Citronmarmelad – Recept

Inga betyg ännu.

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på citronmarmelad!

Citronmarmelad är en älskad favorit på frukostbordet och även perfekt till pannkakor, plättar, ostbrickan, och mycket annat! Låt oss utforska citronmarmeladens mångsidighet och hur man gör den efter detta riktigt härliga recept.

Citronmarmelad har en unik förmåga att fånga solskenet och fräschheten hos citroner i varje portion. Den uppfriskande och syrliga smaken gör den till ett utmärkt tillskott till frukostbordet och ett allsidigt tillbehör i många sammanhang. Marmeladen är både söt och syrlig, vilket är en riktigt trevlig mix.

Några serveringsförslag är till frukostmackan med ost, som lyxigt tillbehör till ostbrickan, till thé och scones, eller som ingrediens i diverse bakverk! Att ge bort en sådan här burk är dessutom en väldigt fint present tycker jag!

Denna hemlagade citronmarmelad har enligt min erfarenhet en god hållbarhet när den förvaras korrekt i en tätt förseglad glasburk i kylskåpet. Den kan hålla sig i flera månader, möjligtvis upp till ett år. Tänk på att gärna använda en steriliserad burk för bästa möjliga hållbarhet.

Med detta recept nedan kan du enkelt skapa din egen citronmarmelad och utforska alla fantastiska sätt att njuta av den. Oavsett om du använder den på rostat bröd, använder den som fyllning i bakverk eller experimenterar med nya kreativa idéer, är citronmarmelad en smak som kommer att förgylla dina måltider och göra dem minnesvärda. Så ge dig själv och dina nära och kära en smak av solsken med denna hemlagade delikatess!

Citronmarmelad

Receptet – Så gör du:

Citronmarmelad

Inga betyg ännu.

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Förvandla dina citroner till läcker marmelad – perfekt till rostat bröd, till ost eller som en fyllning i bakverk!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 55 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 500 g ekologiska citroner ca 3 st
  • 350 g strösocker (ca 4 deciliter)
  • 1/2 dl vatten

Instruktioner

  • Förbered citronerna: Tvätta citronerna noggrant och riv bort skalet från båda citronerna. Skalet används inte i marmeladen. Var noga med att endast riva bort det gula skalet och undvik den vita, bittra delen. Pressa sedan ned saften från båda citronerna i en skål och ställ åt sidan.
  • Skär de urpressade citronerna i tunna skivor och ta bort kärnorna. Du kan också hacka skivorna i små bitar om du föredrar mindre bitar i din marmelad.
  • Lägg de skurna citronskivorna/bitarna i en kastrull, tillsätt vattnet och låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda i cirka 15-20 minuter, eller tills citronskivorna är mjuka och kan mosas med en gaffel.
  • Tillsätt strösockret: Tillsätt strösockret till citronskivorna och rör om tills sockret löser sig helt. Låt sedan marmeladen koka på låg värme i ytterligare 20-25 minuter, eller tills den tjocknar. Du kan testa konsistensen genom att droppa lite marmelad på en kall tallrik – om den stelnar är den redo.
  • Tillsätt den tidigare pressade citronsaften till marmeladen och rör om ordentligt. Låt marmeladen sjuda i ytterligare 5 minuter för att låta smakerna kombinera.
  • Fyll burken: Häll den heta citronmarmeladen i en ren (gärna steriliserad) glasburk med tätt lock. Se till att burken är ordentligt rengjord och torr innan du fyller den.
  • Låt marmeladen svalna i rumstemperatur i burken. När den har svalnat, skruva på locket ordentligt. Förvara i kylen. Med rätt förvaring och regelbunden inspektion bör din hemlagade citronmarmelad kunna hålla sig i flera månader, i upp till ett år.
Måltid Frukost, Smårätter, Tilltugg
Kök Svenskt
Nyckelord Citronmarmelad

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar