Nemesia: Fakta, Skötsel & Plantering (Guide)

Nemesia är en liten blommande växt som härstammar från Sydafrikas kustremsa. Nemesiasläktet innehåller cirka 50 arter, och många av dem har nått stor popularitet tack vare deras vackra vårblommor. Att skära ner Nemesia efter blomning kan ge dig en ny omgång blommor.

Nemesia karaktärsdrag

Nemesia erbjuder ett brett spektrum av fina färger!
Nemesia erbjuder ett brett spektrum av fina färger!

Nemesia-växten kan vid en första anblick likna en orkidé, men det är faktiskt en liten ströväxt som ofta inkorporeras i landskapsarkitektur som marktäckare – såväl som i skogsplanteringar, stenträdgårdar och hängande växtkorgar. Nemesia är en växt som utstrålar liv och prakt.

Blommorna är som sagt effektiva marktäckare. Så länge temperaturen förblir mild kan växten producera så många blommor att de nästan helt skymmer allting under dem.

Nemesia har många användningsområden i trädgården. Använd dem som kantväxter, marktäckare, i blandade rabatter, eller i krukor och hängande växtkorgar.

Vanligtvis odlas de som ettåriga, fastän de teknist sett är perenner.

Populära arter att odla

Nemesia 'Carnival mixed' ger en mix med olika färger!
Nemesia ‘Carnival mixed’ ger en mix med olika färger!

De två mest populära arterna av nemesia är Nemesia strumosa och Nemesia caerulea. De flesta sorterna av Nemesia växer till ungefär 30 cm i höjd, men vissa kan bli så höga som 60 cm. Dessa mångsidiga växter finns också i ett brett utbud av färger, och vissa är till och med tvåfärgade. Sorten Nemesia strumosa är en ettårig sort som producerar 30 cm höga blommor som är blå eller vita blommor, medan Nemesia caerulea är perenn som växer upp till ungefär 30 cm och blommar i lila, rosa, blått och vitt.

Några andra vanliga arter är:

  1. Blueberry Ripple – Mörklila
  2. Strawberry Ripple – Jordgubbsrosa till röda
  3. Bär och grädde – Blå och vita blommor

Nemesia i kruka

Nemesia är en blomma som är perfekt lämpad för att odlas i krukor och i trädgårdslådor. Allt du behöver göra är att se till så att du har en ordentlig blandning av blomväxtjord, samt att du ser till att krukans botten har dräneringshål. Vattna när jordytan har torkat.

  • Tips: Om du köper nemesia till att ha i kruka, välj gärna de med många knoppar men bara några få öppna blommor, då dessa klarar av att transplanteras över till annan jord. Om du startar dina egna, plantera dem i kruka.

Plantering av nemesia

Läs vidare om hur du kan plantera nemesia i din trädgård.

I trädgården

Starta dina frön inomhus, och plantera nemesia i trädgården när all risk för frost har passerat. Stör rötterna så lite som möjligt och vattna djupt efter planteringen i jorden.

Tillsätt ett lager av organisk kompost för att isolera rötterna från extrema temperaturer och hjälpa jorden att hålla fukt. När de väl är etablerade i trädgården behöver växterna mycket lite skötsel, förutom vattning för att hålla jorden fuktig. Om plantorna slutar att blomma, klipp ner dem med en tredjedel för att få dem att komma tillbaka i blom.

Bästa platsen för nemesia

Nemesia är en mycket effektiv och fin marktäckare som här, men kan också odlas i kruka!
Nemesia är en mycket effektiv och fin marktäckare som här, men kan också odlas i kruka!

Full sol är bäst, men växterna blommar längre i varma klimat om de får lite eftermiddagsskugga. Att lära sig att odla Nemesia innebär att man väljer ett planteringsområde där jorden är rik på organiskt material, samtidigt som jorden är fuktig men väldränerad. För mycket vatten leder till stamröta.

Avstånd vid plantering

Håll plantorna 10-15 cm från varandra.

Vinter och svenskt klimat

Nemesia trivs bra i svenskt klimat och växer bäst där sommartemperaturen är lite kallare. I milda sommartemperaturer blommar de från sen vår ända fram till den första frosten. De kan klara vintern som ettåriga vinterväxter så länge du bor i ett frostfritt område.

Nemesia växer bäst i kallare temperaturer. I områden som har mildare sommartemperaturer kan de förväntas blomma från sen vår till årets första frost, medan de i varmare klimat ser bäst ut tidigt på våren eller hösten. Var beredd på att dina nemesias dör tillbaka i sommarvärmen. Dessa växter kan odlas som ettåriga vinterväxter i frostfria områden.

Jord

Nemesia kräver ett planteringsområde med jord som är fuktig men väldränerad, samt rik på organiskt material.

Skötsel av nemesia

Läs vidare nedan för att lära dig mer om hur du kan sköta din nemesia.

Vattning

Ett överflöd av vatten kommer att leda till stamröta på en nemesia-växt. Även om det är viktigt att hålla jorden fuktig för just dessa blommor, var försiktig med övervattning.

Gödsel

Var noga med att gödsla dina mogna nemesias med ett gödselmedel som har långsam frisättning. Applicera gödselmedlet en gång på våren, eller så kan du också välja ett vattenlösande gödselmedel som kan appliceras två gånger i månaden medan dina nemesia växer aktivt.

När blommar nemesia?

Nemesia blommar faktiskt från och med senvåren ända fram till senhösten!

Föröka nemesia

Nemesia är en växt som är ganska enkel att föröka. Den kommer att föröka sig ungefär som vilken annan blommande växt som helst – om du låter dem vara kommer den dessutom att föröka sig av sig själv. Om du avsiktligt försöker föröka nemesiaplantan kan du göra det genom att så fröna eller genom att ta sticklingar.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om nemesia är till hjälp!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar