Bröd med rågsikt och vetemjöl – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett härligt recept på bröd med rågsikt och vetemjöl!

Detta brödrecept kombinerar två av de mest älskade mjölsorterna – rågsikt och vetemjöl. Denna balans ger brödet en oemotståndlig smak och textur. Rågsikten ger brödet en rustik, nötig smak, medan vetemjölet bidrar till den önskade fluffigheten.

I en värld av färdigförpackade bröd och snabba alternativ från snabbmatsrestauranger, finns det fortfarande något magiskt med hembakat bröd. Doften av nybakat bröd som fyller köket, smaken av en varm skiva med smör, och den tillfredsställelsen som kommer från att veta att du har skapat något fantastiskt med egna händer. Ett bröd som verkligen uppfyller dessa krav är detta klassiska bröd med rågsikt och vetemjöl.

Allt börjar med en god deg, och det är jästen som gör jobbet. I det här receptet använder vi färsk jäst för att ge brödet sin karakteristiska smak och lyft. När jästen löses upp i en blandning av mjölk och filmjölk, skapas de perfekta förutsättningarna för att degen ska jäsa. Resultatet blir ett bröd som är luftigt och fullt av smak.

Att baka bröd är en konst som kräver tålamod. Efter att degen har blandats och jäst i några timmar, är det dags att forma brödet och låta det jäsa ytterligare en gång. Denna process tar tid, men det är väl värt det. Den andra jäsningen ger brödet sin form och gör det extra luftigt.

När brödet är format och har fått jäsa igen, är det dags att ge det den där perfekta touchen. Med en vass kniv görs några snitt i degen innan bröden placeras i ugnen. Detta ger brödet dess karakteristiska utseende och ytterligare textur.

Brödet gräddas till gyllene perfektion i ugnen. Det får en fin yta samtidigt som insidan blir saftig och fylld med smak. Efter cirka 45 minuter är brödet redo att tas ut.

Detta bröd är perfekt att äta varmt med smör och ditt favoritpålägg. Men om du inte äter upp allt på en gång, är det också utmärkt att förvara. Du kan ha det i kylskåp i upp till en vecka eller frysa det för senare användning. Oavsett när och hur du njuter av det, kommer detta hembakade bröd med rågsikt och vetemjöl att bli en favorit i ditt kök.

Så varför inte ta dig tid att baka detta läckra bröd? Det är en underbar upplevelse att skapa ditt eget bröd och sedan njuta av resultatet. Med sin unika smak och konsistens kommer detta bröd att bli en självklarhet vid frukostbordet eller till ditt mellanmål. Så, sätt på förklädet, plocka fram mjölet och börja baka ditt eget bröd. Smaklig njutning!

Bröd med rågsikt och vetemjöl

Receptet – Så gör du:

Bröd med rågsikt och vetemjöl

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Njut av detta hembakade brödet med både rågsikt och vetemjöl, och med oemotståndlig doft och smak – fint kant på utsidan och mjukt inuti.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 3 timmar 45 minuter
Totalt 4 timmar
Portioner 2 bröd

Ingredienser
 

 • 25 g färsk jäst
 • 5 dl mjölk
 • 1 dl filmjölk
 • 1 tsk salt
 • 5,5 dl rågsikt
 • 8 dl vetemjöl special

Instruktioner

 • Blanda filmjölken med en deciliter av mjölken i en stor bunke. Smula ner jästen i blandningen och rör tills jästen helt löses upp.
 • Lägg till salt och resten av mjölken. Arbeta gradvis in rågsikt och vetemjöl i degen. Täck bunken med plastfolie och låt degen jäsa under kökshandduk i cirka 2 timmar.
 • När degen har jäst klart, stjälp ut den på ett mjölat bakbord. Ge degen en lätt knådning och dela den sedan upp i två delar. Forma varje del till rundade bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (är din ugn liten kan du behöva två plåtar).
 • Använd en vass kniv för att göra ett par snitt i varje deg. Täck plåtarna med kökshanddukar och låt bröden jäsa på nytt i en timme.
 • Förvärm ugnen till 200 grader Celsius. Placera bröden i den nedre delen av ugnen och grädda vid 200 grader Celsius i ungefär 45 minuter.
 • Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Bröd med rågsikt och vetemjöl

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar