Ostfrallor – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ostfrallor!

Dessa ostfrallor är perfekta för frukost och mellanmål, eller som ett alternativ till hamburgerbröd! Gör några ostfrallor för att njuta av dem under veckan, för en helgfrukost eller frys in och ha i frysen.

Ostfrallor

Jag har bakat ostfrallor med ost i degen i flera år nu, och det är vår absoluta favorit. Mer ost gör att dessa frallor lever upp till sitt namn, ostfrallor, eller hur?

Dessa ostfrallor kan inte vara enklare att göra heller. Goda pålägg är många, och du kan prova skinka eller rostbiff, paprika, gurka, rostade grönsaker, salladsblad och så vidare!

De är ett bra tillbehör till gryta, gulasch eller soppa. Prova dem med chicken à la king, redd grönsakssoppa, svampsoppa eller någon annan krämig soppa.

Ostbullarna håller sig bra i 2-3 dagar, inslagna i en kökshandduk. De är alltid godast den dagen du har bakat dem, men du kommer fortfarande att gilla dem de följande dagarna. De kan också frysas in utan problem!

Ostfrallor

Receptet – Så gör du:

Ostfrallor

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Dessa ostfrallor är perfekta för frukost och mellanmål, eller som ett alternativ till hamburgerbröd! Gör några ostfrallor för att njuta av dem under veckan, för en helgfrukost eller frys in och ha i frysen.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 t
Totalt 2 t 15 minuter
Portioner 8 ostfrallor

Ingredienser
 

  • 2,25 dl vatten, ljummet
  • 1 msk torrjäst (10 g)
  • 8,5 dl vetemjöl (420 g)
  • 2 msk osaltat smör (30 g)
  • 2 st ägg, ett för degen, ett för pensling
  • 0,5 dl socker (50g)
  • 2,5 dl riven ost (blandas in i degen)
  • 1 tsk salt
  • 1,2 dl osttopping: riven ost , uppdelad för 8 ostfrallor

Instruktioner

  • Kombinera ingredienserna i den ordning som de är listade (förutom osttoppingen) och blanda sedan för hand eller med mixer tills du har en mjuk, enhetlig deg.
  • Täck degen med exempelvis en köksduk och låt den jäsa i 1 till 2 timmar, hur lång tid det än tar för degen att bli dubbelt så stor i storlek.
  • När degen har jäst klart, dela den i 8 bitar.
  • Rulla varje bit till en rund boll och platta försiktigt till så att den blir cirka 7,5 cm bred.
  • Överför var och en av bullarna till en bakplåtspappersklädd plåt med minst 4 cm mellan varje bulle, använd två plåtar om det behövs.
  • Täck degen igen med en köksduk och låt jäsa i cirka en timme.
  • När ostfrallorna har jäst klart, pensla ett lättvispat ägg ovanpå varje bulle och toppa sedan med riven ost, cirka 1 msk per bulle.
  • Värm ugnen till 180 grader Celsius.
  • Grädda i 15-17 minuter.
  • När det är klart, låt svalna innan du njuter!
Måltid Frukost
Kök Svenskt
Nyckelord Ostfrallor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar