Aprikosmarmelad – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på aprikosmarmelad!

Aprikosmarmelad är en riktigt härlig kombination av sötma och syrlighet. Det är inte bara enkelt att göra hemma, utan det kan också förvandla en vanlig brödbit till något utöver det vanliga!

Denna aprikosmarmelad har en underbar balans mellan den naturliga sötman från aprikoserna och den friska syrligheten från citronen. Marmeladen är välsmakande, bredbar och har en härlig, gyllene färg. Den kan användas på rostat bröd, croissanter, pannkakor eller som en smaksättare i bakverk.

Några magiska serveringsförslag för aprikosmarmeladen är följande:

 1. Klassisk Frukost: Det mest traditionella sättet att njuta av aprikosmarmelad är på rostat bröd eller smörgåsar. Bred ett generöst lager av marmelad på ditt rostade bröd och njut av smakexplosionen som den erbjuder.
 2. Fyllning i Bakverk: Aprikosmarmelad kan användas som en härlig fyllning i bakverk, som croissanter, muffins eller tårtor. Dess söta och syrliga smak kommer att komplettera den milda smaken hos bakverken perfekt.
 3. Till Ostbrickan: Aprikosmarmelad är en utmärkt följeslagare till ost. Servera den med en variation av ostar som brie, cheddar eller getost för en sofistikerad aptitretare.
 4. Yoghurttopping: Lägg till en sked aprikosmarmelad till din morgonyoghurt för en extra smakdimension och lite sötma.
 5. Till grillad kyckling: Aprikosmarmelad kan också användas som en glaze för grillad kyckling eller fläskkött. Det ger en unik smakprofil till dina grillade rätter och en vacker glans.

Hemlagad aprikosmarmelad har en utmärkt hållbarhet när den förvaras korrekt. För att säkerställa att din marmelad förblir fräsch och säker att äta bör du förvara marmeladen i rena och täta glasburkar i kylskåpet. Se till att burkarna är ordentligt rengjorda (helst steriliserade) och torra innan du fyller dem med marmeladen.

När marmeladen förvaras på detta sätt kan den hålla sig i flera månader, ibland ännu längre. För bästa möjliga hållbarhet, var noga med att använda alltid en ren sked när du tar marmelad från burken för att undvika att föra in smuts eller bakterier.

Nu till receptet på denna underbara aprikosmarmelad! Ha det så trevligt, receptet hittas här nedanför!

Aprikosmarmelad

Receptet – Så gör du:

Aprikosmarmelad

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Skapa en smakrik och solig smakupplevelse med denna aprikosmarmelad, perfekt för att lyfta exempelvis en bit rostat bröd till en helt ny nivå av njutning och elegans!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 2 burkar

Ingredienser
 

 • 1 kg färska aprikoser
 • 750 g strösocker ca 8 dl
 • Saften från 1 citron
 • 1 tsk vaniljextrakt valfritt

Instruktioner

 • Förbered aprikoserna: Tvätta aprikoserna noggrant och skär dem i hälften. Ta bort kärnorna och släng dem.
 • Koka aprikoserna: Lägg de skurna aprikoserna i en stor kastrull. Tillsätt citronsaften och eventuellt vaniljextrakt. Rör om så att aprikoserna är jämnt täckta.
 • Koka upp: Sätt kastrullen på medelhög värme och låt innehållet koka upp. Rör om då och då för att förhindra att det bränner fast.
 • Tillsätt sockret: När aprikoserna har kokat i några minuter och börjar mjukna, tillsätt sockret. Blanda väl och fortsätt att koka marmeladen.
 • Koka marmeladen: Sänk värmen till låg och låt marmeladen sjuda. Rör om med jämna mellanrum och låt marmeladen tjockna. Det kan ta cirka 30-45 minuter beroende på värmen och aprikosernas mognad.
 • Testa konsistensen: För att testa om marmeladen är klar, droppa lite av den på en kall tallrik. Om den stelnar och bildar en geléliknande konsistens är den redo. Om inte, fortsätt att koka i några minuter till och upprepa testet.
 • Fyll burkar: När marmeladen är klar, ta bort den från värmen och låt den svalna något. Fyll rena glasburkar med den varma marmeladen och se till att skruva på locken ordentligt.
 • Låt svalna: Låt marmeladen svalna i rumstemperatur innan du förvarar den i kylskåpet. Den kommer att tjockna ytterligare när den kallnar.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Aprikosmarmelad

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar