Lagotto romagnolo: Hundrasprofil & Introguide

I denna artikel ges en introduktion till hundrasen lagotto romagnolo, som lyfter hundrasens historia och ursprung, dess personlighet och egenskaper, samt vad som är viktigt att tänka på när det kommer till lagotto romagnolo som husdjur.

lagotto romagnolo

Historia

Lagotto Romagnolo (uttalas “Lah-gah’-to Ro-man-yo’-lo”) är en forntida italiensk hundras, som ursprungligen användes som jakthund och vattenhämtare.

Rasens eget namn kommer från det italienska ordet “Lago” som betyder “sjö”. Rasens rötter tros sträcka sig åtminstone till 1474 f.Kr.

Personlighet

lagotto romagnolo

Denna oftast kärleksfulla hund är känd för att vara smart och livlig. Oavsett om den letar efter tryffel (vilket de kan tränas till), eller bara leker apport med dig, är hans jakt- och spårsinne sprudlande och effektivt.

De tycker vanligtvis om sin familj och håller sig gärna i närheten av sina närmste. Hundrasens engagemang och familjekärlek, i kombination med dess intelligens, tenderar att göra dessa hundar mycket träningsbara.

Lagotos hörselsinne är lika skarpt som dess mycket goda luktsinne. De utgör utmärkta vakthundar, och man kan förvänta sig att de skäller oväntade främlingar befinner sig i närheten.

Lagotto romagnolo är vanligtvis ett utmärkt hundval för familjer. De är uthålliga, aktiva och typiskt kärleksfulla mot barn. De passar dessutom vanligtvis bra med andra hundar och katter, om de introduceras till dem i en tidig ålder och uppfostrats med dem i sin omgivning.

Träning

Börja träna din Lagotto-valp den första dagen den gör dig sällskap hem. De är väldigt smarta och kan snappa upp många lärdomar snabbt. Vänta inte tills hunden är 6 månader gammal för att börja med träningen, för då kommer man att ha en tuffare hund att hantera och träna.

Om det är möjligt, ta din lagotto på valpkurs när valpen är 10 till 12 veckor gammal. Det är väldigt viktigt att tidigt lära hunden att umgås och socialisera. Var dock medveten om att många valputbildningar kräver att hunden har tagit vissa vacciner. Många veterinärer rekommenderar att man begränsa valpens exponeringen för andra hundar och offentliga platser tills de vaccineringen (inklusive de för rabies, valpsjuka och parvovirus) har slutförts. Istället för formell träning kan du börja träna din valp hemma och umgås med den bland familj och vänner tills dens valpvaccinationer är klara.

Råd gällande lagotto romagnolo-valpar

Läs också: Vår guide till vad du bör tänka på innan du skaffar hund (öppnas i ny flik)!

Valparnas päls är inledningsvis väldigt mjuk och utvecklar gradvis en lockighet. Pälsen uppnår inte sitt vuxna utseende och form förrän hunden är mellan 2 till 3 år gammal.

Prata gärna med uppfödaren och beskriv exakt vad du letar efter i en hund, och be om hjälp med att välja valp. Uppfödare träffar sina valpar dagligen och kan ge väldigt träffsäkra rekommendationer när de väl får förståelse och kännedom om din livsstil och din personlighet.

En lagotto romagnolo är alltid ett resultat av dens bakgrund och avel. Leta därför gärna efter en valp vars föräldrar har trevliga personligheter. Det är också alltid viktigt för de som har fattat tycke för en hundras att förankra sig i vilka de potentiella hälsoproblemen är. Det är också viktigt att få veta vilka hälsotester uppfödaren har gjort innan valpen köps och får följa med hem.

Egenskaper

lagotto romagnolo
  • Genomsnittlig fullvuxen mankhöjd: 40-48 cm
  • Genomsnittlig fullvuxen vikt: 11-16 kg
  • Genomsnittlig livslängd: 15-17 år

Hundallergi och lagotto romagnolo

Lagottos täta, lockiga päls fäller väldigt lite. Detta gör hundrasen väldigt attraktiv för människor som inte gillar fällande samt har mildare hundallergier, vilka minimeras med en lagotto romagnolos minimala fällande. Baksidan är att hundrasen kräver regelbunden trimning av en professionell hundtrimmare eller en välutbildad ägare.

Läs också vår guide till hundallergier (öppnas i ny flik): Allergivänlig hundras, finns det? Vi reder ut!

Skötsel

lagotto romagnolo

Läs också (öppnas i ny flik): Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Vid klippning är Lagottos lockar 3 till 4,5 cm långa, jämnt fördelade över kroppen. På huvudet och ansiktet är lockarna längre och inte lika snäva som på kroppen. Pälsen utgör de tunga ögonbrynen och “skägget”. Ögonen ska vara synliga, och inte täckta av pälslockar.

Inga snygga klipp behövs för lagotto, funktionella klipp duger utmärkt. När denna hund är välvårdad bör den ha ett naturligt, rustikt utseende, med pälsen klippt utefter kroppens linjer. Svansen är trimmad till en slags morotsform, bredare vid roten och mer spetsig i slutet.

Ett månatligt bad hjälper till att hålla din hund ren utan att påverka pälsens naturliga att stå emot vatten. Se till att du torrfönar eller totalborstar en lagotto efter ett bad, då pälsen totalt kan fluffa till sig.

Planera få betala för professionell klippning, eller lär dig att trimma din hund själv. Du måste kamma pälsen försiktigt – särskilt bakom öronen, mellan tårna och där benen möter kroppen – och bada honom mellan professionella klippningar för att hålla huden frisk pälsen trasselfri. Att ta bort överflödigt hår från öronöppningen kan hjälpa till med att förhindra att vax och smuts byggs upp.

Övriga skötselråd är generella. Klipp naglarna varje 1-2 veckor och borsta hundens tänder ofta, helst med en hundtandkräm.

Lagotto romagnolos hälsa

Läs också (öppnas i ny flik): Hundförsäkring: Grundlig guide för hundägare

Lagotto romagnolo är en frisk och stark hund med en livslängd på 15 till 17 år. Som med alla hundraser finns vissa hälsoproblem. Det är viktigt för de som har fattat tycke för denna ras att förankra sig i vilka de potentiella hälsoproblemen är. Det är också viktigt att få veta vilka hälsotester uppfödaren har gjort.

Några av de hälsoproblem som lagotto romagnolos kan erfara är höftdysplasi, armbågsdysplasi, glykogeninlagringssjukdom, juvenil epilepsi, cerebral ataxi och neuroaxonal dystrofi

Vad kostar en lagotto romagnolo?

I genomsnitt kan en valp av rasen lagotto romagnolo kosta mellan 16 000 kronor och 25 000 kronor Naturligtvis är adoptering ett alternativ, men just denna hundras kan vara svår att hitta för adoptering.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel är intressant för dig! Dela gärna med dig av dina erfarenheter av lagotto romagnolo med en kommentar här nedan!

Vill du läsa mer om hundar så finns detta att göra via följande uppslag på vår hemsida.

Alla våra hundartiklar

Alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar