Tvestjärtar: Information och Fakta (Guide)

I denna artikel ger vi en introduktion till tvestjärtar. Tvestjärtar biter inte människor, men de nyps däremot med sin kniptång. Kniptången på buken är ett vapen de använder för att försvara sig. Även om det inte är troligt att nyper en människa, så kan de nypas, och det kan göra ont. Tvestjärtar anses på grund av detta vara ett störande skadedjur.

Är tvestjärtar farliga?

Tvestjärtar kan använda sin kniptång för att greppa tag i något om de är upprörda, men tvestjärtar är trots detta inte farliga, även om det kan göra ont. De har inget gift, så tvestjärtar är inte giftiga. Insekter som mygg eller vägglöss kan däremot skada människor genom att bitas, inte tvestjärtar.

Även om tvestjärtar nyper dig kan de inte allvarligt skada dig. Den största skadan som de kan göra är att göra hål i huden, vilket kan skapa en liten blödning. Tvestjärtar är inte giftiga, överför inte sjukdomar och kan inte orsaka betydande skador. De kan vara till besvär, men de är inte farliga.

Var medveten om att tvestjärtar lever i marken och de kan komma i kontakt med skadliga bakterier. Om du får ett öppet sår som utsätts för tvestjärtar är det viktigt att applicera någon form av en antibakteriell kräm eller alkohol på såret.

Kan tvestjärtar kravla in i ditt öra?

Tvestjärtar får sitt engelska namn, earwigs, från gamla myter som hävdar att insekten kan klättra in en persons öra och antingen leva där eller livnära sig på deras hjärna eller trumhinna. Medan alla små insekter kan klättra i örat, är denna myt ogrundad för tvestjärtar.

Tvestjärtar livnär sig inte på den mänskliga hjärnan eller lägger sina ägg i din hörselgång, de är helt enkelt inte intresserade av dina öron. Det är en skröna.

Är det farligt för hemmet om man hittar tvestjärtar?

En fälla för tvestjärtar baserad på matolja, som vi går igenom nederst i artikeln

När det kommer till ditt hem, så faller tvestjärtar återigen till kategorin av ofarliga insekter. Men att ha ett tvestjärtproblem i ditt hem kan vara ett varningstecken på något annat som faktiskt är farligt eller fel för ditt hem.

Tyvärr kan tvestjärtar indikera att du har ett större problem under ytan. Eftersom tvestjärtar lockas till fuktiga eller fuktiga och mörka områden, betyder det att de uppfyller detta levnadsvillkor någonstans inuti om du hittar dem i ditt hem.

Hörlurar utomhus kan orsaka skador på växter och det är särskilt irriterande när de livnär sig på blommorna.

Hur kommer tvestjärtar in i mitt hem?

Om du har hästmyrorträmask eller något annat träförstörande skadedjur kommer tvestjärtar att använda hålen som de skapar för att komma in i ditt hem. Om du har hål som har bildats av gnagare kommer tvestjärtar att använda dessa hål också. Och om ditt hem skadas av överflöd av vatten från ett trasigt eller blockerat rännsystem, kommer tvestjärtar att dra nytta av detta också.

Hur ser tvestjärtar ut?

Tvestjärtar varierar i storlek från 1-3 cm långa. De har långsträckta, platta kroppar som varierar i färg från ljusbrun med mörka ytor, till rödbrun till svart. Tvestjärtar har också två par vingar, med bakvingarna vanligtvis vikande under framvingarna.

Fälla för tvestjärtar

Oljegropsfällor är en bra fälla mot tvestjärtar. Kombinera lika delar soja och olivolja eller vegetabilisk olja, och ha i blandningen i en liten behållare (exempelvis en liten plastburk, liten tallrik, tonfiskburk, eller philadelphia-burk). Går hål i behållaren, nära locket, ungefär 1cm stora, för att tvestjärtarna ska komma in. Tvestjärtarna kommer sedan att falla ner i oljegropen via locket.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar