Surdegsstarter – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på surdegsstarter!

Surdegsstarter har blivit allt populärare inom hemmabakning, och är en viktig ingrediens för att skapa läckra och smakrika surdegsbröd. I denna artikel tittar vi på hur man gör en surdegsstarter med ett recept på det, och varför är den så viktig!

En surdegsstarter är en blandning av mjöl och vatten som fermenteras under en viss tid, vanligtvis några dagar. Den utvecklar naturligt förekommande jäst och bakteriekultur som bildar en syrighet och ger surdegsbrödet dess karaktäristiska smak och konsistens.

Att använda en surdegsstarter istället för jäst ger också brödet längre hållbarhet och en mjukare konsistens.

För att skapa en surdegsstarter behöver man bara två ingredienser: mjöl och vatten. Vanligtvis används vetemjöl eller rågmjöl, men man kan experimentera med olika typer av mjöl för att få olika smaknyanser.

Genom att blanda mjölet med vatten och låta det stå vid rumstemperatur aktiveras naturliga mikroorganismer som finns i luften och på mjölet. Denna process kallas för “försurande” och tar vanligtvis flera dagar. Under denna tid börjar jäst och bakterier att växa och fermentera blandningen, vilket skapar den unika syrigheten.

Tips på recept när din surdegsstarter är färdig:

När man väl har startat en surdegsstarter behöver den inte matas med nytt vetemjöl och vatten lika ofta. Att ha en surdegsstarter i kylen ger dig möjlighet att baka härliga surdegsbröd närhelst du önskar. Genom att mata surdegsstarten regelbundet en gång i veckan och ta hand om den, kan den hålla sig levande och aktiv under lång tid.

Så nästa gång du känner dig sugen på att baka ett fantastiskt bröd med en distinkt smak och karaktär, ge surdegsstartern en chans. Du kommer inte bara bli belönad med härliga bröd, utan också uppskatta den process som sker när du får möjlighet att odla din egen levande deg!

Surdegsstarter

Receptet – Så gör du:

Surdegsstarter

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Surdegsstarter är hemligheten bakom otroligt saftiga och luftiga surdegsbröd med en härligt krispig skorpa!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 4 days 23 timmar 50 minuter
Totalt 5 days
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 50 g vetemjöl (cirka 0,5 dl)
  • 50 g rumstempererat vatten

Instruktioner

  • Blanda vetemjölet och vattnet i en glasburk eller plastbehållare som går att stänga.
  • Rör om ordentligt tills inga torra mjölklimpar syns och smeten blir jämn.
  • Täck burken löst med en ren kökshandduk eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 24 timmar.
  • Efter 24 timmar, mata surdegsstarten genom att tillsätta 25 g vetemjöl (2 msk) och 25 gram vatten (2 msk). Rör om väl.
  • Täck burken igen och låt den stå i rumstemperatur i ytterligare 24 timmar.
  • Upprepa matningen och att låta surdegsstartern vila 24 timmar i 5-7 dagar, eller tills surdegsstarten börjar bubbla och dofta syrligt. Detta indikerar att den är aktiv och redo att användas.
  • Din surdegsstarter är nu klar att användas i surdegsrecept. Förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet och mata den en gång i veckan genom att tillsätta 25 gram vetemjöl och 25 gram vatten.
Måltid Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Surdegsstarter

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar