Smörfrallor – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på smörfrallor!

Det finns få saker i livet som kan mäta sig med doften och smaken av nybakade bröd. Det kan variera från enkla baguetter till komplicerade surdegsbröd. Men ibland är det de enkla sakerna som verkligen sticker ut, som de här saftiga smörfrallorna. De här små brödbullarna är den ultimata brödlyxen som kan förgylla din morgon eller ditt mellanmål.

Det som gör smörfrallor så fantastiska är deras enkla ingredienser. Med mjöl, jäst, sirap, smör, ägg och lite salt, skapar du en deg som kommer att förvandlas till de mest underbara bullar. Ibland är det de mest grundläggande ingredienserna som ger det bästa resultatet.

Mjölken spelar en viktig roll i det här receptet. Att använda röd 3%-ig mjölk, mjölk som är fingervarm, hjälper jästen att aktiveras och skapar en underbar, luftig konsistens i bullarna. Detta gör dem otroligt saftiga och lätta att äta.

Lite ljus sirap ger en mild sötma till bullarna. Sirapen balanserar väl med smöret och ger bullarna en gyllene färg. Det är den lilla extra smaken som gör dessa bullar så speciella.

Bullarna är smaksatta med smör, som ger dem en rik och fyllig smak. Smöret hjälper också till att göra degen mjuk och lätt att arbeta med. Det är smöret som ger dessa bullar deras namn och deras karaktär.

Degen jäser två gånger under tillverkningsprocessen. Först, efter att alla ingredienser har blandats, får degen vila och jäsa under en handduk i några timmar. Denna initiala jäsning ger degen sin luftighet och de små luftfickorna som vi älskar i ett gott bröd.

Efter att bullarna har formats och placerats i en ugnsform, får de ytterligare en jäsning. Denna andra jäsning gör bullarna puffiga och färdiga för ugnen.

När bullarna har gräddats till perfektion, är det dags att lägga till den sista touchen. En enkel topping av sirapssmör, gjord av smör och sirap, penslas över de varma bullarna. Detta ger en söt och smörig glasyr som är det perfekta avslutet på dessa smörfrallor.

Smörfrallor är inte bara en fröjd att äta, de är också lätt att förvara. Du kan hålla dem i kylskåp i upp till en vecka eller frysa dem i upp till tre månader. Så även om du inte kan äta dem alla på en gång, kan du njuta av dem länge efter att de är bakade.

Så varför inte ta en paus från det vanliga brödet och ge dessa smörfrallor ett försök? Med sin saftiga konsistens och underbara smak är de den perfekta brödlyxen för ditt nästa mål. Vare sig det är frukost, brunch eller bara en läcker mellanmål, kommer smörfrallorna alltid att glädja dina smaklökar.

Smörfrallor

Receptet – Så gör du:

Smörfrallor

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Saftiga smörfrallor, perfekt gyllene. Det ultimata brödreceptet som förgyller morgnar och mellanmål.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 timmar 15 minuter
Totalt 2 timmar 30 minuter
Portioner 15 frallor

Ingredienser
 

 • 2,5 dl röd 3%-ig mjölk fingervarm
 • 1 paket torrjäst
 • 1 dl ljus sirap
 • 1 st ägg + 1 äggula
 • 50 g smör
 • 1 tsk salt
 • 8,5 dl vetemjöl

Topping

 • 50 g smör smör rumstempererat
 • 2 msk sirap

Instruktioner

 • Förbered degen: Vispa den fingervarma mjölken, jästen och 1 tesked ljus sirap tills det blir skummande. Använd en stor bunke och en sked.
 • Smält smöret till degen och låt sedan svalna en aning.
 • Tillsätt resten av sirapen, ägget, äggulan, smälta smöret, salt och stegvis vetemjölet. Blanda tills degen är tjock och lite klibbig. Lägg till mer mjöl om den är för klibbig.
 • Knåda degen i köksmaskin i 8–10 minuter, eller för hand på en mjölad yta. Degen ska vara lite mjuk och studsa långsamt tillbaka när du trycker på den.
 • Första jäsning: Låt degen jäsa i en smord bunke i 1–2 timmar under kökshandduk tills den dubblats i storlek.
 • Smörj en 20×30 cm ugnsform och dela degen i cirka 15 bitar. Forma dem till bollar och placera dem i formen.
 • Låt bullarna jäsa under kökshandduk i formen tills de blivit puffiga, ca 1 timme.
 • Förvärm ugnen till 180°C och grädda bullarna i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills de är gyllenbruna. Gör under tiden sirapssmörtoppingen: blanda rumstempererat smör och ljus sirap.
 • Pensla över den krämiga ljusa sirapssmöret på de varma bullarna när de är klara.
 • Färdigt! Förvaring: Förvara bullar i kylskåp i upp till 1 vecka eller frys i upp till 3 månader.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Smörfrallor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar