Lepinja (Pitabröd från Balkan) – Recept

I denna artikel ger jag ett recept på lepinja, ett härligt pitabröd från Balkan!

Lepinja är ett härligt pitabröd från Balkan som i regel är aningen segare än svenskt pitabröd, och riktigt med exempelvis cevapcici, ajvar och rå, finhackad gul lök!

Det är verkligen roligt att laga detta bröd och smaka på resultatet, speciellt om man aldrig gjort lepinja innan.

Det är ett bröd som framförallt serveras vid sidan av kötträtter och smakar riktigt gott med exempelvis nötfärs, crème fraîche, och god ajvar!

Jag gillar verkligen lepinja och tycker det är ett riktigt gott bröd. Testa jättegärna receptet nedan!

Lepinja

Receptet - Så gör du:

Lepinja (Pitabröd från Balkan)

4.8/5 ( 92 röster )
Lepinja är ett härligt pitabröd från Balkan som i regel är aningen segare än svenskt pitabröd, och riktigt med exempelvis cevapcici, ajvar och rå, finhackad gul lök!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 1 t 30 minuter
Totalt 2 t
Portioner 10 serveringar

Ingredienser
  

  • 7 g torrjäst
  • 2 msk ljummen mjölk
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 1 msk strösocker
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Strö ner jästen i en liten skål och tillsätt ljummen mjölk. Rör om och låt stå i 5 minuter.
  • Rör ner det ljumna vattnet och strösockret i jästblandningen.
  • Rör samman vetemjölet och saltet i en bunke.
  • Tillsätt jästblandningen till mjölblandningen och blanda med händerna tills det bildas en mjuk deg.
  • Täck över med en kökshandduk och låt jäsa tills degen fördubblats i volym, i cirka 1 timme.
  • Banka ut luften ur degen genom att vända ut den på en mjölad arbetsyta. Bearbeta degen genom att knåda i cirka 5 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken och täck över med kökshandduk, och låt jäsa igen tills den fördubblats i storlek, vilket tar cirka 30 minuter.
  • Klä en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Knåda lätt degen och placera på bakplåten. Forma nu degen till en oval som är cirka 1,5 cm tjock. Låt jäsa en tredje och sista gång i cirka 30 minuter. Sista 10 minuterna, sätt ugnen på 200°C.
  • Grädda i mitten av ugnen på 200°C i 20-25 minuter eller tills att brödet fått fin färg och låter ihåligt när du knackar det.
  • Njut av ditt lepinja-bröd!
Nyckelord Lepinja (Tunnbröd från Balkan)
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar