Turkiskt bröd (Knådfritt) – Recept

4.8/5 baserat på 8 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på turkiskt bröd. Detta bröd behöver inte knådas!

Turkiskt bröd

Detta turkiska bröd kräver ingen knådning! Det kanske är svårt att tro, och jag var också lite skeptisk, men ville prova det, och det blev superbra!

Turkiskt bröd är ett traditionellt tunnbröd utan knådning som är fluffigt och så lätt att göra. Färskt ur ugnen är detta bröd fluffigt och perfekt med lite ost.

Det sägs att det finns bagerier i varje hörn av Istanbul. Doften av nybakt bröd är sägs vara så fascinerande att det nästan är omöjligt att inte gå in i varje bageri för att köpa ett bröd.

Detta bröd är lätt och luftigt, och så oemotståndligt att du vill äta hela brödet på en gång.

Turkiskt bröd
turkiskt bröd

Receptet – Så gör du:

Turkiskt bröd (Knådfritt)

4.8/5 baserat på 8 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på turkiskt bröd. Detta bröd behöver inte knådas!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 1 mediumstort bröd

Ingredienser
 

  • 250 g (4 dl) vetemjöl
  • 7 g (2¼ tsk) torrjäst
  • 200 ml (2 dl) varmt vatten
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk fint salt
  • 1 msk olivolja, för glasering
  • en handfull vita och svarta sesamfrön

Instruktioner

  • Blanda mjöl, socker och salt i en stor bunke.
  • Skapa en liten brunn i mitten av mjölet och tillsätt jästen. Häll vattnet i brunnen och blanda ihop allt med händerna. I detta skede ska degen vara mycket blöt och ganska svår att forma.
  • Täck blandningsskålen med plastfolie eller en kökshandduk och låt jäsa i cirka en timme (eller tills den har fördubblats i storlek).
  • Mjöla en arbetsyta och ha ut degen på arbetsytan och se till att tillsätta mycket mjöl för att undvika att den klibbar fast. Forma degen till en platt cirkel (ca 2-3 cm hög).
  • Lägg degen på en bakplåt med bakpapper penslad med olivolja. Täck degen med en kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 45 minuter. Värm ugnen till 250°C under de sista 20 minuterna av denna tid.
  • Forma toppen av bröddegen genom att först rita en grov innercirkel (med fingertopparna) ca 3 cm från brödkanten. Fyll sedan i mitten av den inre cirkeln med korsade diagonala linjer med cirka 2-3 cm mellanrum (se receptbilden för att få idén).
  • Använd en konditorpensel och pensla toppen av brödet med olivolja. Strö över svarta och vita sesamfrön och tryck in fröna så långt du kan medan du fortfarande kan se dem för att se till att de stannar i brödet.
  • Grädda brödet i 8 minuter vid 250° C och vrid sedan ner ugnen till 200° C och grädda i ytterligare 5 minuter (eller tills de är gyllenbruna).
  • Klart! Låt svalna en aning.
Måltid Huvudrätt
Kök Turkiskt
Nyckelord Turkiskt bröd

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar