Matbröd med torrjäst – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på matbröd med torrjäst!

Detta är ett enkelt recept på matbröd med torrjäst som jag bakar som limpor.

Detta recept där vi använder torrjäst för att jäsa matbrödet är så enkelt så att om man aldrig har bakat bröd förut, så är det ett perfekt första bröd.

Det är så enkelt att göra, och doften av färskt matbröd kommer att göra att man blir riktigt taggad på att smaka den första skivan (gärna med lite smör)!

Försök att inte knåda ditt matbröd för mycket efter den första jäsningen. Jag brukar knåda och forma min deg på ca 1 minut, sedan går den tillbaka ned i sin skål eller bunke för att vila, för 2:a jäsningen.

När brödet är färdigjäst värmer jag på ugnen och ställer in timern enligt receptet!

Man vill förvara brödet i en lufttät behållare, så att man får maximal hållbarhet! Ett bra knep är också att frysa in brödet, gärna uppskivat. Då är det extra enkelt att bara ta ut och tina eller rosta en skiva när man vill ha den.

Kort sagt så är detta ett perfekt, enkelt matbröd med torrjäst som är riktigt värt att baka! Ett bra bröd för nybörjare också!

Matbröd med torrjäst

Receptet – Så gör du:

Matbröd med torrjäst

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är ett enkelt recept på matbröd med torrjäst som jag bakar som limpor.
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 30 minuter
Portioner 2 limpor

Ingredienser
 

 • 5 dl varmt vatten, cirka 45 grader Celsius
 • 3 msk strösocker
 • 1,5 msk torrjäst
 • 1,5 tsk salt
 • 0,5 dl olivolja eller rapsolja
 • 12 dl till 14 dl mjöl  Du kan använda vetemjöl ELLER vetemjöl special!

Instruktioner

 • I en stor skål, lös upp 1 msk socker i varmt vatten och rör sedan ner jäst. Låt stå tills jästen liknar ett krämigt skum, ca 5 minuter.
 • Blanda ner resterande socker, salt och olja i jästen. Tillsätt mjölet 2,5 dl i taget samtidigt som du blandar degen med händerna. För mycket mjöl som tillsätts ger ett torrt bröd, så om du är orolig att du lagt till för mycket, tillsätt lite mer hett vatten tills du får rätt konsistens.
 • Knåda degen i 7 minuter. Lägg i en väl oljad skål och vänd degen så att den täcks. Täck med en fuktig trasa. Låt jäsa under en kökshandduk tills den fördubblats i storlek, ca 1 timme.
 • Knåda degen på en plan mjölad arbetsyta i 1 minut och dela på mitten. Forma till bröd och lägg i två smorda brödformar, cirka 23×12 cm i storlek. Låt jäsa på nytt under kökshandduk i 30 minuter, eller tills degen har jäst 2,5 cm ovanför formarna.
 • Grädda på 175 grader C i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Pensla med smör när limporna kommit ut, låt svalna en aning och njut!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Matbröd med torrjäst

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar