Grötmuffins – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett riktigt gott recept på grötmuffins!

Dessa grötmuffins är ett hälsosamt och läckert alternativ till vanliga muffins, perfekt för en näringsrik frukost eller mellanmål.

Med en kombination av havregrynsgröt, mogna bananer och lite honung eller lönnsirap för sötma, ger dessa muffins en bra mättnadskänsla samtidigt som de tillfredsställer ditt sötsug. Dessutom kan du, om du vill, helt valfritt anpassa smaken genom att tillsätta dina favorittillsatser, som bär, hackade nötter eller torkad frukt, för att ge dem en extra smakrik dimension.

En av de bästa sakerna med dessa grötmuffins är hur enkla de är att förbereda. Du behöver inte ens använda en mixer, bara två skålar och en visp är tillräckligt! Först kombinerar du de torra ingredienserna, som havregryn, vetemjöl, bakpulver och en nypa salt, i en skål. Sedan mosar du de mogna bananerna i en annan skål och tillsätter ägg, mjölk, yoghurt eller kvarg, honung eller lönnsirap och eventuellt vaniljextrakt för extra smak. Blanda sedan de våta ingredienserna med de torra tills allt är väl kombinerat.

Ett hemligt knep för att få dina grötmuffins extra saftiga är att låta smeten stå i några minuter innan du fyller muffinsformarna. Detta ger havregrynen tid att suga upp vätskan och resulterar i en mjukare och mer fuktig konsistens i de färdiga muffinsen.

När du har blandat smeten är det dags att tillsätta dina valfria tillsatser. Bär, som blåbär eller hallon, ger en härlig friskhet och en färgglad touch till muffinsen. Hackade nötter, som valnötter eller mandlar, ger en knaprig kontrast och en extra dos nyttiga fetter. Om du föredrar något sötare kan du tillsätta torkad frukt, som russin eller torkade tranbär, för att ge muffinsen en naturlig sötma.

När du tar ut muffinsen ur ugnen kommer doften av färskt bakat att fylla köket, och det kommer vara svårt att motstå att smaka på dem direkt. Låt dock muffinsen svalna något innan du serverar dem. Servera dem med ett glas mjölk eller en kopp te för en perfekt start på dagen, eller ha dem som ett hälsosamt mellanmål när du behöver en energikick.

Grötmuffins är också ett utmärkt sätt att använda upp övermogna bananer som annars kanske hade gått till spillo. De gör muffinsen naturligt sötade och ger dem en härlig banansmak.

För att förvara dina grötmuffins kan du förvara dem i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till 2-3 dagar. Om du vill att de ska hålla längre, kan du frysa dem och ta fram när du är redo att njuta av dem igen.

Sammanfattningsvis är dessa grötmuffins ett fantastiskt, nyttigare alternativ till traditionella muffins. Med sina hälsosamma och näringsrika ingredienser är de perfekta för en balanserad kost och passar utmärkt för hela familjen att njuta av. Så ge gärna detta recept ett försök, receptet hittas här nedanför!

Grötmuffins

Receptet – Så gör du:

Grötmuffins

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Njut av hälsosamma grötmuffins till frukost eller som en välsmakande mellanmålsbit när som helst på dagen!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 12 muffins

Ingredienser
 

 • 2 ½ dl havregryn
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 ½ tsk bakpulver
 • 1 tsk kanel valfritt för extra smak
 • 1 nypa salt
 • 2 st mogna bananer mosade
 • 2 st ägg
 • 1 ½ dl mjölk eller växtbaserad mjölk för en vegansk variant
 • 1 dl yoghurt eller kvarg kan använda naturell eller med valfri smak
 • ½ dl flytande honung eller lönnsirap
 • 1 tsk vaniljextrakt valfritt för extra smak
 • Helt valfritt: 1 dl bär, hackade nötter eller torkad frukt

Instruktioner

 • Förvärm ugnen till 180°C och placera muffinsformar i en muffinsplåt.
 • I en stor skål blandar du havregryn, vetemjöl, bakpulver, kanel och salt.
 • I en annan skål mosar du de mogna bananerna väl. Tillsätt ägg, mjölk, yoghurt eller kvarg, honung eller lönnsirap samt vaniljextrakt om du använder det. Blanda väl.
 • Häll den våta blandningen i den torra och rör om tills allt är väl blandat. Tillsätt eventuella valfria tillsatser, såsom bär, hackade nötter eller torkad frukt, och rör om igen.
 • Fördela smeten i muffinsformarna, fyll dem till cirka 3/4 av kapaciteten för att ge utrymme för muffinsen att växa.
 • Grädda muffinsen i den förvärmde ugnen i ca 15-20 minuter, eller tills de är gyllenbruna och en tandpetare som sticks in i mitten av en muffins kommer ut torr.
 • Ta ut muffinsen ur ugnen och låt dem svalna något innan du serverar dem.
Måltid Efterrätt, Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Grötmuffins

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar