Mormors brödkakor – Recept

4.8/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på mormors brödkakor!

Här är riktigt klassiska brödkakor enligt mormors recept. Brödkakor som de gjordes förr i tiden funkar ännu idag!

Dessa tidlösa brödkakor enligt mormors recept funkar alltid, de är helt tidlösa. Testa gärna den första biten varm med en klick smör, det är riktigt gott!

Kort sagt älskar jag mormors brödkakor och tycker de är riktigt värda att göra. Testa gärna receptet nedan!

Mormors brödkakor

Receptet – Så gör du:

Mormors brödkakor

4.8/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Här är riktigt klassiska brödkakor enligt mormors recept. Brödkakor som de gjordes förr i tiden funkar ännu idag!
Förberedelser 45 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 8 brödkakor

Ingredienser
 

  • 2 st paket (tärningar) färsk jäst, ex. KronJäst
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk strösocker
  • 75 g margarin
  • 1 liter mjölk
  • 1,5 dl havregryn
  • 18 dl rågsikt (eller annat mjöl)
  • 2 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt salt och strösocker.
  • Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikrovågsugn. Tillsätt mjölken till smöret och värm ljummet.
  • Tillsätt smörblandningen till jästblandningen rör om med en gaffel så jästen löses upp.
  • Tillsätt havregryn och mjölet, en bit i taget. Arbeta ihop en smidig deg.
  • Låt jäsa under kökshandduk i 30 minuter.
  • Bearbeta degen på en plan mjölad arbetsyta så att luften försvinner, och dela i 8 stycken lika stora bitar.
  • Platta ut till runda skivor, cirka 1 cm tjocka. Låt jäsa ytterligare 30 min under kökshandduk.
  • Värm ugnen till 250°C. Nagga brödkakorna med gaffel på båda sidorna, och tillaga 2 st brödkakor åt gången i mitten av ugnen i 10 minuter på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Färdigt! Låt svalna en aning, och njut av dina klassiska brödkakor gjorda på mormors vis!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Mormors brödkakor

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar