Slånbärssaft – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på slånbärssaft!

Det är något magiskt med att omvandla naturens skatter till något som kan avnjutas under lång tid framöver. Slånbärssaft är en härligt syrlig dryck som är en hyllning till den svenska naturen och dess rikedom på smak. Denna saft är perfekt för att fira säsongsbetonade skatter och bevara dem för framtida njutning.

Allt börjar med de små, mörklila slånbären. Dessa bär är naturens egna skattkistor som mogna sent på hösten. De växer vilt i många svenska skogar och utgör en del av vår kulturarv. För att göra slånbärssaft behöver du först plocka mogna bär. Se till att de är väl mogna och ta bort eventuella blad eller kvistar som kan ha fastnat bland bären.

En av de speciella egenskaperna hos slånbär är deras bitterhet. För att mildra denna bitterhet kan du antingen vänta på den första frosten innan du plockar bären eller frysa dem i ett dygn. Denna process hjälper till att göra saften mildare och mer balanserad i smaken.

När du har plockat och eventuellt fryst dina slånbär är det dags att omvandla dem till saft. Lägg bären i en stor kastrull och tillsätt vatten. Låt det koka upp och sjuda i cirka 10 minuter tills bären är mjuka och vattnet har antagit en rik röd färg. Det är här du verkligen börjar se naturens skatter förvandlas.

För att extrahera så mycket saft som möjligt, mosar du bären med en gaffel eller en potatismosare. Det är enkla verktyg, men de är avgörande för att få ut den fantastiska smaken och färgen från slånbären.

Efter att du har mättat blandningen med slånbärsmos är det dags att sila saften. Genom en fin sil eller ett sildukstyg separerar du nu fruktresterna från den ljuva saften. Denna process ser till att din saft blir klar och fri från fasta partiklar.

Därefter är det dags att sätta smak på saften genom att tillsätta socker. Det är viktigt att smaka av och justera sötman enligt din egen smak. Denna steg ger dig möjligheten att anpassa saften efter dina preferenser – om du vill ha den sötare eller mer syrlig, är valet ditt.

När sockret har löst upp sig och saften fått sin smak, tar du bort kastrullen från värmen och låter saften svalna. Detta är det ögonblick då saften blir till verklighet – från naturens skatt till din svalg.

Slånbärssaften är redo att fyllas på rena flaskor eller burkar. Förvaras den i kylskåp så kan du njuta av den direkt. Om du vill förlänga dess hållbarhetstid kan saften frysas. Det är viktigt att använda en frystålig flaska eller behållare om du väljer detta alternativ.

Slånbärssaft är en smakrik och säsongsbetonad njutning som tar vara på naturens skatter. Så varför inte fira naturens gåvor genom att göra din egen saft? Det är ett fantastiskt sätt att bevara smakerna från hösten och njuta av dem under hela året. Smaklig njutning!

Slånbärssaft

Receptet – Så gör du:

Slånbärssaft

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Njut av en härligt syrlig och säsongsbetonad slånbärssaft, perfekt för att fira naturens skatter.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 10 minuter
Totalt 20 minuter
Portioner 2 flaskor

Ingredienser
 

 • 2 kg mogna slånbär
 • 8 dl vatten
 • 6,5 dl strösocker justera efter smak

Instruktioner

 • Plocka mogna slånbär. Skölj bären noggrant och ta bort eventuella blad eller kvistar.
 • Du kan vänta på den första frosten eller frysa bären i ett dygn för att minska bitterheten.
 • Lägg bären i en stor kastrull och tillsätt vattnet. Koka upp och sjud sedan i ca 10 minuter tills bären är mjuka och vattnet har fått en fin röd färg.
 • Mosa bären med en gaffel eller potatismosare för att extrahera så mycket saft som möjligt.
 • Sila saften genom en fin sil eller ett sildukstyg för att avlägsna fruktresterna.
 • Häll den silade saften tillbaka i kastrullen och tillsätt socker. Blanda väl.
 • Värm blandningen över låg värme, rör om tills sockret löst upp sig helt. Smaka av och tillsätt mer socker om du vill ha saften sötare.
 • När sockret har lösts upp, ta bort kastrullen från värmen och låt saften svalna.
 • Färdigt! Häll den färdiga slånbärssaften i rena flaskor eller burkar och förvara den kallt i kylskåp. Saften kan också frysas om du vill spara den längre, tänk då på att använda en frystålig flaska eller behållare.
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Slånbärssaft

1 kommentar

 1. Tack Frida för din annorlunda recept för slånbärsaft. Det är värd att testa. Det är enklare en andra som man gör på 4 dagar..

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)
Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar