Hästmyror: Identifiera, Bekämpa & Förebygg

I denna artikel går vi igenom det mesta gällande hästmyror. Hästmyror är den största myrtypen i Skandinavien. De är relativt vanliga skadedjur i hus och hem. Den vanligaste typen är de som vardagligt betraktas som “extra stora, svarta myror” som är 6-12 mm långa eller längre och glänsande svarta. Andra typer är emellertid rödbruna eller tvåtonade i svart och rött. Ett konsekvent kännetecken är just storleken, de långa benen, och den jämna rundade konturen av bröstkorgen när den ses från sidan.

Vad är risken med hästmyror?

Hästmyror bygger bon i ihåligt trä, i trä som är fuktigt, och trä som är ruttnande. Istället för att äta det faktiska virket, så orsakar dessa myror skador genom att de bygger sina tunnlar och hem i träet. Att huvuddelen av de skador som de orsakar ofta kan vara dolda i väggar, fönster- och dörrlister, verandor och andra träytor, gör det svårare att se och avgöra om du har råkat ut för ett angrepp.

skador orsakade av hästmyror, tunnlar de byggt i trä
skador orsakade av hästmyror
Skador orsakade av hästmyror

Hur allvarligt är det med hästmyror?

Hästmyror kan skada allt trä som de bor i, och angreppen kan bli allvarliga när de lämnas ifred. I vissa fall kan ett bo bli större sprida sig, och de kan utveckla flera bon inom samma område.

Hur ser hästmyror ut?

närbild av hästyra uppifrån

De karakteriseras av sin rödaktiga eller svarta färg och att de har en enda nod mellan buken och bröstkorgen. Att de är Skandinaviens största typ av myror innebär att de är större än andra typer av myror, och de kan dessutom urskiljas genom sina längre ben, av vilka de har sex stycken av. Vuxna hästmyror är generellt 6-12 mm långa. Hanar kan vara upp till 18 mm långa, medan drottningar växer till 20 mm i längd. Ett fullt utvecklat bo innehåller vanligtvis cirka 3000 vuxna myror. [1]

Vad äter hästmyror?

Trots att de främst orsakar skador på trä, så äter de andra saker än trä. De bor och bygger nämligen enbart sina tunnlar i trä, och tuggar sig igenom det för att skapa sina bon. I människomiljöer äter hästmyror proteiner som köttbitar (livsmedelskött, de biter människor eller husdjur ytterst sällan) och husdjursmat. De lockas även till socker och gillar sirap, honung, granulerat socker, och andra livsmedel med sockerinnehåll.

Förökning och livscykel

Det tar ungefär sextio dagar för äggen att bli fullvuxna hästmyror.
Även om det bara finns en drottning i ett bo, så lägger drottningen flera ägg om dagen. De går från ägg till vuxna hästmyror på 60 dagar (genom faserna ägg – larv – puppa – vuxen). Under det första året förblir kolonin liten. [3]

Drottningen kan leva upp till 10 år, och honorna kan leva upp till 7 år. Hanarna dör strax efter parning.

hästmyra närbild, för att ge en idé av hur hästmyror ser ut
Arbetare

Så identifierar du ett angrepp

Hästmyror föredrar att bo i fuktigt trä eller trä som redan skadats av andra insekter. Som ett resultat hittas de flesta bon i ruttnande trä omkring fönster, skorstenar, handfat, dörrlister eller rörmynningar, och i ihåliga utrymmen såsom väggar.

Hittar du en hästmyra var som helst i ditt hem, är det dags att oroa sig för att ditt hem har råkat ut för ett angrepp . Hästmyror dock inte alltid sin föda från ett område som de har bosatt sig på. Det kan vara så att de har sitt bo utanför ditt hem, men söker sig dit för föda. Om du ser en enda hästmyra då och då, är det ett varningstecken på att de har ett bo i ditt hem, och du bör definitivt reagera och agera på detta.

hästmyra på golv

Är hästmyror farliga för människor?

Hästmyror har starka käkar då de kan bita genom trä för att bygga sina bon, men de biter ytterst sällan människor eller husdjur. Betten är dessutom i huvudsak ofarliga för människor och husdjur, och de sprider inte några sjukdomar. [2] Den verkliga faran med ett angrepp av hästmyror är deras förmåga att skada och försvaga ditt hems strukturer, vilket kan ge kostsamma renoverings- och reparationskostnader.

grupp av hästmyror

Hur man bekämpar hästmyror i hemmet

Vinäger är ett extremt effektivt och naturligt hästmyrsmedel. Det stör deras feromonspår och lukten hindrar dem från att koordinera sig.

Gör så här för att bekämpa hästmyror:

  • Blanda en del vatten och en del vinäger i en sprayflaska (både äppelcider och vitvinsvinäger går bra).
  • Spraya sedan längs dörrlister, fönsterkarmar, fönsterbrädor, bänkskivor och direkt på bona om möjligt. Upprepa processen dagligen eller vid behov. Vinäger är ett naturligt desinfektionsmedel och rengöringsmedel – så det är fritt fram att använda flitigt.

Kontakta skadedjursbekämpare

Att kontakta skadedjursbekämpning är alltid ett alternativ som ger professionell hjälp och rådgivning.

Förebyggande åtgärder att ta till mot hästmyror

Förebyggande åtgärder är vad man kan kalla den bästa formen för skadedjursbekämpning. Följ dessa enkla riktlinjer för att hålla hästmyror borta från både ditt hem och din utomhusmiljö.

  1. Håll ditt hem rent – särskilt kök, golv, fönsterbrädor och bänkskivor. Utan matkälla har myror ingen anledning att komma in och bygga bo i ditt hem.
  2. Försegla all typ av mat med tätt slutna behållare. Håll alla skafferier och andra lagringsutrymmen för mat fria från smulor och rester (Tips: utveckla vanan att torka rent mynningen på alla sylt-, sås- och honungsbehållare).
  3. Lämna aldrig matrester eller smutsig disk i diskhon under en längre tid.
  4. Ta ut soporna regelbundet och håll alla sopor avskilda och förseglade.
  5. Städa omedelbart bort eventuellt mat- och dryckesspill.
  6. Försegla alla potentiella och lämpliga myringångar till ditt hem med tätningsmedel.
  7. Minimera källor till onödig fukt både i och utanför ditt hem, inklusive: läckande rör och kranar, källare, luftkonditioneringsenheter, slangar, sprinklers, med mera.
  8. Ta bort och avlägsna inbjudande boplatser för hästmyror från din trädgård, till exempel: vedstaplar, trädgårdsutrustning i trä, döda eller döende träd och trädstumpar, oanvända uthus, möbler och andra eventuella fuktiga träföremål.
  9. Håll träd och grenar på avstånd från husets väggar. Hästmyror använder dessa som broar för att komma in i ditt hem.
  10. Förvara inte virke eller ved inuti eller väldigt nära ditt hem.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel om hästmyror har varit hjälpsam och gett dig användbar kunskap.

Relaterad läsning:

Hur identifierar och bekämpar man skadedjuret pälsänger? Se vår guide till pälsängrar här.

Hur identifierar och bekämpar man skadedjuret silverfisk? Se vår guide till silverfisk här.

All relaterad läsning:

Alla våra skadedjursartiklar hittar du här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar