Så väljer man rätt hundfoder – Guide

Denna artikel innehåller reklamlänkar till VetZoo, en av Sveriges ledande husdjursbutiker på nätet.

I Sverige äter cirka 95 procent av alla hundar hundfoder (torrfoder) på regelbunden basis. I denna artikel vägleder vi hundägare till hur man väljer det bästa hundfodret åt sin hund. Vi tittar på faktorerna som påverkar hur man ska välja hundfoder, samt vilka olika typer av hundfoder som det finns att välja mellan.

Olika typer av näringsinnehåll i hundfoder att känna till

Att välja ut rätt mat till din hund innebär också att välja ut rätt ingredienser. Som en ansvarig hundägare är en av de bästa sakerna du kan göra att servera hälsosamt, välbalanserat hundfoder. Ett villkor är givetvis att hunden gillar maten. Gott hundfoder som också har rätt näring som din hund verkligen behöver, beroende på ålder, hundras och aktivitetsnivå, gör underverk för hundens hälsa.

Kolhydrater och spannmål

Spannmål används ofta i hundfoder för bidra med kolhydrater, samt en bra energikälla för aktiva hundar. Spannmål hjälper också till att hålla hundens matsmältningssystem i utmärkt skick. Om din hund har allergier mot vissa källor till kolhydrater, är alternativ som soja, bönor, ris, havre, majs, korn och vete bra alternativ. Ta en titt på några av dessa alternativ.

Protein

Protein kan komma från olika källor: kyckling, nötkött, lax och kanin är några exempel. Kontrollera innehållsförteckningen när du tittar på proteinkällan i din hunds mat. De mest näringsrika hundfodren har namnet på köttet som en huvudingrediens.

Oljor och fetter

Oljor och fetter anses ofta vara en dålig sak. Sanningen är dock att de är helt nödvändiga för din hunds hälsa. De ger energi och smak och uppmuntrar vitaminabsorption. De kan också hjälpa till att förse din hund med frisk och kry päls. Ett hundfoder som erbjuder omega-3 och omega-6 fettsyror innebär i regel en produkt av hög kvalité.

Grönsaker

Även om grönsaker inte är nödvändiga i din hunds mat, ger de en mängd vitaminer och mineraler. Vissa grönsaker som ska undvikas inkluderar lök, vitlök eller svamp. Dessa ingår inte i typiskt hundfoder, eftersom de är mycket giftiga för hundar, men de är bra att ha i åtanke.

Konserveringsmedel

Konserveringsmedel hjälper din hunds mat att hålla sig fräsch och ser till så att den inte förstörs. När du tittar på din hunds mat bör du prioritera hundfoder med naturliga konserveringsmedel som tokoferoler och askorbinsyra (ett annat namn för C-vitamin).

Bortse inte från hundfoder med biprodukter eller spannmål

Biprodukter från kyckling och kött har ett dåligt rykte, tack vare att det på marknaden för hundfoder har blivit standard att hävda att “riktig kyckling” eller “riktigt kött” är bättre. Uttrycken ”biprodukt” och ”biproduktmåltid” syftar på att köttet i fodret innehåller nermalda delar av djurkroppen, såsom ben och organ. Dessa biprodukter kan i motsats till vad man tror vara väldigt näringsrika utan att hunden tycker sämre om maten. Det kan faktiskt vara ännu mer näringsrikt än “rent kött” som vi som människor tycker om och oftast föredrar.

Spannmål och majsmjöl är också vanliga ingredienser i kommersiell hundfoder – och det är faktiskt helt okej för de hundar att äta så länge de inte är allergiska eller känsliga på annat sätt. Att äta glutenfritt kan vara populärt bland människor, men glutenkänslighet förekommer sällan bland hundar.

Din hunds ålder är viktigast att ta i beaktning

När det gäller att ge sin hund rätt näring, så är ålder den främsta viktiga faktorn som man bör tänka på. Det finns tre viktiga livsstadium för hundar:

  1. Valp
  2. Vuxen
  3. Äldre/senior

Ditt husdjur måste matas med mat som är lämplig för det livsstadium den för tillfället befinner sig i. Detta eftersom din hund behöver olika mängd proteiner och kaloritillgång i olika stadier. Matmängden som är lämplig varierar också med hundens ålder.

För att exemplifiera de varierande näringsbehoven, så behöver en valp högre protein- och kalorimängd för att växa, i jämförelse med vad den behöver när den blivit en senior hund.

Även om det inte finns någon bekräftad optimal metod för varje livsstadie, så har vi här nedan sammanställt några riktlinjer att läsa igenom för att bilda en uppfattning om vad som gäller för varje livsstadie. Vissa hundfoder på marknaden uppges dessutom passa till hundar i alla åldrar.

För valpar

En valp kräver mer proteiner och ett högre kaloriantal än vuxna och äldre hundar. Den typ av mat som din valp äter kan drastiskt påverka dens immunförsvar och hälsa i framtiden.

Att mata din valp fast mat från åldern 3 till 8 veckor är viktigt. Då går nämligen en valp in i ett mer stabilt stadium, och gör en dramatisk övergång från flytande mat till fast mat. Exempelvis utvecklandet av tänder, tillsammans med att andra delar av kroppen växer hos valpen, markerar utvecklingsperioden i hundens tidiga livsskede.

Enligt forskning kräver valpar mycket vatten, proteiner och aminosyror, fettsyror och mineraler för korrekt benväxt, fysisk utveckling och kognitiv anpassningsförmåga. Alla typer av brister kan leda till tillväxtnedsättning och uttorkning.

För vuxna

När din valp går in i vuxenfasen bör näringsintaget minskas till mindre proteiner och kalorier eftersom det kan leda till övervikt. Vuxenmat för hundar innehåller tillräckligt med näringsämnen för total tillväxt och utveckling. Men mestadels borde det bestå av vitaminer, kalcium, fettsyror, mineraler och vissa proteiner.

Äldre hundar

Att mata din äldre hund med den rätta typen av hundfoder kan vara utmanande, och för äldre hundar kan det bli mer individuellt vilket foder som passar. De fysiologiska förändringar som din hund genomgår under detta livsfas kan påverkas av det sätt du väljer hundfoder.

De flesta äldre hundar upplever urininkontinens eller artrit som äldre. Vissa upplever till och med syn- eller hörselnedsättning. Det är just därför speciella näringsanpassningar kan behövas till skillnad från vuxenstadiet.

Din äldre hund behöver hundfoder som är snålare på kalorier, men med ett högre innehåll av fiber, fettsyror och proteiner. Fiber är viktigast, eftersom det minskar metabolismproblem och tarmproblem. Det främjar också njurhälsa.

Lägre kalorier är lämpligt då äldre hundar oftast gör av med mindre energi än yngre hundar.

Hundrasens storlek påverkar näringsbehoven

  • Är man osäker på vad som passar ens hund kan man vända sig till en veterinär för råd!

Liten hundras

Om du har en liten ras som väger upp till 11 kg, så är det lite svårare att tillgodose näringsbehoven. Det är mycket viktigt att förlita sig på goda mängder vitaminer, mineraler, frukt, fullkorn och grönsaker i hundfodret. Du vill inte att din hund ska gå upp i vikt, eftersom det orsakar andra allvarliga hälsotillstånd som diabetes och artrit. Därför är det bäst att välja en balanserad måltid bestående av foder som består av färre, men desto hälsosammare ingredienser.

Som valpar är små hundars ämnesomsättning högre än de flesta hundars, vilket resulterar i ett behov av högt kaloriintag och vatten.

Mellanstor hundras

Om du har en mellanstor hundras, så är näringsbehoven inte särskilt svåra att tillgodose. Medelstora hundar väger någonstans mellan 11 och 25 kg.

Jämfört med små rashundar, så har valpar hos medelstora hundraser ett mindre krävande metaboliskt system. Likväl är metabolismen fortfarande högre än hundar som tillhör stora hundraser. En hälsosam tillgång till vitaminer, fettsyror, proteiner och mineraler är viktigt för medelstora hundar.

Man bör tänka på att oavsett vilken mat man väljer till en mellanstor hund, så bör maten vara kompakt och näringskoncentrerad, eftersom de har mindre magar än stora hundraser.

Ett väldigt mångsidigt hundfoder för mellanstora, vuxna hundar, som dessutom har fått väldigt fina betyg i tester är Royal Canin Medium Adult, som finns att köpa hos VetZoo, Sveriges ledande butik för husdjursägare. Läs mer och hitta detta foder i webbutiken hos VetZoo (reklamlänk som öppnas i ny flik).

Stor hundras

Om du har en hund tillhörandes en stor hundras och som väger mer än 25 kg så är näringsbehoven stora. Mata din stora hund med stora mängder högkvalitativt och naturligt hundfoder. Stora hundar förbränner mest energi.

Strikt matningsschema eller inte?

Hundar ska äta minst två måltider varje dag, och många förespråkar att måltiderna ska vara med cirka 12 timmars mellanrum. Upplägg med en frukost, en lunch och en middag är ett lika bra alternativ. Därför är det bästa att man begränsar sin hunds måltider, men att man samtidigt ser till att de måltider hunden har är tillfredsställande.

Studier tyder på att hundar med känslig hud och mage är mer benägna att dra nytta av ett strikt matschema än friska hundar. Att under hela hundens liv mata den och förse den med rätt näring vid rätt tidpunkt under dagarna kan också lindra de åldersrelaterade problem den kan råka ut för senare i livet.

Avslutande ord

Hoppas denna artikel är intressant och användbar!

Mer läsning:

Alla våra hundartiklar

Alla våra husdjursartiklar

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar