Världens godaste morotsbröd – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel delar jag med mig av vad som är världens godaste morotsbröd för mig!

Världens godaste morotsbröd för mig är detta receptets kombination av mjuka, saftiga morötter och den härliga smaken av nybakat bröd. Det här receptet tar dig med på en resa av dofter och smaker som kommer att fylla ditt kök med en oemotståndlig doft och ditt bord med en läcker skapelse som alla hemma hos oss rentav älskar!

Med detta recept kan du förbereda 15 härliga skivor av det perfekta morotsbrödet. Det är en perfekt följeslagare till din frukost eller mellanmål, eller till vilket tillfälle som helst när du bara vill njuta av en bit hembakat bröd. Går bra att frysa in också.

Ingredienserna är enkla, men deras kombination ger brödet enastående smak och textur. För att baka detta läckra bröd behöver du bland annat mjölk, färsk jäst och lite smör. Dessa ingredienser utgör grunden för den perfekta degstrukturen och den mjuka konsistensen som är karakteristisk för goda bröd.

Morötterna är stjärnan i detta bröd, och finrivna morötter är den ingrediens som ger brödet sin unika färg och naturliga sötma. För att balansera smaken tillsätter du en tesked salt och en matsked flytande honung eller ljus sirap.

För att ge brödet sin karaktäristiska brödsmak är vitt vetemjöl eller en blandning av vetemjöl och fullkornsmjöl det vi använder. Degen kommer att bli smidig och elastisk, och det är enkelt att arbeta med den när du formar och knådar brödet.

Om du önskar en extra crunch och smakdimension, kan du inkludera lite hackade valnötter i degen. Detta är valfritt, men det ger brödet en härlig textur och en nötig smak som kompletterar morotens sötma på ett fantastiskt sätt.

Efter att degen har jäst och brödet har formats och lagts i en brödform, är det dags att baka. Ugnen ska värmas upp, och brödet ska gräddas mitt i ugnen. När brödet är klart att tas ut kommer ditt kök att fyllas med en förförisk doft som är svår att motstå. Jag bara älskar att ta en skiva av detta bröd medan det fortfarande är varmt, då med en generös mängd smör på!

Det här morotsbrödet är inte bara läckert, det är också enkelt att göra. Med sina finrivna morötter och smakrika kombination av ingredienser, är detta bröd ett utmärkt sätt att lyfta dina mackor och smörgåsar till en ny nivå. Så låt dig själv och dina gäster njuta av världens godaste morotsbröd och låt ditt kök fyllas av kärleken till hembakat bröd! Receptet hittas här nedanför!

Världens godaste morotsbröd

Receptet – Så gör du:

Världens godaste morotsbröd

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev konsten av ett harmoniskt morotsbröd, vars karaktäristiska saftighet och smakrika textur gör varje tugga till en smakresa genom en symfoni av smaker, perfekta till alla typer av mackor!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 40 minuter
Totalt 1 timme 50 minuter
Portioner 15 skivor

Ingredienser
 

 • 2,5 dl mjölk
 • 25 g färsk jäst
 • 25 g smör
 • 2 dl finrivna morötter
 • 1 tsk salt
 • 1 msk flytande honung eller ljus sirap
 • Cirka 7 dl vetemjöl eller en blandning av vetemjöl och fullkornsmjöl
 • 1 dl hackade valnötter valfritt

Instruktioner

 • Värm mjölken till fingervarmt (ca 37°C) och smula jästen i en bunke. Häll över den ljumna mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
 • Smält smöret och låt det svalna något innan du tillsätter det i jästblandningen. Tillsätt även salt och honung. Blanda väl.
 • Tillsätt finrivna morötter och börja gradvis blanda i vetemjölet, lite i taget. Tillsätt hackade valnötter om du vill ha dem i brödet. Bearbeta degen tills den är smidig och elastisk. Du kan behöva tillsätta mer eller mindre mjöl beroende på degens konsistens.
 • Lägg degen i bunken och täck bunken med en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca 1 timme, eller tills den har dubblats i storlek.
 • Stjälp ut degen på ett mjölat arbetsbord och knåda den lätt.
 • Forma degen till en limpa och placera den i en smord 1,5 liters brödform.
 • Täck igen med en kökshandduk och låt brödet jäsa i ytterligare 30-40 minuter.
 • Sätt ugnen på 200°C.
 • Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills det har fått en gyllene färg och låter ihåligt när du knackar på undersidan.
 • Färdigt! Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna på ett galler innan du skär det i skivor.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Världens godaste morotsbröd

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar