Kokossmör – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på kokossmör!

Detta enkla recept på kokossmör kräver bara en enda ingrediens och kan göras på så lite som 10 minuter! Gör enkelt ditt egna, ljuvligt härliga kokossmör hemma med detta recept.

Den enda ingrediensen för detta recept på kokossmör är strimlad, osötad kokos. Du kan använda vilken osötad riven kokosnöt du än kan hitta, men jag tycker det funkar bäst med de sorter som är lite torrare.

Man kan se kokossmör som ett alternativ till jordnötssmör (eller något annat nötsmör), eftersom man använder kokosnötköttet för att skapa läckert, krämigt kokossmör. Om du gillar den söta, krämiga kokossmaken, är kokossmör otroligt gott.

Jag håller det här receptet till en ingrediens genom att inte inkludera något socker, eftersom jag personligen inte tycker att kokossmör behöver det. 

Förutom strimlad kokos så behöver vi något att arbeta fram kokossmöret med, och detta är en mixer eller matberedare. En matberedare gör processen enklare. Detta eftersom en mixer har jag märkt sparkar upp kokosflingorna på kanterna, vilket gör att man kan behöva stanna upp ibland för att skjuta ner dem igen så de bearbetas och blir krämiga. Så båda funkar, men mixer är lite mer jobb!

Sedan är det bara att blanda, blanda, blanda tills du har krämigt, läckert kokossmör! Mejerifritt, fritt från raffinerat socker, veganskt, och perfekt för matlagning och bakverk!

Detta kokossmör är så gott att man kan äta det direkt ur burken, men det passar också bra med saker som smörgåsar, bakad sötpotatis, glass, smoothies, muffins, bananbröd, våfflor, pannkakor med mera! Det är mitt nya favoritsmör!

Kokossmör

Receptet – Så gör du:

Kokossmör

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Detta enkla recept på kokossmör kräver bara en enda ingrediens och kan göras på så lite som 10 minuter! Gör enkelt ditt egna, ljuvligt härliga kokossmör hemma med detta recept.
Förberedelser 2 minuter
Tillagning 8 minuter
Totalt 10 minuter
Portioner 16 matskedar

Ingredienser
 

  • 200 g till 300 g strimlad eller torkad osötad kokos
  • 1 nypa salt (frivilligt)
  • ½ tsk vaniljextrakt (frivilligt)

Instruktioner

  • Tillsätt kokosen till en matberedare eller mixer, båda funkar men matberedare är enklare. Om din matberedare är större än 20 dl kan du behöva lägga till mer riven kokos, ca 100 g, så att det finns tillräckligt med innehåll för att mala och kärna till ”smör”.
  • Mixa tills ett krämigt smör bildas, vanligtvis upp till 8-10 minuter. Pausa och skrapa ner sidorna efter behov. Jag behöver oftast skrapa ner sidorna 2-3 gånger med en spatel för att säkerställa att kokossmöret blir väl bearbetat och lent.
  • När det har blivit flytande och krämigt kan du, om du vill, lägga till saker som salt, eller vaniljextrakt för en liten smaktwist. Om du fortfarande inte har kokossmör vid det här laget, så kan det vara för att du inte tillsatt tillräckligt med kokos, att din matberedare/mixer inte är designad för den här typen av recept, eller att den saknar kraften. Huvudproblemet med att göra kokossmör tenderar att vara en fråga om utrustning snarare än metod.
  • Förvara i rumstemperatur, gärna i en burk i upp till 2 veckor, ibland mer. Beroende på temperaturen i ditt hem kommer det sannolikt att bli hårt när det svalnat. För att använda kan du antingen värma upp den i mikrovågsugnen eller placera din burk i en ytlig kastrull med mycket varmt vatten så blir den mjuk. Alternativt, om du tillsätter kokossmöret till varm mat, gröp ur och låt smälta ovanpå maten.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Kokossmör

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar