och smör.
 • Börja röra om vattnet i en riktning, strö cirka 0,25 dl av majsmjölet i mitten av kastrullen. När vattnet kokar, häll i resten av majsmjölet, rör hela tiden för att förhindra att klumpar bildas. Sänk värmen till låg och fortsätt röra tills majsmjölet börjar tjockna.
 • Täck med lock och koka på låg värme, rör om då och då, i cirka 10 till 15 minuter. När det är klart kommer majsgrytan inte vara klistrad mot kastrullens kanter. Blöt handtaget på en träslev och sätt in den i mitten av majsgröten, snurra den några gånger. Om den kommer ut ren är majsgröten klar!
 • Vänd upp kastrullen på en träskärbräda och lyft försiktigt bort den – majsgröten ska hålla sin form och breda ut sig något. Skär upp i portioner och toppa med smör och gräddfil. Observera att när den svalnar kommer majsgröten att hårdna.
 • Njut av din majsgröt!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Majsgröt

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar