Grötbröd i långpanna – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på grötbröd i långpanna!

Ett magiskt härligt grötbröd i långpanna, som är både snabbt och enkelt att göra. Skärs upp i rutor är perfekt till frukost, mellanmål, eller ihop med en soppa eller gryta!

Jag är fullständigt förälskad i detta grötbröd i långpanna! Att ta första frallan med lite smör medan brödet fortfarande är varmt från ugnen är obligatoriskt för mig!

Detta grötbröd i långpanna blir så otroligt saftigt och gott och det är så vackert när brödet kommer ut ur ugnen. Hela köket doftar dessutom magiskt när grötbrödet är färdigt.

Perfekt till smörgåsar till frukost eller kvällsmål, mellanmål eller till maten. Mångsidigt och gott, och riktigt praktiskt att baka tack vare långpannan (en långpanna ger cirka 20 st rutor bröd enligt receptet nedan)!

Grötbröd i långpanna

Receptet - Så gör du:

Grötbröd i långpanna

4.9/5 ( 137 röster )
Ett magiskt härligt grötbröd i långpanna, som är både snabbt och enkelt att göra. Skärs upp i rutor är perfekt till frukost, mellanmål, eller ihop med en soppa eller gryta!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 t 30 minuter
Totalt 1 t 45 minuter
Portioner 1 långpanna

Ingredienser
  

  • 3 dl havregryn
  • 5 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 50 g färsk jäst (exempelvis KronJäst)
  • 4 dl mjölk, ljummen
  • 3 msk rapsolja
  • 12 dl vetemjöl (ungefär)

Instruktioner

  • Vi börjar med gröten: koka ihop havregryn, vatten och salt i en kastrull på spisen.
  • Smula ned jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Tillsätt gröten och rapsolja. Tillsätt sedan gradvis vetemjölet. Knåda ihop till en smidig deg.
  • Låt degen jäsa under kökshandduk i cirka 50 minuter.
  • Klä en långpanna (med måtten cirka 30x40 cm) med bakplåtspapper.
  • Ha ut degen i långpannan och arbeta ut den över hela långpannan. Skär degen i cirka 20 st jämnstora rutor. Täck återigen över med kökshandduk och låt jäsa i cirka 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Toppa brödet med lite vetemjöl innan det går in i ugnen och baka sedan i mitten av ugnen vid 225°C i cirka 18-20 minuter.
  • Färdigt! Ta ut ur ugnen och låt brödet svalna på plåten. Njut av ditt grötbröd i långpanna!
Nyckelord grötbröd i långpanna
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar