Ranunkel: Svar på vanligaste frågorna (Guide)

I denna artikel går vi igenom svar på de vanligaste frågorna kring ranunkel, samt hur du lyckas med att odla ranunkel! Ranunkel (latin: Ranunculus) är perenner med utsökta, flerskiktade blommor som kommer i fantastiska nyanser av rött, orange, rosa och gult, för att bara nämna några färger! Ranunkler har en naturlig plats i rabatter och krukor. Deras långvariga, origamiliknande blommor och raka stjälkar gör dem även till utmärkta snittblommor.

Härdighet

Ranunkel tål frost och temperaturer ner till minus 5 grader celcius.

Växtzon. De klarar inte vintern i zon 4, vilket betyder att norr om Stockholm kan de inte planteras direkt i trädgården. I kruka kan de tas inomhus när risken för kalla temperaturer annonseras. 

Som snittblommor håller ranunkel i 2 veckor om de klipps precis när blommorna öppnat sig, och ofta förses med nytt vatten i vasen.

Övervintra

Vad gör man med ranunkel på vintern? Skär ner växten vid första frosten. Förvara dina vintervilande ranunkel-lökar utanför jorden, på en sval, torr och välventilerad plats. Min mormor brukade ha sina lökar i skafferiet, men en hylla i garaget eller trädgårdsskjulet duger lika bra.

Arter

Ranunculus Asiaticus kommer i multifärgade mixar
Ranunculus Asiaticus kommer i multifärgade mixar

Det finns över 600 ranunkel-sorter. Nedan är ett urval av våra favoriter som också är bland de mest populära!

  1. Ranunculus Asiaticus (vanligast) – kommer i multifärgade mixar
  2. Ranunculus ‘Hanoi’ – gräddvita
  3. Ranunculus ‘Tango’ – ståtligt röda
  4. Ranunculus ‘Purple Picotee’ – vita kronblad med lila kanter
  5. Ranunculus ‘Venere’ – ljusrosa
  6. Ranunculus ‘Amandine Rose’ – intensivt rosa

Plantera

Här följer några tips för planteringen av ranunkel.

Så frön eller lökar

Även om de flesta trädgårdsmästare föredrar att odla ranunkel från lökar som de planterar på hösten, så kan ranunkel framgångsrikt odlas via frön.

Oavsett vilken metod som väljs, så bör fröet eller löken planteras i en näringsrik, gärna sandig jord, täckas lätt med ett lager kompost och hållas fuktig.

Plantera 5 cm djupt.

När ska man så

Det tar tar 10-15 dagar för fröet att gro vid en jordtemperatur på 21 grader. Det bästa är att börja med ranunkel-frön i mitten av våren.

Åt vilket håll ska man plantera?

Så här planterar du ranunkel-lökar!
Så här planterar du ranunkel-lökar!

Klorna på löken ska planteras nedåt i jorden.

Avstånd

Plantera både lökar och frön 10 cm isär med klosidan nedåt.

Jord

Ranunkel trivs i lätt, väldränerad jord. Undvik jord som förblir våt eftersom rötterna kan ruttna. Om du odlar ranunkel i behållare, använd en högkvalitativ planteringsjord.

Kruka

Använd minst 10 centimeterskrukor per lök, eller ställ flera lökar i en större kruka (10 cm avstånd per lök). Plantera på ett djup med 5 cm. Se till att krukan har dräneringshål så att överblivet vatten rinner ut.

Skötsel

Nedan följer några skötselråd för hur du lyckas med ranunkel.

Gödsel näring

Gödsla med ett flytande gödningsmedel varannan vecka medan plantorna växer kraftigt. Vissa har bara ranunkel som ettåriga, då de i allmänhet presterar dåligt det andra året, även om vissa trädgårdsmästare är framgångsrika med att få dem att agera perenner.

Vattning

Ranunkelblommor behöver regelbunden vattning och måttligt fuktig jord, men för mycket fukt kommer att få deras rötter att ruttna. Det bästa tillvägagångssättet är att vattna generöst men sällan, för att sedan låta jorden torka ut i de översta 3-5 centimetrarna mellan vattningarna.

Är ranunkel giftig?

Ranunkelväxter innehåller safter som allvarligt irriterar eller till och med skada en hunds eller katts matsmältningssystem. Kan leda till intensiv sveda och irritation i mun och tunga, och bör inte heller ätas av människor.

När blommar ranunkel?

Ranunkel börjar normalt blomma cirka 90 dagar efter plantering. Höstplanterade lökar blommar tidigt på våren och fortsätter stadigt att blomma i sex till sju veckor. Senvinterplanterade lökar kommer att blomma i mitten av våren och hålla sig i fyra till sex veckor.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar