Jämthund: En vacker hundras med samiskt arv

I denna artikel får du lära känna jämthunden lite bättre. Denna hundras med ursprung i Sverige är en mycket vacker hund som påminner om vargar i utseendet. Läs vidare för att veta mer om dess historia, karaktärsdrag, och personlighet!

Historia

Jämthunden (på engelska: Swedish elkhound) är känd för att ha ett ursprung som går långt tillbaka i tiden men de exakta detaljerna om hundrasens ursprung är okända.

Rasen finns kommer från Skandinavien och det är en av flera raser som härstammar från hundar som varit med det samiska folket, som hittas i de arktiska regionerna runt norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Jämthund delar en del av sin historia med lapphundar. Faktum är att jämthunden och den norska älghunden i många år ansågs vara olika storlekar av samma ras – den norska älghunden är lite mindre med en kraftigare byggnad.

Jämthunden erkändes i bred mening som en separat ras 1946.

Jämthunds egenskaper

Läs också (öppnas i ny flik): Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Jämthunden, även känd som svensk älghund, har ett vargliknande utseende med en lång avsmalnande nos och allt som oftast en mörkgråvit kropp. Faktum är att denna hundras utvecklades för att jaga älg, så de kan dela mer än bara deras utseende med vilda vargar, även jaktinstinkterna.

Jämthunden är en aktiv och intelligent ras som kräver mycket motion och uppmärksamhet, men om du kan lägga ner tiden är de en unik och underbar ras.

Hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

  • Detta är en fullt frisk hundras
  • Jämthunden är en medelstor ras som står mellan 52-65 cm och väger mellan 25-35 kilo.
  • Den genomsnittliga livslängden för jämthundar är på mellan 12 och 13 år.

Trots att jämthunden är fullt frisk kan hundar alltid stöta på problem. Några av de tillstånd som är kända för att påverka den jämthunden inkluderar höftdysplasi, hudallergier, leddysplasi, leversjukdom och hörselproblem. Denna ras är också benägen för fetma vilket kan öka risken för andra hälsoproblem som diabetes och hjärtsjukdomar.

För vilken typ av ägare passar hundrasen?

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Eftersom jämthunden togs fram för att jaga älg och annat stort vilt kan den vara något oberoende och lite envis i sin personlighet.

Dessa hundar tenderar att vara dominerande gentemot andra hundar och de har en ganska hög jaktinstinkt, så de bör övervakas runt katter och andra husdjur.

I hemmet är jämthunden lugn och kärleksfull mot familjen och de kan trivas bra med barn på grund av deras naturliga skyddsinstinkter.

Denna ras är ivrig att göra rätt, men de behöver en tydlig ägare för att skapa en “flock”-mentalitet i hemmet. De behöver också mycket mental stimulans utöver fysisk träning för att dämpa eventuella problembeteenden.

Dessa hundar älskar att ha ett jobb att göra och de lär sig sake snabbt, så positiva förstärkningsträningsmetoder är i allmänhet effektiva. Du behöver dock börja socialisering och träning tidigt för att förhindra att hunden blir för aggressiv med andra hundar och skyddar alltför mycket gentemot främlingar.

Råd till de som är intresserade av att skaffa en jämthund

Som en medelstor hundras bör jämthunden utfodras med en kommersiell hundmat av hög kvalitet som är utformad för hundar av dess storlek. Eftersom denna ras är en jaktras med hög energi kan en aktiv livsstil vara mer lämplig för att tillgodose aktivitetsbehoven.

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om jämthund var intressant och att du fått lära dig något nytt!

För vidare läsning så rekommenderar vi följande kategorier hos oss på Hemmanytt:

Se alla våra hundartiklar

Se alla våra husdjursartiklar

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar