Honungsros: Fakta, Plantering & Skötselguide

Den ljuva honungsrosen har fått sin namn av den mycket goda anledningen att den har en intensiv honungsdoft. Klasar av gräddvita blommor med gula ögon täcker växten, som är en naturlig klättrare uppför väggar, spaljéer och valv, men som också kan växa utan stöd som buskrosor. Har du plats för en blommande och ljuvligt doftande ros i din trädgård så är honungsrosen definitivt ett bra val.

Hur ser honungsros ut?

Ljuvliga honungsrosor.
Ljuvliga honungsrosor.

Honungsrosen har klasar av små, krämvita blommor med en stark och härlig honungsdoft.

Detta är en mycket livskraftig klättrande art med härliga grågröna blad och grupper av krämvita blommor. En fantastisk doft som påminner starkt om honung.

Vanligtvis med taggiga stjälkar och brett ovala, mörkgröna, glänsande blad, så är denna växt oftast lövfällande. Blommorna är 6 cm i bredd med framträdande gula ståndare. Blommorna dyker upp på sommaren och finns kvar fram till september.

Kan vara lövfällande eller vintergröna buskar eller klättrare beroende på sorten, vanligtvis med taggiga stjälkar. Blommorna kan eventuellt följas av pråliga röda eller lila frukter hos vissa sorter.

Höjd och bredd

Maxstorleken för honungsros är 6 meter höga och 4,5 meter breda.

Blomningstid

Blommar i juli fram till september. Detta är lite av en senblommare!

Har honungsros taggar

Vanligtvis har honungsrosen taggiga stjälkar, även fast det finns sorter utan det.

Doft

Doften av honungsrosens blommor påminner starkt om doften av honung, vilket kan vara förklaringen till växtens namn.

Klätterväxt

Honungsros som klättrar uppför träd. Fungerar utmärkt.
Honungsros som klättrar uppför träd. Fungerar utmärkt.

Honungsros är främst en klätterväxt och växer över valv och längs väggar för en enkel men fantastisk look. Kan även växa utan stöd för att vara en rosbuske. Kan inte hållas i miniatyrstorlek.

Härdighet

Honungsros anges som vinterhärdig upp till zon 5, vilket innebär i princip hela Sverige upp till Sundsvall (med undantag för fjället). Vinterskydd är ofta nödvändigt för honungsrosor.

Plantering

När plantera?

Bästa tiden för plantering av honungsros är på hösten eller på våren. Om den köps tidigt på året är det klokt att lämna rosen i sin kruka till tidigast slutet av maj för att ge rötterna tid att etablera sig.

Jord

Tolerant mot sämre jordar. Gillar fuktig men väldränerad jord.

Läge

Honungsrosen föredrar full sol, men tål även nyanser av halvskugga. Gillar en vindskyddad position i full sol eller lätt skugga. Växer bäst i full sol med bördig, humusrik, fuktig men väldränerad jord. Tolerant mot norrläge.

Föreslagna planteringsplatser och trädgårdstyper
  1. Stads- och innergårdsträdgårdar
  2. Stuga och informell trädgård
  3. Intill husvägg
  4. Som valv
  5. Plantera honungsros intill ett träd går alldeles utmärkt

Stöd och spaljé

Klättrande honungsros
Klättrande honungsros

Sätt ut ett stöd om du vill att din honungsros ska klättra. Tänk på att deras maxhöjd är 6 meter, vilket ger att ditt högsta stöd bör vara ungefär 4-5,5 meter högt.

Skötsel

Läs vidare i denna del för att lära dig hur man sköter honungsros.

Klippa ner

Skär tillbaka blommande stjälkar till hälften. Ta alltid bort död, skadad eller sjuka stjälkar först, oavsett vilken typ av beskärning du gör. För bästa resultat ska du alltid klippa blommor tidigt på morgonen, helst innan daggen har hunnit torka.

Den bästa tiden för att beskära honungsrosor är slutet av februari till slutet av mars, efter sista frosten. De flesta rosväxter är vilande under denna tid, och beskärning senare på vintern minskar risken för beskärning under hård frost, vilket kan skada plantan.

Beskära honungsros efter blomning

Blommor växer på innevarande års tillväxt; tidig beskärning innan knoppar utvecklas kan hålla den växande rosen av Sharon i toppform och hålla den trädliknande busken inom gränserna.

Gödsel

För bästa blomning, applicera en balanserad kompost eller ett balanserat gödsel på senvintern eller under tidig vår, och sedan igen på försommaren.

Flytta

Eftersom alla typer av rosor (inklusive honungsrosor) är känsliga för förändring, så rekommenderas det generellt att man flyttar dem medan de är vilande (på senvintern eller tidig vår). Honungsrosor kan även flyttas under växtsäsongen om de har rätt mängd vatten. Du vill vattna djupt innan du transplanterar, så alla honungsrosens celler är så fulla med vatten som möjligt.

Föröka och dela honungsros

Förökas med sticklingar på hösten.

Hur snabbt växer

Honungsros når sin fulla höjd på 6 meter efter 5-10 år i jorden.

Giftig

Honungsros står inte angiven som giftig.

Problem

Nedan listas några problem som honungsros kan råka ut för.

Växer inte

Om din honungsros inte växer, kan det vara av flera anledningar. Kontrollera följande:

  • Får den gott om sol (ska helst stå i full sol)?
  • Får den rätt mängd vatten?
  • Blåser det kraftigt på platsen där honungsrosen är planterad?

Äter rådjur honungsros

Rådjur och kaniner kan orsaka skada på honungsros.

Gulnade blad

Vid gulnade blad är det första du bör kontrollera är hur mycket vatten växten får. För mycket vatten kan orsaka problem, särskilt om vattnet sitter kvar i jorden. Kontrollera att växtens rötter inte sitter i konstant fuktig jord. Om de är det, kanske du vill titta på att skapa en bättre dränering.

Livslängd

Honungsros kan enkelt klara mer än 20 år.

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar