Gammaldags ättiksgurka – Recept

4.7/5 baserat på 37 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på gammaldags ättiksgurka!

Gammaldags ättiksgurka är en tidlös klassiker som du enkelt kan göra hemma. Riktigt gott, snabbt, och enkelt, och riktigt gott till exempelvis husmanskost.

Riktigt god gammaldags ättiksgurka som mormor gjorde den är riktigt gott på mackan eller till husmansklassiker, exempelvis köttbullar. Sötsyrligt med exakt den där härliga smaken man eftersöker.

Med förvaring i kylen så håller en öppnad burk 6-12 månader. Hållbarheten blir bäst om man steriliserar burkarna.

Om man ska göra ättiksgurka så kan jag verkligen slå ett slag för detta klassiska, tidlösa recept som alltid går hem. Anvisningar med ingredienser och instruktioner hittas precis här nedanför!

Gammaldags ättiksgurka

Receptet – Så gör du:

Gammaldags ättiksgurka

4.7/5 baserat på 37 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gammaldags ättiksgurka är en tidlös klassiker som du enkelt kan göra hemma. Riktigt gott, snabbt, och enkelt, och riktigt gott till exempelvis husmanskost.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 25 minuter
Portioner 2 burkar

Ingredienser
 

  • 750 g västeråsgurkor
  • 2 st dillkronor
  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl ättikssprit (12%)
  • 0,5 dl salt

Instruktioner

  • Tvätta gurkorna noga. Skär dem sedan i sisådär halvcentimetertjocka skivor.
  • I rena burkar, tillsätt omvartannat gurka, dillkronor, och senapsfrön.
  • I en kastrull, koka upp ättika, vatten, socker och salt, så att saltet och sockret löser upp sig.
  • Häll ner lagen i burkarna och stäng burkarna.
  • Låt kallna och förvara i kylen i en vecka innan första provsmakningen, vilket är tidpunkten då det är gott att äta.
Måltid Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags ättiksgurka

5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar