Chilimarmelad – Recept

4.5/5 baserat på 15 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på chilimarmelad!

Chilimarmelad passar till väldigt mycket, kött och fågel, i marinader, i sallader, på mackor och tillsammans med ost. När man väl har en burk chilimarmelad hemma så hittar man alltid en anledning att använda den, det är så gott!

Chilimarmelad
Denna chilimarmelad är ljuvlig till ostar, kött, och mycket annat!

Jag använder ofta de långsmala chilifrukterna man hittar i princip alla matbutiker till min chilimarmelad. Det är speciellt de små fröna inuti den röda chilin som är starka, så rensa ur alla frön innan du delar upp chilin. Tvätta gärna den rengjorda chilin i kallt vatten om du inte vill få med full styrka ner i marmeladen.

Ett annat tips är även att se till så att du inte rör vid ögonen när du rengör chilin och att du tvättar händerna väl när du är klar, för det kan svida kraftigt i ögonen. Använd gärna handskar när du arbetar med chilin.

Man får riktigt fina reaktioner från gäster som man bjuder denna chilimarmelad på. Den är liksom unik och väldigt, väldigt god. Det är en perfekt present att göra och ge bort till någon.

Jag tycker att denna chilimarmelad smakar gott till alla sorters ostar, oavsett om det är lite mildare ost, vitmögelost eller blåmögelost.

Om man inte vill använda gelatinpulver, använd syltsocker. Syltsocker är ett vanligt socker med tillsatt pektin, vilket gör att sylten tjocknar till nästan en gelé när den svalnat. Finns i de flesta större livsmedelsbutiker.

Kort sagt är denna chilimarmelad magisk och riktigt härlig att göra. Jag gillar den verkligen!

Chilimarmelad

Receptet – Så gör du:

Chilimarmelad

4.5/5 baserat på 15 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Chilimarmelad passar till väldigt mycket, kött och fågel, i marinader, i sallader, på mackor och tillsammans med ost. När man väl har en burk chilimarmelad hemma så hittar man alltid en anledning att använda den, det är så gott!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 1 st röd paprika
  • 5 st små röda chilifrukter
  • 330 g strösocker
  • 1 dl vitvinäger
  • 1,75 tsk gelatinpulver man kan även byta ut strösockret i receptet mot syltsocker. Då behövs inte gelatinpulver.

Instruktioner

  • Rengör paprikan och skär den i grova bitar. Dela chilin på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Hacka även chilin grovt. Du behöver inte finhacka varken chili eller paprika. Antingen kör bitarna i en matberedare, eller använd en stavmixer när blandningen har kokat upp i nästa steg.
  • Lägg allt i en kastrull och låt koka upp med socker och vinäger. Låt det puttra i tio minuter. Rör om då och då. Om du inte redan kört bitarna i en matberedare är det dags att börja använda stavmixern.
  • Har du inte använt syltsocker, lägg gelatinpulvret i en liten kopp tillsammans med lite ljummet vatten. Rör ihop det och låt det svälla i två minuter. Tillsätt gelatinblandningen i kastrullen och låt blandningen koka ytterligare en minut.
  • För över chilimarmeladen i en ren, steriliserad burk. Förvara svalt och mörkt.
  • Njut av din goda chilimarmelad!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Chilimarmelad

5 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar