Gammaldags dillkött – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags dillkött. Denna klassiska, nordiska rätt är en smakfull kombination av mört kött, aromatisk dill och härliga kryddor.

Gammaldags dillkött är en rätt som har en djup förankring i den nordiska matkulturen. Med sina enkla och naturliga ingredienser, representerar den en tid då man använde vad som fanns tillgängligt i trädgården och på gården för att skapa läckra måltider.

Detta recept är för mig en påminnelse om hur man kan njuta av enkelhetens äkthet med genuina smaker.

Gammaldags dillkött är även en rätt som jag tycker både smakar väldigt gott men även ser väldigt vacker ut på tallriken.

Servera gärna denna traditionella rätt tillsammans med kokt potatis eller potatismos, pressgurka, och lingonsylt för en riktigt härlig måltid.

Som kött kan man exempelvis använda kalv eller exemplvis nötkött av bringa eller högrev.

Jag hoppas ni ska tycka om denna rätt lika mycket som vi gör här hemma. Det blir så himla gott! Hoppas ni vill testa. Smaklig måltid önskar jag er alla!

Gammaldags dillkött

Receptet – Så gör du:

Gammaldags dillkött

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Upplev smaken av tradition och hemlagad mat med vårt fantastiska recept på gammaldags dillkött. Det möra köttet smälter i munnen och kombineras perfekt med den friska och aromatiska smaken av dill.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 2 t 15 minuter
Totalt 2 t 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

  • 1 kg benfritt kött (t.ex. nötkött eller fläskkött)
  • 2 st gula lökar, hackade
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 st morötter, skalade och grovhackade
  • 2 msk smör
  • 4 dl köttbuljong (eller vatten och buljongtärning)
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl hackad färsk dill (eller 1,5 msk torkad)
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

  • Skär köttet i bitar och krydda med salt och peppar.
  • Hetta upp smöret i en gryta och stek lök, vitlök och morötter tills de blir mjuka och genomskinliga.
  • Tillsätt köttet och bryn det runt om för att få en fin färg.
  • Häll i köttbuljongen och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda under lock i cirka 2 timmar eller tills köttet är mört.
  • Ta upp köttet ur grytan och håll det varmt.
  • Blanda grädde och vetemjöl i en skål och vispa det slätt.
  • Häll gräddblandningen i grytan och låt såsen koka upp under omrörning. Låt den sedan sjuda i några minuter tills den tjocknar.
  • Tillsätt hackad dill i såsen och smaka av med salt och peppar.
  • Lägg tillbaka köttet och morötterna i såsen och låt det bli varmt igen.
  • Servera ditt läckra gammaldags dillkött med potatis, pressgurka och eventuellt lingonsylt för en fulländad smakupplevelse.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags dillkött

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar