Rågsiktsbröd – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rågsiktsbröd!

Detta rågsiktsbröd är roligt och enkelt att baka, och smakar helt otroligt ljuvligt till frukost, mellanmål, kvällsmackor, eller till soppor och grytor. Toppa med dina favoritpålägg!

När detta rågsiktsbröd fortfarande är varmt och nybakat, då älskar jag att ta den första skivan med lite smör på. Det är så himla gott!

Perfekt att frysa in för längre hållbarhet om man vill. Ett tips är då att frysa in det uppskivat, så man kan ta sig en bit till exempelvis rostbröd!

Rågsiktsbröd är otroligt saftigt, och jag gillar att det blir lite grövre. Passar till både salta och söta pålägg. För ett gott bröd med bra innehåll som dessutom är väldigt roligt att baka, så kan jag varmt rekommendera detta goda bröd!

Rågsiktsbröd

Receptet - Så gör du:

Rågsiktsbröd

4.9/5 ( 255 röster )
Detta rågsiktsbröd är roligt och enkelt att baka, och smakar helt otroligt ljuvligt till frukost, mellanmål, kvällsmackor, eller till soppor och grytor. Toppa med dina favoritpålägg!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 t 15 minuter
Totalt 1 t 30 minuter
Portioner 2 limpor

Ingredienser
  

  • 50 g smör
  • 6 dl mjölk eller vatten
  • 12 g torrjäst (1 paket)
  • 1 nypa salt
  • 0,5 dl mörk sirap
  • 11 dl till 13 dl rågsikt (efter behov)

Instruktioner

  • Smält smöret i en kastrull på spisen eller i en skål i mikrovågsugn. Häll ner mjölk/vatten så det är fingervarmt, cirka 37°C. För över till en bunke eller skål.
  • Tillsätt jästen till smörblandningen tillsammans med sirap.
  • Tillsätt saltet och rör om. Tillsätt rågsikten gradvis och blanda in, tills att degen som tar form i bunken börjar släppa från bunkens kanter.
  • När degen arbetats färdigt till en enhetlig deg som inte klibbar mot bunkens kanter, placera då i en ren bunke med kökshandduk över i cirka 40 minuter.
  • Stjälp ut degen på en ren, mjölad, plan arbetsyta. Knåda lätt så degen blir smidig.
  • Dela degen i två lika stora delar och forma till två limpor. Lägg i varsin bakform som oljats lite lätt. Låt degarna jäsa i sina formar under kökshandduk i 30 minuter. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 200°C, så den hinner bli varm.
  • Pensla bröden lite lätt med olivolja och grädda i nedre tredjedelen av ugnen på 200°C i cirka 40-45 minuter.
  • Njut av ditt rågsiktsbröd, ta gärna en skiva med smör på medan det fortfarande är lite varmt från gräddningen!
Nyckelord Rågsiktsbröd
Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar