Gammaldags julgodis – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av ett trevligt recept på gammaldags julgodis!

Ett älskat recept på gammaldags julgodis, som utgör en nostalgisk resa till de traditionella smakerna och glädjen som julen för med sig. Denna härliga blandning av sötma och jordnötter, full av tradition och hantverk, är perfekt för att förgylla julens stunder!

Serveringsförslag: Gammaldags julgodis är mångsidigt och kan serveras som ett tilltugg, som efterrätt vid julbordet eller som en välkomnande gest vid julmys med nära och kära. För en extra touch kan de också vara det perfekta sällskapet till en kopp varm choklad eller ett glas glögg.

Tillfällen: Dessa julgodis passar inte bara för själva julafton, utan är också idealiska att dela under adventsfikat, julklappsutdelningen eller som en gåva till värdinnan vid julmiddagsbjudningar. Deras charm ligger i förmågan att alltid passa som ett gott tilltugg, och skapa gemenskap och lyfta fram den äkta andan av julglädje.

Förvaring: För att bevara den färska smaken och konsistensen hos detta julgodis bör de förvaras i en lufttät behållare i ett svalt och mörkt utrymme. Därigenom håller de sig fräscha och goda, redo att förgylla julmånaden.

Detta gammaldags julgodis är inte bara för de som älskar traditionell julmat; dess breda tilltalande smak gör det till en favorit för människor i alla åldrar. Barn kommer att älska den söta harmonin, medan vuxna kan uppskatta det subtila inslaget av nostalgi och kärlek till traditionerna.

Dessa utsökta julgodis är inte begränsade till en specifik tidpunkt under julfirandet. De är perfekta som en godbit närhelst julstämningen infinner sig – från tidiga decemberdagarna ända fram till det nya året.

Sammanfattningsvis är detta recept på gammaldags julgodis inte bara en kulinarisk upplevelse, utan även ett sätt att förena traditioner och skapa minnen som varar livet ut. Låt dessa sötsaker bli en oumbärlig del av din jul och ett sätt att dela glädje och värme med dem du älskar.

Gammaldags julgodis

Receptet – Så gör du:

Gammaldags julgodis

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Ge ditt julfirande en tidlös touch med vårt recept på gammaldags julgodis, där klassiska smaker och tradition möts i varje utsökt tugga.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 50 bitar

Ingredienser
 

 • 4,5 dl strösocker
 • 2,5 dl ljus sirap
 • 0,5 dl vatten
 • 300 g jordnötter
 • 2 msk smör
 • 1,5 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

Förbered jordnötterna

 • Värm upp en stekpanna över medelvärme.
 • Tillsätt de rostade jordnötterna och rör om dem regelbundet tills de får en lätt gyllenbrun färg och en doft av rostade nötter (ca 5-7 minuter). Se till att inte bränna dem.
 • Ta bort dem från värmen och låt dem svalna. Om jordnötterna inte är redan salta, kan du tillsätta en nypa salt medan de rostas.

Fortsätt med det övriga receptet

 • Täck en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
 • Mät upp socker och vatten i en medelstor kastrull och rör om väl. Blanda i ljus sirap. Låt blandningen koka upp över medelvärme (utan att höja värmen!) samtidigt som du rör om då och då.
 • Fäst gärna en termometer på kanten av kastrullen och se till att den är nedsänkt i vätskan, men inte rör vid botten av kastrullen. Låt blandningen fortsätta puttra och rör om då och då, ända tills temperaturen når 120°C.
 • Tillsätt de rostade jordnötterna och rör om konstant tills temperaturen på termometern når 150 grader Celsius.
 • Ta av blandningen från värmen och rör omedelbart i smör, bikarbonat och vanilj. Blandningen kommer att skumma och ändra textur.
 • Gå vidare direkt med att försiktigt hälla ut den varma blandningen på den förberedda plåten och använd en kniv eller sked för att snabbt (och försiktigt!) sprida ut blandningen i ett jämnt lager.
 • Låt det svalna helt (minst 30 minuter) i rumstemperatur innan du bryter upp i bitar och provsmakar.
 • Färdigt! Förvara i en lufttät behållare i rumstemperatur och njut.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Gammaldags julgodis

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar