Allergivänlig Hundras, Finns Det? Vi Reder Ut!

Finns det någon allergivänlig hundras, och vilken eller vilka är detta? I denna artikel tittar vi på just detta. I artikeln hittar du tips för att minimera besvären från hundallergi, och både namn och bilder på flertalet hundraser som kan dämpa och minimera allergisymptom.

Hundar är för många människor favorithusdjuret, men många som vill skaffa en hund kan känna sig begränsade och tillbakahållna av att de har allergi mot hundar. För allergiker kan det vara extra intressant att få en insyn i vad som menas med begreppet allergivänlig hundras.

Finns det en allergivänlig hundras?

Det finns egentligen inget som med fullständig sanning går att kalla en helt allergivänlig hundras, även om vissa enskilda hundraser kan orsaka färre allergisymtom än andra.

Många tror felaktigt att hundallergier orsakas av hundpäls, men den verkliga källan till allergin är ofta ett protein som finns i saliven och urinet hos hundar som därefter hamnar i pälsen. Samma sak gäller när det kommer till kattallergier.

Dessa proteinmolekyler fastnar på väldigt små hudflingor och i pälsen, och hamnar i närmiljön och på vidrörande saker som exempelvis en människohand genom att väldigt små allergiframkallande molekyler lämnar husdjurets kropp i rörelsen. Detta är givetvis helt normalt.

Vissa hundraser marknadsförs alltså lite felaktigt som allergivänliga eftersom de inte fäller päls eller för att de fäller mycket lite. Därför är det lätt att missta dessa hundraser för helt allergivänliga och fungerande för allergiker om man inte har god kännedom.

Det ligger dock ett korn av sanning termen allergivänlig hundras, eftersom vissa hundraser inte fäller hår lika mycket som andra, och då inte släpper det allergiframkallande proteinet som via pälsen annars hamnar i hundens närmiljö.

Även om du alltså kan få mindre hundhår via en hund som fäller mindre hår, så är alltså ingen hundras helt allergivänlig, då proteinet kommer från hundens hud och därför påträffas hos alla typer av hundar. Dock kan mindre hårfällning från hunden dämpa allergisymptomen.

Källa: Hemmanytt.se, mayoclinic.org

Vad är symptomen på hundallergi?

En hundallergiker får ofta vattniga ögon, nysningar, väsande andning eller även röda hudirritationer på grund av kontakt med hundar. I Sverige beräknas 15-30 procent av befolkningen av ha någon sorts husdjursallergi, så det är väldigt vanligt.

Hur man väljer en hund som minimerar allergisymptomen

Med kunskapen om att det inte finns någon hundras som är helt allergivänlig, hur kan vi i alla fall minimera allergisymptomen om vi ändå vill titta på att skaffa hund?

Tänk med fördel på att göra följande:

 • Välj en mindre hund, som kommer att fälla mindre än en större hund med mer päls.
 • Håll hunden borta från ditt sovrum och andra rum där du tillbringar mycket tid.
 • Håll din hund utomhus när vädret tillåter.
 • Bada ditt husdjur varje vecka för att ta bort proteinpartiklarna från pälsen och huden.
 • Ha inga mattor i rum där hunden ofta håller till, eller rengör mattan ofta.
 • Använd en luftrenare inomhus för att minimera luftburna allergiframkallande molekyler.

Hundraser som minimerar allergisymptomen

En mer allergivänlig hundras är det just på grund av faktorer som att de fäller mindre hår och är mindre stora.

Hundexperter menar att bland annat följande raser kan ha en mindre påverkan på hundallergiker (klicka på pilarna på sidorna för att bläddra i bildgalleriet över de allergivänliga hundraserna):

Amerikansk hårlös terrier

Afghanhund

bedlingtonterrier

Bedlingtonterrier

Bichon Frisé

Chinese crested dog

Chinese crested dog

Coton de tuléar

Coton de tuléar

Schnauzer

Schnauzer

irländsk vattenspaniel banner

Irländsk vattenspaniel

Kerry Blue Terrier

Lagotto Romagnolo

Malteser

Perro sin pelo del perú

Perro sin pelo del perú

Pudel

Portugisisk vattenhund

Portugisisk vattenhund

Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier

Spansk vattenhund

Spansk vattenhund

Xoloitzcuintle

Vår lista på de mest allergivänliga hundraserna som minimerar allergibesväret (samma hundraser som i bildspelet ovan):

 • Amerikansk hårlös terrier
 • Afghanhund
 • Bedlingtonterrier
 • Bichon frisé
 • Chinese crested dog
 • Coton de tuléar
 • Schnauzer (alla storlekar)
 • Irländsk vattenspaniel
 • Kerry blue terrier
 • Lagotto romagnolo (se vår guide till hundrasen här)
 • Malteser
 • Perro sin pelo del perú (hårlös)
 • Pudel
 • Portugisisk vattenhund
 • Irish softcoated wheaten terrier
 • Spansk vattenhund
 • Xoloitzcuintle

När du har gjort dina efterforskningar kring vilken allergivänlig hundras som är bäst för dig, försök då gärna att gå hela vägen mot att slippa allergisymptom genom utforma hemmet enligt artikelns tidigare tips. Detta görs med fördel genom att kombinera tipsen i artikeln för att minimera allergier, kombinerat med att valet faller på en allergivänlig hundras. Båda delarna säkerställer att man minimerar allergibesvären som kan komma att orsakas av hunden.

Om du kan lyckas med att se till så att hemmet inte innehåller långa persienner, stora mattor, möbler med tjock och styv klädsel, eller någon matta eller tyg som man kan tänka sig fånga upp proteinpartiklarna från hundhuden som orsakar allergireaktioner, så är det en väldigt bra start på arbetet med att minimera allergins inflytande på relationen med din hund.

Hoppas denna artikel var till din hjälp!

Alla våra artiklar om husdjur.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar