Kvitten: Fakta, Skötsel & Plantering (Guide)

Om du letar efter ett prydligt, blommande träd eller buske som ger doftande frukt och ser bra ut under hela året, överväg då att odla kvitten. Intresset för frukten har ökat i modern tid tack vare förbättrade sorter av kvitten som kan ätas färska, men kvitten är fortfarande rätt ovanligt att se. För de som är intresserade av att odla kvitten ger vi i denna artikel en introducerande guide.

kvitten

Kvittenträd (Cydonia oblonga) var populära förr i tiden, men föll så småningom i glömska eftersom man inte kunde äta frukterna direkt från trädet.

Även om du kan använda dem för att göra sylt, så kan du även välja att odla blommande kvitten om du vill ha en enastående uppvisning av rosa, röda eller orange blommor i trädgården tidigt på våren. Välj annars en modern sort av kvitten som är anpassad för att frukten ska vara god direkt från trädet, då frukten på en blommande kvitten är ätbar, men extremt syrlig..

Hur smakar kvittenfrukt?

kvitten

Kvitten är en mycket väldoftande, gul frukt som ofta används för att göra sylt. Kvittenfrukten varierar i form. Många kvittenfrukter har formen av ett äpple, medan andra liknar päron. Är frukter på blommande kvitten ätbara? Ja. Frukten på en blommande kvitten är ätbar, men den är extremt syrlig.

Om du skär upp en kvittenfrukt ser du att det ser ut som ett äpple inuti, eller kanske som en hybrid mellan ett äpple och päron, med ett äpples kärna och ett pärons form. Att äta ett kvitten är som att äta ett syrligt äpple, och då menar vi ett riktigt syrligt äpple.

Vad kostar ett kvittenträd?

kvitten

En liten kvittenplanta kan kosta ungefär 1000 kronor, och denna planta kan sedan komma att växa till att bli ett riktigt träd eller buske. Frön kostar betydligt mindre, men tar längre tid.

Plantering av kvitten

kvitten

Att framgångsrikt etablera ett ungt kvittenträd i din trädgård börjar med valet av din planteringsplats. När ett kvittenträd väl är etablerat behöver det lite hjälp för att växa och bära frukt. Nedan listar vi några tips för planteringen.

Tips:

  1. När du väljer en plats, se till att välja en plats som får full sol och vindskydd.
  2. Det är viktigt att din planteringsplats får full sol för kraftig tillväxt och god frukt.
  3. Placera dina träd 3-8 meter från varandra beroende på sorten.
  4. Gräv ett planteringshål ungefär två gånger krukans bredd, och med samma djup som rotklumpen.
  5. Tillsätt gärna torvmossa till planteringshålet, eller kompost, eller tallbark blandat med jord som grävts ur hålet.
  6. Kvitten ska planteras på eller något över samma nivå som den växte på i krukan.
  7. För att lösa rötterna och eliminera luftfickor, vattna ordentligt efter planteringen.
  8. Kompostera hela planteringsområdet med cirka 10 cm av kompost. Avlägsna komposten några centimeter bort från stammen för att hålla fukt från att ansamlas intill barken.

Bästa platsen för plantering av kvitten

När du väljer en plats, se till att välja en plats som får full sol och vindskydd. Kvitten gillar så mycket sol som möjligt.

Avstånd till andra växter

Träden kommer att behöva ett utrymme på cirka 3 meter för att växa.

Jordtyp

Kvitten är ganska blygsam med sina krav när det kommer till jord, och de flesta typer av jord är lämpliga för plantering av kvitten. Faktum är att detta är ett av många få fruktträd som klarar av en relativt dåligt dränerad plats. 

Kvitten växer bäst i en bördig, fuktbevarande jord . De växer särskilt bra när de planteras nära en damm eller bäck. Tillsätt mycket organiskt material före plantering och kompostera väl efteråt.

Kvitten har viss torktolerans, men du bör vattna dem under långvariga torkaperioder som en del av din rutinmässiga kvittenvård. Det är svårt att övervattna ett kvittenträd, så vattna dem när som helst om du är osäker. Gödsla med gödsel med låg kvävehalt på våren.

Skötsel av kvitten

Läs vidare för att lära dig mer om hur du sköter din kvitten på bästa sätt.

Vattning

Hela rotsystemet på din kvitten bör vattnas två gånger i veckan under sommaren (särskilt under det första året), förutsatt att det inte har regnat under veckan. Minst 3 cm vatten varje vecka är nödvändigt för att främja optimal tillväxt och fruktproduktion.

Skördande av frukt

Kvittenfrukter är redo att skördas i oktober eller november, när de har övergått från en ljusgul till en mer gyllene färg. Lämna dem på trädet så länge som möjligt för att låta dem utveckla sin smak, förutsatt att det inte finns någon risk för frost.

  • Plockningstips: Vid plockning lyfter du frukten något och vrider flera varv försiktigt. Om den är mogen, kommer stjälken försiktigt att lossna. Om du måste rycka i frukten är den inte mogen. Om du behöver skörda tidigt på grund av frost, klipp av stjälkarna med en sax.

Stickling

Kvittensträd kan förökas via sticklingar tagna på senhösten eller tidig vinter. Välj en gren som är minst ett år gammal (två till tre år gamla grenar fungerar också) och ta en stickling som är cirka 25 cm lång. Sänk ner sticklingen i rik jord och håll den fuktig via vattning, så kommer rötterna att etablera sig och växten växa.

Annons från HelloFresh SE

Välj din perfekta veckomeny

Med HelloFresh kan du sätta ihop din veckomeny precis som du vill - och byta recept när som helst. Välj fritt mellan 15 nya recept varje vecka och blanda svenska klassiker med internationella godbitar från världens kök.

Hellofresh

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar