I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på falukorv i ugn med sås!
Detta är ett recept jag alltid återkommer till, gång på gång. Falukorv är en klassisk svensk maträtt som har funnits sedan 1600-talet och är fortfarande en populär rätt idag. Det finns många olika sätt att tillaga falukorv, men ett av de mest populära sätten är att göra den i ugn med en tomatbaserad sås, som i detta goda recept!
Denna rätt är perfekt att bjuda på när man vill ha något enkelt och smakrikt, och passar utmärkt till vardagsmiddag såväl som till fest.
Tomatsåsen i detta recept ger en frisk och syrlig smak som passar utmärkt till den milda och köttiga falukorven. De torkade örterna ger extra smak och doft till rätten, och olivoljan ger en härlig glans och extra smak.
Att laga falukorv i ugnen är enkelt och kräver inte mycket tid eller ansträngning. Du kan enkelt förbereda rätten och sedan låta ugnen göra jobbet medan du gör något annat, exempelvis koka ris eller potatis.
Servera med kokt potatis eller ris och gärna en grönsallad så har du en komplett middag. Smaklig måltid önskar jag er alla!
Receptet – Så gör du:
Falukorv i ugn med sås
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 800 g falukorv
- 2 st tomater
- 1 dl tomatpuré
- 2 dl vatten
- 1 dl riven ost
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- salt och peppar efter smak
- olivolja
Till servering
- 4 portioners kokt potatis eller ris
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader Celsius.
- Skär falukorven i skivor, men inte hela vägen ner, så den fortfarande håller ihop i ett stycke. Lägg den sedan i en ugnsform.
- Skär tomaterna i små bitar och lägg dem över och runt falukorven i formen.
- Blanda tomatpuré, vatten, oregano, basilika, salt och peppar i en skål och häll över tomaterna och falukorven i formen.
- Ringla lite olivolja över alltihop och ställ in i ugnen. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter eller tills korven har fått fin färg.
- Ta ut formen och strö över den rivna osten på korv och tomaterna. Sätt in formen i ugnen igen och låt den stå tills osten har smält och fått fin färg.
- Servera med kokt potatis eller ris, och gärna en grönsallad. Hoppas det smakar!