Långjäst bröd – Recept

4.8/5 baserat på 12 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på långjäst bröd!

Detta långjästa bröd med bara 4 ingredienser blir snabbt en favorit av många anledningar. En anledning till varför det är så populärt är att man inte behöver knåda degen. Det får även en fantastisk skorpa och påminner om surdegsbröd, men är så mycket enklare att göra!

Jag gör detta bröd minst en gång i månaden. Det ger ett riktigt bra hembakat bröd och är så enkelt att göra!

Den långsamma jäsningen är det som ger brödet den fantastiska smaken, och bakmetoden är det som ger det den där otroligt krispiga skorpan. Superenkelt, eller hur?

Eftersom man bakar det långjästa brödet i en gjutjärnsgryta med lock på först, vid hög temperatur, kommer detta att skapa ånga inuti grytan, vilket ger oss en bra skorpa på brödet. De sista 15 minuterna tar du av locket och bakar färdigt brödet. Under denna tid får brödet en underbar gyllenbrun färg, med en otrolig skorpa.

Om du inte har en gjutjärnsgryta skulle en metallgryta fungera lika bra, se bara till att den tål värmen 230 grader Celsius. Om din gryta inte har lock kan du täcka krukan med kraftig aluminiumfolie, se bara till att täta den väl.

Jag tycker helt klart det är värt att testa att göra långjäst bröd. Det är ett roligt projekt och smaken är perfekt! Vad har man att förlora?

Långjäst bröd

Receptet – Så gör du:

Långjäst bröd

4.8/5 baserat på 12 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta långjästa bröd med bara 4 ingredienser blir snabbt en favorit av många anledningar. Det får även en fantastisk skorpa och påminner om surdegsbröd, men är så mycket enklare att göra!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 12 timmar
Totalt 12 timmar 10 minuter
Portioner 1 bröd

Ingredienser
 

  • 7,25 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • ½ tsk torrjäst för matbröd
  • 3,5 dl rumstempererat vatten

Instruktioner

  • Forma degen:  Blanda mjöl, salt och jäst i en stor skål. Du behöver inte aktivera jästen innan, även om vi använder torrjäst. Långjäsningen av brödet kommer att göra susen. Häll vatten i skålen och blanda med en spatel eller träslev tills det är välblandat.
  • Låt det jäsa: Täck skålen med en kökshandduk och låt den stå på köksbänken i rumstemperatur eller i din ouppvärmda ugn i 12 till 24 timmar för långjäsning.
  • Förvärm ugnen:  Ta eventuellt ut degen ur ugnen efter jäsningen, och lägg in din gjutjärnsgryta (med en volym på minst 3,5 liter) i ugnen. Förvärm ugnen till 230°C, så att även gjutgärnsgrytan blir 230°C varm. Vanligtvis så funkar det så att när ugnen har nått 230°C bör din gjutjärnsgryta också vara tillräckligt varm. Ta ut grytan (som är väldigt het) från ugnen och ställ exempelvis på ett grytunderlägg. Ta av locket från den. Använd ugnsvantar så att du inte bränner dig.
  • Forma degen:  Mjöla händerna med mjöl och strö även lite mjöl över degen. Ta försiktigt bort degen från bunken med mjölade händer och forma den grovt till en boll. Strö lite extra mjöl direkt i botten av grytan. Ta degbollen och släpp ner den i grytan. Täck grytan med lock och sätt tillbaka den i ugnen. Alternativt kan du också lägga degbollen på en bit bakplåtspapper, lyft sedan upp bakplåtspappret och släpp det i grytan, med bakplåtspapper och allt. Detta kan också säkerställa att ditt bröd inte fastnar alls i botten av grytan. Jag har upptäckt att om jag använder bakplåtspapper så bryner inte brödet så mycket på sidorna, men annars är det fortfarande knaprigt och gott.
  • Grädda brödet: Grädda i 30 minuter med locket på, ta sedan av locket och grädda i ytterligare 15 till 20 minuter tills det är gyllenbrunt. Ta ut brödet ur grytan, det ska lätt falla ut. Låt svalna helt innan du skär i den och serverar.
  • Njut av ditt långjästa bröd!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Långjäst bröd

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar