Tostones – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av ett riktigt gott recept på tostones!

Tostones kommer ursprungligen från Karibien och är en populär maträtt i många latinamerikanska länder, inklusive Puerto Rico, Kuba, Dominikanska republiken och Venezuela. Rätten är också känd under olika namn beroende på regionen, till exempel “patacones” i vissa länder.

För att göra tostones skalar man matbananer och skär dem i tjocka skivor. Sedan steks eller friteras skivorna i olja tills de blir gyllenbruna. Därefter tas de upp ur oljan och plattas till genom att tryckas platta med en botten av ett glas. Sedan steks eller friteras de igen tills de är krispiga och får en gyllenbrun färg.

Tostones kan serveras med olika tillbehör och såser, som till exempel salsa eller guacamole. De är ett vanligt förekommande tillbehör i karibiska och latinamerikanska kök och är omtyckta för sin smak och konsistens.

Tostones fungerar också som ett utsökt tillbehör till grillat kött eller fisk. Servera dem bredvid en saftig biff, grillade kycklingbitar eller grillad fisk för att ge lite extra krispighet och smak till måltiden.

Följ bara instruktionerna nedan för att göra dina egna perfekt krispiga och smakrika tostones i stekpannan, för att njuta som ett gott tilltugg av sig självt eller tillsammans med din favoritmat! Smaklig måltid!

Tostones

Receptet – Så gör du:

Tostones

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Tostones är krispiga bitar av matbananer som vi steker dubbelt i olja. Riktigt gott tillsammans med diverse dippsåser eller som tillbehör till exempelvis kött, kyckling, eller biff!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 4 st gröna matbananer
  • Vegetabilisk olja till fritering
  • Salt efter smak

Instruktioner

  • Skala matbananerna genom att skära av båda ändarna och göra ett snitt längs med skalet. Skala sedan av skalet med hjälp av kniven. Skär matbananerna i ca 2 cm tjocka skivor.
  • Häll tillräckligt med vegetabilisk olja i en stekpanna för att täcka botten. Värm oljan på medelhög värme.
  • Lägg försiktigt i matbananerna i stekpannan utan att överfylla den. Stek dem i omgångar om det behövs. Stek dem i ca 3-4 minuter på varje sida, tills de blir gyllenbruna och krispiga.
  • Använd en potatismosare eller botten av ett glas för att platta till varje skiva till cirka hälften av sin tjocklek.
  • Lägg åter matbananerna i stekpannan och stek dem igen i ca 2-3 minuter på varje sida, tills de blir gyllenbruna och krispiga. Detta kommer att göra tostonesen extra krispiga.
  • Ta upp tostonesen från stekpannan och lägg dem på hushållspapper för att avlägsna överflödig olja. Strö över salt efter smak.
  • Servera tostonesen varma som tilltugg eller som tillbehör till dina favoriträtter. De passar exempelvis rikitgt bra med salsa, guacamole eller andra dipp-såser!
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Latinamerikanskt
Nyckelord Tostones

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar