Ezekielbröd – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ezekielbröd!

Ezekielbröd är ett urtida bröd som är mycket näringsrikt och energirikt, och som funkar som en komplett måltid av sig självt. Alla ingredienser i Ezekielbröd har en hög näringshalt!

Ezekielbröd förblir oöverträffat jämfört med andra bröd när det kommer till näring. Till exempel innehåller vanligt vitt bröd endast bearbetat vitt mjöl, vilket har liten näringsmässig nytta.

Ezekielbröd däremot innehåller en rad olika ingredienser med bra innehåll, vilket bland annat gör att det är mycket rikt på kalorier. Detta är ett bröd som även är roligt att baka. Testa gärna enligt receptet här nedanför!

ezekielbröd banner

Receptet - Så gör du:

Ezekielbröd

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ezekielbröd är ett urtida bröd som är mycket näringsrikt och energirikt, och som funkar som en komplett måltid av sig självt. Alla ingredienser i Ezekielbröd har en hög näringshalt!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 t
Totalt 2 t 15 minuter
Portioner 2 limpor

Utrustning

  • Mjölkvarn eller mortel
  • 2 st brödformar (ca 22×12 cm)
  • Bunke

Ingredienser
 

  • 2 ½ dl matvete
  • 1 ½ dl dinkelmjöl
  • ½ dl korn
  • ½ dl hirs
  • ¼ dl torra gröna linser
  • 4 msk vita bönor
  • 2 msk torra röda kidneybönor
  • 10 dl varmt vatten (45 grader C)
  • 2,5 dl honung
  • ½ dl olivolja
  • 7 g aktiv torrjäst (1 paket)
  • 2 msk salt

Instruktioner

  • Tillsätt vattnet, honungen, olivolja och jäst i en stor skål. Blanda ihop och låt stå i 3 till 5 minuter.
  • Rör ihop alla kornen och bönorna tills de är väl blandade. Mal sedan denna blandning i en mjölkvarn eller en mortel.
  • Tillsätt det färskmalda mjölet från tidigare steg samt salt till jästblandningen; rör om tills det är väl blandat, ca 10 minuter.
  • Degen blir som en smet. Häll degen i två olivoljesmorda 22 x 12 centimeters brödformar.
  • Låt jäsa på en varm plats i cirka 1 timme, eller tills degen når toppen av formen. Använd en ren trasa eller handduk för att täcka toppen
  • Grädda i 180 grader celsius i 50 minuter till en timme, eller tills bröden är gyllenbruna.
  • Använd en tandpetare för att kontrollera om mitten är färdig innan du tar ut bröden ur ugnen. Stick tandpetaren i en limpa – blir den inte degig så är brödet klart.
  • Klart! Smakligt bröd önskar vi!
Måltid Frukost, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord ezekielbröd

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar