Papadam – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag ett riktigt bra recept på papadam!

Papadam, även känt som papad eller pappadum, är ett tunt och krispigt indiskt bröd tillverkat av kikärtsmjöl och kryddor. Det är en populär del av indisk mat och används ofta som en sidorätt eller tilltugg. Papadam har en unik smak och ger en trevligt krisp till måltiden.

Papadam kan ätas på olika sätt. Traditionellt sett äts de som en sidorätt eller ett tilltugg till indisk mat. De kan serveras som de är, eller som ett krispigt tillbehör till en måltid.

Du kan också bryta dem i mindre bitar och använda dem som krispig topping på sallader eller soppor. De är även goda att doppa i såser, chutneys eller yoghurtbaserade röror. Papadam kan vara en mångsidig och krispig komponent som ger extra textur och smak till olika maträtter.

Först och främst behöver du kikärtsmjöl, som är gjort av malda kikärtor. Detta hittas i de flesta välsorterade matbutikerna och jag tycker ärligt talat det är värt att ha hemma för detta recept, speciellt om man gör mycket indisk mat eller grytor!

I övrigt är receptet förvånande enkelt. Här nedan kommer det, och jag hoppas att ni ska tycka om det lika mycket som vi gör här hemma hos oss!

Papadam

Receptet – Så gör du:

Papadam

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gör läckra och krispiga papadam från grunden och njut av en indisk smakupplevelse hemma. Servera exempel som tillbehör till indiska rätter eller avnjut brödet som det är.
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 12 bitar

Ingredienser
 

  • 5 dl kikärtsmjöl
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • ½ tsk salt
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 0,5 dl vatten
  • Cayennepeppar

Instruktioner

  • I en stor skål, blanda kikärtsmjöl, grovmalen svartpeppar, malen spiskummin och salt. Se till att kryddorna fördelas jämnt i mjölet.
  • Tillsätt pressad vitlök och blanda väl.
  • Gradvis tillsätt vatten och blanda tills degen bildar en sammanhängande boll. Om degen är för torr, tillsätt upp till en extra matsked vatten.
  • Degen ska vara fast och torr, inte för fuktig, för att vara lätt att rulla.
  • Knåda degen för hand i cirka 5 minuter eller kör den i matberedaren i cirka 15 sekunder tills den blir slät och jämn.
  • Forma degen till en cylinder eller rulle med en diameter på cirka 5 cm och längd på cirka 15 cm.
  • Skär degen i skivor med en tjocklek på cirka 1,25 cm.
  • Lägg varje skiva på en lätt oljad yta.
  • Olja lätt på toppen av skivan och kavla ut den till en mycket tunn cirkel med en diameter på cirka 15 eller 18 cm. Papadamerna ska vara extremt tunna, inte mer än 1,5 mm tjocka. Om degen fastnar på kaveln, dra försiktigt bort den.
  • Pudra cayennepeppar på toppen av varje papadam.
  • Använd en stekspade för att lossa kanterna på papadamerna från arbetsytan och placera dem försiktigt på stora bakplåtar med bakplåtspapper.
  • Sätt ugnen på 150 grader Celsius. När ugnen nått 150 grader, grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 15 till 25 minuter tills de blir krispiga och torra.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna på ett galler.
  • Färdigt! Ät dem genast för bästa smak och krispighet.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Indiskt, Svenskt
Nyckelord Papadam

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar