Baobröd (med ångkokare eller ugn) – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på baobröd!

Detta recept på baobröd kan göras både med ångkokare eller en ugn. Baobröd är ångade bröd och kan ätas som de är, eller fyllas med söta eller salta fyllningar!

Detta recept på baobröd ger lätta, fluffiga och framförallt goda brödbullar som är perfekta för att fylla med en favoritfyllningar, eller ätas som de är. Du kan använda detta recept till att fylla baobröden hur du vill!

  • Dessa baobröd kan utan problem frysas och enkelt värmas upp. Vi använder antingen ångkokare eller ugn för tillagningen.

Baobröd har blivit en mycket populär och trendig typ av bröd på senaste tid. Traditionella kinesiska ångade bröd är runda i formen med en fyllning, antingen med en traditionell fläskfärsblandning eller med skivor kinesisk korv och kokt ägg.

Någonstans på vägen kom någon med den geniala idén att göra baobröd som kan öppnas och fyllas med en mängd olika ingredienser, ungefär som en burgare eller smörgås.

Baobröd

Receptet – Så gör du:

Baobröd (med ångkokare eller ugn)

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta recept på baobröd kan göras både med ångkokare eller en ugn. Baobröd är ångade bröd och kan ätas som de är, eller fyllas med söta eller salta fyllningar!
Förberedelser 2 timmar
Tillagning 20 minuter
Totalt 2 timmar 20 minuter
Portioner 18 bröd

Ingredienser
 

  • 8,5 dl till 9 dl vetemjöl, plus extra för att knåda degen plus extra för att knåda degen
  • 1,5 msk strösocker
  • 1,5 tsk torrjäst
  • 2 dl vatten
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk raps- eller solrosolja plus lite extra för pensling och för skålen
  • 1 msk risvinäger eller äppelcidervingäger
  • 1 tsk bakpulver

Instruktioner

  • Börja med att ha i mjölet och sockret i en stor blandningsskål.
  • Häll en matsked ljummet vatten i ett glas och ha i jästen. Rör om och låt stå några minuter. Tillsätt sedan innehållet i glaset till skålen med mjölmixen. Ha sedan med mjölken, solrosoljan, risvinägern och vattnet till skålen. Blanda till en deg, och tillsätt lite extra vatten om det behövs.
  • Lägg degen på en lätt mjölad arbetsyta och knåda i 10-15 minuter, eller tills den är jämn.
  • Beroende på vilken typ av mjöl du har använt kan du behöva mer eller mindre vätska än vad som anges i receptet. Du vill ha tillräckligt med vätska för att få ihop allt till en klibbig deg.
  • Lägg degen i en lättoljad skål, täck med en fuktig trasa och låt jäsa i 2 timmar, eller tills den har fördubblats i storlek.
  • Efter cirka två timmar, ha ut degen på en ren arbetsyta och banka ur luften. Platta ut degen med händerna, strö sedan över bakpulvret och knåda i 5 minuter.
  • Kavla ut degen till en lång korvform, cirka 3 cm tjock, och skär sedan i bitar som är cirka 3 cm breda – du bör ha 18 stycken. I handflatan, rulla varje degbit till en boll och låt vila i 2 -3 min.
  • Använd en kavel för att kavla ut varje boll, en efter en, till en oval form ca 3-4 mm tjock. Gnid ytan på degovalerna med solrosolja och vik degen över mitten.
  • Lägg dina 18 stycken baobrödbullar på bakplåtspapper. Överför till en plåt, täck med en ren kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i 1 timme 30 minuter, eller tills den har fördubblats.
  • Med ångkokare: Värm en stor ångkokare till medelhög värme. Ånga baobröden i omgångar i 10 till 12 minuter, eller tills de är färdiggräddade.
  • Om du använder ugn: Värm ugnen till 200 grader. När du lägger in plåt med dina baobröd, sänk då temperaturen till 175 grader. Baka i 18-20 minuter, eller tills bröden ser välgräddade ut.
Måltid Smårätter
Kök Kinesiskt
Nyckelord baobröd

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar