Enkelt bröd med torrjäst – Recept

4.9/5 baserat på 11 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på enkelt bröd med torrjäst!

Detta är ett enkelt brödrecept med torrjäst, gjort med enkla ingredienser och med instruktioner som visar hur man gör brödet! Jag tycker detta är det bästa receptet på hembakat bröd med torrjäst för både nybörjare och mer erfarna brödbagare!

Hembakat bröd är en av mina favoriträtter genom tiderna. Det finns verkligen inget som en nygräddad skiva färskt bröd, serverad med en tjock smörklick på toppen. Mums!

Det här receptet är perfekt. Det är enkelt att följa, tar cirka 2 timmar att göra och ger 2 underbara bröd med torrjäst. Det är ganska mångsidigt också, så använd gärna en del fullkornsmjöl om du vill. Pensla smör ovanpå när det kommer ut ur ugnen för pricken över i:et!

Det här är ett recept jag verkligen gillar och får bra resultat av! Ännu bättre – det är enkelt och från start till färdigt bröd tar det drygt 2 timmar!

Om du bor i ett fuktigt klimat är chansen stor att du behöver åtminstone den rekommenderade mängden mjöl, kanske till och med 1 deciliter mer. Bröddegen ska vara kladdig, men ändå hanterbar, speciellt efter första jäsningen. Medan du knådar ska degen bli enhetlig och dras bort från skålens sidor, så att skålen är ren.

Jag brukar sikta på att degens botten fortfarande ska vara fäst vid skålen. Försök att inte tillsätta för mycket mjöl eftersom ditt bröd blir mer kompakt. När du tar upp degen fastnar en del på fingrarna. Efter första jäsningen blir det mycket lättare att arbeta med degen!

Om ditt hus är svalt kommer ditt bröd att ta längre tid att jäsa. På vintern när mitt hus är svalare än normalt sätter jag gärna på ugnen i 2-3 minuter, stänger sedan av den och låter degbunken jäsa där. Ugnen fångar värmen länge och det är den perfekta atmosfären för att jäsa deg.

Försök att inte överarbeta degen när du knådar ditt bröd efter den första jäsningen. Jag brukar knåda och forma min deg på cirka 1 minut, sedan går den ner i brödformen för den andra jäsningen. När det är färdigjäst sätter jag bara på ugnen och ställer in timern på att baka!

Bröd med torrjäst

Receptet – Så gör du:

Enkelt bröd med torrjäst

4.9/5 baserat på 11 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta är ett enkelt brödrecept med torrjäst, gjort med enkla ingredienser och med instruktioner som visar hur man gör brödet! Jag tycker detta är det bästa receptet på hembakat bröd med torrjäst för både nybörjare och mer erfarna brödbagare!
Förberedelser 1 timme
Tillagning 1 timme
Totalt 2 timmar
Portioner 2 bröd

Ingredienser
 

 • 5 dl varmt vatten, ca 45 grader Celsius
 • 0,5 dl socker
 • 2 tsk torrjäst
 • 1,5 tsk salt
 • 0,5 dl vegetabilisk olja, ex olivolja eller rapsolja
 • 12 dl till 14 dl vetemjöl (tillsätt mer än 12 dl efter behov, testa gärna att byta ut lite vetemjöl mot fullkornsmjöl)

Instruktioner

 • I en stor bunke eller skål, lös upp 1 msk socker i varmt vatten och rör sedan ner jäst. Låt stå tills blandningen liknar ett krämigt skum, ca 5 minuter.
 • Blanda ner resterande socker, salt och olja i jästen. Blanda i mjöl 2 dl i taget. Degen ska vara klibbig och släppa från bunkens sidor med undantag för en liten del i botten. För mycket mjöl som tillsätts ger ett torrt bröd, så om du är orolig att du lagt till för mycket, tillsätt lite mer hett vatten tills du får rätt konsistens.
 • Knåda degen i 7 minuter på en mjölad yta, tills den är fast och enhetlig.
 • Lägg degen i en väl oljad skål och täck över med fuktig kökshandduk. Låt jäsa tills den fördubblats i storlek, ca 1 timme.
 • Knåda degen i 1 minut på en plan arbetsyta och dela sedan på mitten. Forma till två bröd och lägg i två smorda brödformar. Låt jäsa på nytt i 30 minuter under kökshandduk, eller tills degen har jäst 3 cm ovanför formarna.
 • Grädda på 175 grader Celsius i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Pensla med smör, låt svalna en aning, och njut av ditt enkla bröd med torrjäst!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Enkelt bröd med torrjäst

8 Kommentarer

 1. 5 stars
  Så enkelt att baka, jäste som bara den, och det var första gången jag bakade med torrjäst, tack för ett bra tips!👌
  Blev så himla gott, perfekt att rosta det också, så kommer att baka det igen.🤗

 2. 5 stars
  Hej jag bor i Thailand och här har vi inte färsk jäst så jag såg detta bröd recept på torrjäst och det blir jätte gott så tack Frida

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar