Ta Bort Rost: Guide Med 4 Smarta & Enkla Knep

Att ta bort rost kan faktiskt vara enklare än man tror, och det som krävs kan faktiskt finnas nära till hands i hemmet. I denna artikel går vi igenom fyra praktiska och enkla sätt att att avlägsna rost från vilket metallföremål som helst. Exempelvis kan metoder i guiden kanske användas till att fräscha upp några rostiga trädgårdsredskap, en cykelkedja eller några skruvar? Du väljer!

Här har rost tagits bort på några verktyg, vilket är möjligt med några enkla metoder!
Här har rost tagits bort på några verktyg, vilket är möjligt med några enkla metoder!

1. Ta bort rost med vinäger

vitvinäger

Syra, speciellt citronsyra eller ättiksyra, är bra till att avlägsna rost – särskilt om rosten och rostfläckarna är på ytor som lätt kan blötläggas helt i vinäger (vinäger innehåller nämligen citronsyra och ättiksyra).

Denna metod lämpar sig bäst för små metallföremål som du kan lägga helt under ytan i ett vinägerbad: exempelvis rostiga skruvar. Har du något större som inte går att helt blötlägga, gå med fördel vidare direkt till nästa metod för att ta bort rost med citron.

Både vit vinäger och även äppelcidervinäger fungerar väldigt bra för att ta bort rost. Gör exempelvis på följande sätt för att få till ett vinägerbad och ta bort rosten via detta:

 1. Fyll en 0,5-liters PET-flaska med vit vinäger eller äppelcidervinäger (fyll så att all din metall hamnar under ytan).
 2. Sätt på locket på flaskan och skaka den.
 3. Låt sedan skruvarna ligga i vinägern i en dag eller så.
 4. Häll sedan ut vinägern.
 5. Man kan med fördel använda ett durkslag eller en sil så att man inte blir av med några skruvar när man häller ut vinägern.

Dina metallobjekt bör efter dessa steg vara blanka och rostfria. Om de inte är det, försök igen och låt dem ligga lite längre tid i vinägern, så att syran får större chans att göra sitt jobb med att fräta bort rosten, och lämna blank, fin metall kvar.

2. Ta bort rost med citron

citron delad i två

Om den rostiga metallen är svår eller opassande att helt blötlägga i vinäger som i första metoden ovan, så krävs det lite mer fysiskt arbete för att ta bort rosten.

För lite större rostiga föremål kan man börja med att prova med en citron eller en lime och lite salt för att få bort rosten. Gör så här:

 1. Gnid saltet över hela rostfläcken, så det täcker all rost
 2. Pressa sedan citron- eller limesaften över saltet och rostfläcken
 3. Pressa ut så mycket du kan och låt sedan stå i två eller tre timmar.
 4. Nu måste du skrubba bort det. Du kan använda en borste eller till och med stålull. För att undvika att skada metallen ytterligare är det dock bäst att använda citronens skal till att gnugga bort blandningen. Skalet är tillräckligt för att ta bort rost efter att den har blötts i citron- och saltblandningen ett tag.

3. Ta bort rost med bakpulver

bakpulver/bikarbonat i skål

Om du inte har en citron eller en lime till hands, så kan du prova att använda bakpulver tillsammans med en borste. Denna metod lämpar sig för alla rostiga objekt.

 1. Häll lite bakpulver i en skål och tillsätt tillräckligt med vatten för att bilda en smet.
 2. Smeten ska vara tillräckligt tjock att den inte rinner, men den ska heller inte vara smulig.
 3. När smeten är färdig, applicera den på rostfläcken
 4. Låt stå i ett par timmar och skrubba sedan bort rostfläcken med borsten för att ta bort rosten.

4. Skrapa eller borsta bort rosten

borste till att ta bort rost
 • Tips: Var försiktig och värdera risken för att du genom skrapning eller borstning faktiskt skadar metallen mer än rosten redan har gjort. Var med denna metod extra försiktig för detta. Tanken är att du inte vill skrapa eller skada den underliggande metallen mer än rost redan har gjort.

Om ingen av ovan nämnda metoder fungerar, kan en sista utväg vara att skrapa och borsta av rosten, med hjälp av lite mer kraft och lite mindre finess.

Rost kan tas bort från metall genom att man borstar bort det med en hård borste, eller skrapar bort det. Det är enklast att ta bort rost genom att skrapa där rosten det täcker ett stort, platt område.

Först måste du bestämma vad du ska använda som en skrapa. Verktyget beror på hur allvarlig och omfattande rosten är. Man kan exempelvis använda en färgskrapa eller till och med en skruvmejsel för att bli av med det värsta av rosten.

Stålull fungerar också bra för att ta bort rost, liksom sandpapper (särskilt med en slipmaskin). Börja med ett grovt sandpapper och byt till ett finare sandpapper efteråt.

Varför uppstår rost?

Rost är ett resultat av reaktioner mellan järn och syre, i närvaro av vatten eller luftfuktighet. Det kan uppkomma om järn sätts i kontakt med mycket fukt.

Salter reagerar också med järn, och snabbar på så sätt upp rostprocessen.

Att hålla järn torrt och rent är de bästa förebyggande åtgärderna.

Rostig skottkärra som man skulle behöva ta bort rosten på. Metall i trädgården, exempelvis skottkärror som denna, exponeras ständigt för vatten och jord och salter, och är därför benägna att rosta.
Metall i trädgården, exempelvis skottkärror som denna, exponeras ständigt för vatten och jord och salter, och är därför benägna att rosta.

Rost på bil

Metoderna i denna artikel kan i praktiken appliceras även på bilar, men för bilar så är det bästa och säkraste att använda specifika rostborttagningsmedel, som tar bort rosten på just bilar.

rost på bil
Det gäller att vara försiktig vid rostborttagning så man inte orsakar mer skada än rosten: speciellt när det kommer till bilar som är lite dyrare föremål.

Rost på bil kan i hög grad förebyggas:

 • Tvätta din bil regelbundet för att hålla den ren från salter och smuts som leder till rost. Även på mer svåråtkomliga ställen.
 • Underhåll lacken som skyddar metallen från rost.

Rost på kläder

rost med smutstvätt

Skulle du få rost på kläder eller på annat tyg, exempelvis under tiden du försöker få bort rostet från metall, titta då gärna i vår fläckborttagningsguide som nämner hur man får bort rost från kläder och tyg. Länk till vår fläckborttagningsguide.

Avslutande ord

Hoppas denna guide hjälper med att få bort rost. Tänk på att använda din egna bedömningsförmåga om du misstänker att någon metod kan orsaka mer skada än nytta på metallföremålet. Bruka sunt förnuft och ta det försiktigt, så får någon av dessa metoder garanterat bort rostet!

Vidare läsning:

Alla våra artiklar om vardagstips.

Alla våra artiklar om husmorstips.

Angående rost på bil använde vi oss delvis av följande källa: Länk till PopularMechanics (extern länk)

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar