Hästfluga & Hästflugebett: Fakta & Behandling

Hästflugor är stora blodsugande insekter vars bett plågar människor såväl som hästar, men även andra djur. I denna artikel ger vi en övergripande överblick över vad hästflugor är, samt hur man kan behandla och undvika deras bett.

Utseende

Vuxna hästflugor växer till mellan 12-30 mm i längd. Deras kraftiga kroppar är grå till svarta i färgen och vingarna kan vara transparenta eller något grumliga. Hästflugor har stora, ljusgröna eller lila ögon och mycket korta antenner.

Du kan identifiera dessa skadedjur genom deras stora storlek, svarta eller gråa kroppar och ljusgröna eller lila ögon. De ser mycket ut som husflugor, men de är särskilt stora.

Hästflugor kan nå en hastighet på hela 145 km/h.

Förekomst

Hästflugor är en typ av insekt som vanligen förekommer i skogs- och markområden under de varma sommarmånaderna (juni-augusti). Även om hästar är deras främsta offer, undviker de inte chansen att bita andra djur. De biter gärna en mängd olika stora däggdjur, inklusive nötkreatur, hundar och även människor. 

Till skillnad från mygg kommer hästflugor ut på dagtid, snarare än på natten. 

Hästfluga bett

Hästflugor sticker ut för sina knivskarpa tänder. Hästflugor använder dessa tänder för att punktera huden, suga blod och mata det till sina ägg.

På grund av djupet av deras bett är hästflygbett mycket mer smärtsamma än andra typer av vanliga insektsbett. När du blivit biten kan du eller din häst utveckla en brännande, röd hudyta.

När hästflugan är insatt i huden äter den blodet. Detta bett kan orsaka en skarp, brännande känsla. Det är vanligt att uppleva klåda, inflammation och svullnad runt bettområdet. Du kan till och med utveckla ett blåmärke.

Behandla hästflugebett

Notera: I vissa sällsynta fall kan man uppleva en allergisk reaktion på ett hästflugebett.  En hästflugeallergi resulterar i en mängd allvarliga symptom, såsom yrsel, svaghet, svullnad, illamående, väsande andning och svårigheter att svälja.  Om du får dessa symtom eller uppvisar tecken på infektion, kan det vara en bra idé att söka vård eller konsultation. 

Om du misstänker att du har blivit biten av en av dessa djur men det inte är akut, kan du följa dessa steg:

 1. Undvik frestelsen att klia (att klia insektsbettet kan öka risken för bakteriell infektion)
 2. Rengör bettet med varmt vatten
 3. Torka området med en ren pappershandduk
 4. Applicera is på området för att minska eventuell inflammation eller smärta
 5. Applicera hydrokortisonkräm för att minska svullnad och klåda
 6. Håll utkik efter tecken på bakteriell infektion (som dålig lukt eller konstiga färger i såret)

Förhindra bett av hästfluga

För att minska dina chanser att bli biten av en hästfluga, följ med fördel dessa tips under sommaren:

 1. Bär långärmade kläder, långbyxor och slutna skor när du är utomhus (speciellt i skog och mark)
 2. Bär ljusa färger (hästflugor dras till mörkare färger)
 3. Bär inte någon parfym (dofter lockar dessa insekter)
 4. Undvik att gå genom långt gräs (där frodas insekter, inklusive hästflugor)
 5. Applicera insektsmedel innan du ger dig ut

Livslängd

Den vuxna hästflugans livslängd är väldigt kort, och de flesta lever i bara 30-60 dagar. Detta representerar dock bara en liten del av deras totala livslängd, och hela livscykeln för de flesta hästflugor tar ett år.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar