Fiberrikt bröd – Recept

5/5 baserat på 2 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på fiberrikt bröd!

Det här fiberrika brödet är utsökt och jag älskar smaken av korn och havregryn och kroppen mår bra av de goda fibrerna tycker jag. Grynigt, gott och saftigt bröd med mycket fibrer, som är roligt att baka!

Detta fiberrika bröd är så himla härligt och får kroppen att må bra. Det behöver inte ens knådas, det sköter sig självt under natten!

Vi gräddar detta fiberrika bröd i en gjutjärnsgryta i ugnen. Grytan behöver en volym på cirka 5 liter för att kunna hålla brödet.

Jag tycker alltid om det här brödet rostat såväl som färskt. Det är trevligt att göra och ha både till frukost, mellanmål, bruncher, kvällsmål, soppor och grytor. Passar till allt!

Fiberrikt bröd

Receptet - Så gör du:

Fiberrikt bröd

5/5 baserat på 2 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Det här fiberrika brödet är utsökt och jag älskar smaken av korn och havregryn och kroppen mår bra av de goda fibrerna tycker jag. Grynigt, gott och saftigt bröd med mycket fibrer, som är roligt att baka!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 40 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 1 bröd

Ingredienser
 

 • 2,5 dl fullkornsmjöl
 • 2,5 dl vetemjöl special
 • 1,25 dl havregryn
 • 0,75 dl kornflingor (eller havregryn)
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk torrjäst
 • 4 dl kallt vatten

Instruktioner

 • Blanda torra ingredienser i en stor bunke eller skål. Rör i kallt vatten tills det är väl blandat.
 • Täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten i 10 till 12 timmar (även några timmar längre är okej).
 • Degen blir pösig. Lägg över den på mjölad yta och strö över lite vanligt vetemjöl. Använd en skrapa, vik ihop degen 10-12 gånger och forma till en grov boll.
 • Lägg i en bakplåtspappersklädd skål och täck med en kökshandduk. Toppa gärna brödet med lite havregryn ovanpå. Låt stå och jäsa under kökshandduk i rumstemperatur i 1 timme. Efter 45 minuter, placera en tom gjutjärnsgryta med lock i en kall ugn och förvärm till 235°C. Det tar ugnen en stund att nå 235°C, därför börjar vi lite innan brödet jäst färdigt.
 • När ugnen når 235°C (och degen har jäst färdigt sin timme), ta på grythandskar och lyft försiktigt upp bakplåtspappret och degen med och lägg försiktigt i den heta gjutjärnsgrytan. (bakplåtspapper går i grytan också) Täck över med locket och grädda i mitten av ugnen på 235°C i 30 minuter.
 • Efter 30 minuter, ta av lock och bakplåtspapper. Återgå, utan lock, till ugnen och grädda i ytterligare 10 minuter.
 • Ta ut ur ugnen och njut!
Måltid Huvudrätt, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Fiberrikt bröd

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

1 kommentar

 1. 5 stars
  Det blev mycket fint och gott.
  Jag fick byta ut vetemjöl special mot vanligt vetemjöl men det blev hur bra som helst ändå. Jag lät det även gäsa i 20 timmar.
  Magnifikt!

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar